İsrail kara operasyonuna göz kırparken: Bu kez Hamas’ın Lübnan’daki lideri öldü

İsrail'i Lübnan bombardımanı sürerken bu kez ölen Hamas'ın Lübnan'daki lideri Fatih Şerif oldu. Lübnan lideri Necip Mikati güneye asker yığmaya hazır olduklarını söylüyor. İsrailli yetkililer ise saldırıları durdurmaya yanaşmıyor.

Dünya 30 Eylül 2024
Fotoğraf: İsrail Savunma Bakanlığı

İsrail’in Lübnan’daki saldırılarında sadece Hizbullah savaşçıları ve siviller değil, Hamas liderleri de ölüyor. Bunun bir örneği Hamas’ın Lübnan’daki lideri Fatih Şerif El Emin. Hamas lideri Lübnan’ın güneyine düzenlenen hava saldırısında öldürüldü. Şerif Emin’in ölümü bölgedeki yüksek profilli ölümlerin sonuncusu oldu. İsrail ise kara operasyonuna göz kırpmayı sürdürüyor.

Hamas’ın açıklamasında Fatih Şerif’in ailesiyle birlikte Filistinlilerin kaldığı bir mülteci kampında öldürüldüğü açıklandı. İsrail ordusu saldırıyı düzenlediğini kabul ederek Fatih Şerif’in Hamas ve Hizbullah arasında bağlantıyı sağladığını açıkladı. Normalde üst düzey yetkililerin ölümünü ilk duyuran İsrail oluyor. Daha sonra Hamas ve Hizbullah bu iddiaları yalanlıyor ya da doğruluyor.

Fatih Şerif.

İsrail dün de sürdürdüğü saldırılarda Hizbullah’ın roket rampalarını ve silah depolamak için kullandığı söylenen binaları hedef aldı. Buna ek olarak doğrudan Beyrut’taki bir binaya yapılan saldırının arkasında da İsrail olduğu teyit edilirse, bu İsrail’in 2006’dan bu yana şehrin orta kesimine yapılan ilk saldırı olacak.

Vurulan yer çoğunlukla Sünni Müslümanların yaşadığı Kola mahallesiydi. Lübnan Sağlık Bakanlığı Kola’ya düzenlenen saldırıda dört kişinin öldüğünü, dört kişinin de yaralandığını açıkladı. Ölenlerden üçünün Lübnan ve Gazze merkezli Filistin Halk Kurtuluş Cephesi üyesi olduğu öğrenildi. İsrail Batı Şeria’yı ve Doğu Kudüs’ü işgal ettikten sonra kurulan Marksist-Leninist bir örgüt olan FHK’nın silahlı kanadı Ebu Ali Mustafa Tugayları Gazze’de faaliyet gösteriyor.

Nasrallah’ın ölümünden sonra ilk kez kameralar karşısına geçen örgütün genel sekreter yardımcısı Naim Kasım İsrail’e karşı direnişin son bulmayacağını söyledi. Kasım örgütün yeni liderinin “en yakın fırsatta” açıklanacağını duyurdu. Nasrallah’ın ölümünden sonra ilk kez üst düzey bir yetkili çıkıp konuştu ve ciddi darbe aldıklarını kabul etmekle birlikte yenilmediklerini söyledi. Açıklamada dikkat çeken şeylerden biri de Nasrallah’ın cenaze töreniyle ilgili bir açıklamanın yapılmamasıydı. Destekçilerinin “baba figürü” olarak gördüğü Nasrallah için cenaze töreni düzenlenecek mi?

Kara operasyonuna doğru

Lübnan Başbakanı Necip Mikati de başkent Beyrut’ta gazetecilerin karşısına çıktı ve ülkenin güneyine asker yığmaya hazır olduklarını söyledi. Ancak acil ateşkes çağrısı yapmaktan da geri kalmadı. Ne var ki İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz Hizbullah kuzeye çekilip silah bırakana kadar ateşi kesmeyeceklerini söyledi. Ateşkes için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uyulması gerektiğini söyleyen Katz “Bunlar yapılmadıkça İsrail vatandaşlarının güvenliği ve kuzeylilerin evlerine dönebilmesi için faaliyetlerini sürdürecek” dedi.

Oysa İsrail Lübnan’da sivillerin de bulunduğu yerleri bombalayarak insan haklarını çiğneyici bir tavır sergiliyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant İsrail’in kuzeyindeki askerlerle bir araya geldi. Konuşmasında İsrail’in kara operasyonuna hazırlandığının işaretlerini verdi. Gallant “Nasrallah’ın ortadan kaldırılması çok önemli bir adım oldu ama her şey demek değil. Sahip olduğumuz tüm becerileri kullanacağız. Eğer karşı taraftan biri bu becerilerin ne anlama geldiğini anlamıyorsa bile siz bu çabanın bir parçasısınız. Her şeyi başarabileceğimiz konusunda size güveniyoruz” dedi.

Lübnan'da bombalar susmuyor: Hizbullah bir komutanını daha kaybetti, bir günde 57 ölü, Husiler savaşa giriyorLübnan’da bombalar susmuyor: Hizbullah bir komutanını daha kaybetti, bir günde 57 ölü, Husiler savaşa giriyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.