İsrail Lübnan’ı vurdu, Hizbullah komutanı Hüseyin Selami öldü

İsrail ordusu Lübnan'ın güneyine düzenlediği hava saldırısında Hizbullah'ın üst düzey komutanı Hassan Hüseyin Selami'yi ve bir örgüt üyesini öldürdüğünü duyurdu.

Dünya 27 Şubat 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

İsrail 7 Ekim’de Gazze’ye başlattığı saldırıların ardından Lübnan’ın güneyini bombalamaya da devam ediyor. Hizbullah güçlerinin konuşlandığı bölgeye düzenlenen son hava saldırısına ilişkin İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) açıklama geldi. Hizbullah üst düzey yöneticilerinden Hasan Hüseyin Selami ve bir örgüt üyesinin öldürüldüğü duyuruldu.

Hizbullah da Baalbek kentine bağlı Mecadil beldesine düzenlenen saldırıda Selami’nin öldürüldüğünü doğruladı. Güvenlik kaynakları Selami’nin Hizbullah’ın askeri kanadında tugay komutanı olduğunu aktardı. Selami’nin Hizbullah bünyesindeki Nasır Birliği’nden ve İsrail’e fırlatılan tanksavar füzelerinden sorumlu olduğu ifade edildi.

Hizbullah’tan 50’yi aşkın füzeyle karşılık

Hizbullah’tan yapılan bir başka yazılı açıklamada da İsrail’in düzenlediği saldırılara karşılık olarak işgal altındaki Golan Tepeleri’nde bir askeri üssün 50’yi aşkın katyuşa füzesiyle hedef alındığı duyuruldu. İsrailli Kanal 14 televizyonunun haberine göre Golan Tepelerindeki Shtula yasa dışı Yahudi yerleşim birimine isabet eden füzeyle bir İsrailli hafif yaralandı.

İsrail ordusu ise savaş uçaklarının Golan Tepeleri’ne füzelerin atıldığı Kevkeba bölgesini ve Ayta Eş Şab bölgesinde Hizbullah’a ait askeri noktaları vurduğunu duyurdu.

Hizbullah sabah saatlerinde İsrail’e ait Elbeit Hermes-450 tipi bir insansız hava aracını (İHA) uçaksavar ile vurmuş, İHA Lübnan topraklarına düşmüştü. İsrail ordusu ise İHA’sının düşürülmesine misilleme olarak Lübnan’ın iç kesiminde yer alan Baalbek kentinde Hizbullah’a ait hedeflere hava saldırısı düzenlediğini açıklamıştı.

Lübnan medyasında yer alan haberlerde İsrail’in Baalbek’te bazı depoları vurduğu ve saldırı noktasında büyük yıkım oluştuğu belirtilmiş, Hizbullah İsrail’in saldırısında iki üyesinin öldürüldüğünü bildirmişti. İsrail ordusu da misilleme olarak Hizbullah ile 8 Ekim 2023’ten bu yana yaşanan çatışmalarda ilk defa ülkenin Suriye sınırındaki doğu bölgesinde yer alan Baalbek vilayetindeki Hizbullah’a ait hedefleri vurdu.

7 Ekim sonrası yaşananlar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Tel Aviv’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 29 binin üzerinde Filistinli öldürüldü, 70 binden fazla kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda en az 40 Lübnanlı sivil ve 180’den fazla Hizbullah mensubu ile en az 7 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.

Lahey'deki 'İsrail'in Filistin işgali' duruşmasının son gününde Türkiye de sunum yaptıLahey’deki ‘İsrail’in Filistin işgali’ duruşmasının son gününde Türkiye de sunum yaptı

Amerikalı asker Gazze için İsrail Büyükelçiliği önünde kendini ateşe verdiAmerikalı asker Gazze için İsrail Büyükelçiliği önünde kendini ateşe verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.