İsrail Filistin savaşı kültür sanat dünyasını da ikiye böldü

İsraille Filistin arasında yaşanan savaş, kültür sanat dünyasını da ikiye böldü. Hollywood'daki pek çok isim Hamas'ın saldırısını kınayıp İsraili desteklerken, savaşın masumları hedef aldığını söyleyip savaşa hayır diyenler de var.

Kültür Sanat 11 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Gazze şeridini kontrol eden Hamas’ın, cumartesi günü İsrail’e karşı başlattığı saldırılarda 900’den fazla İsrailli, 700’ü aşkın Filistinli hayatını kaybetti. İsrail’in güneyinde ve Gazze şeridinde çatışmalar devam ediyor.

Hollywood’un yıldızlarından bazıları İsrail’e destek vermek için sosyal medya hesaplarının yolunu tuttu. Gal Gadot, Natalie Portman, Andy Cohen, Jamie Lee Curtis, Debra Messing, Amy Schumer, Sarah Silverman, Kris Jenner ve Meghan McCain, İsrail’e destek veren sosyal medya paylaşımları yaptılar.

Gal Gadot: Bu korkunç terör eylemleri yaşınırken bir köşede durulamaz

İsrailli aktris Gal Gadot yaptığı paylaşımda herkesi İsrail’in yanında olmaya çağırdı: “Ben İsrail’in yanındayım, siz de durmalısınız. Bu korkunç terör eylemleri yaşanırken bir köşede durulamaz.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gal Gadot (@gal_gadot)

Mark Ruffalo: Bu korkunç şiddet sona ermeli

ABD’li sinema oyuncusu ve yönetmen Mark Ruffalo, “Bu korkunç şiddet sona ermeli” diyerek üzüntüsünü  dile getirdi: İsrail ve Gazze’de yaşanan trajik olaylarla ilgili olarak, tarif edilemez acılardan, can ve sevdiklerimin kaybından dolayı büyük üzüntü duyuyorum. Bu korkunç şiddet sona ermeli. Açıkçası buna verecek bir cevabım yok ama ortak insan varoluşumuza ve gerçekliğimize odaklanmanın kesinlikle gerekli olduğunu düşünüyorum. Ortak insanlığımızın kutsallığının, bölünmenin hayal bile edilemeyecek yaralarını iyileştirmeye hizmet edeceğini umuyoruz.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mark Ruffalo (@markruffalo)

Natalie Portman: İsrail halkı için kalbim paramparça

İsrail asıllı ABD’li oyuncu Natalie Portman da sosyal medya paylaşımıyla İsrail halkına desteklerini açıkladı: “İsrail halkı için kalbim paramparça. Çocuklar, kadınlar ve yaşlılar öldürüldü, kendi evlerinden kaçırıldı. Kalbim, bu barbarca eylemlerden etkilenen herkesin aileleri için sevgi ve dua ile çarpıyor.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natalie Portman (@natalieportman)

Madonna: Bu trajik saldırı daha fazla acıya neden olacak

Madonna paylaştığı bir videoyla  kalbinin öldürülen, acı çeken ve yaşananlardan muzdarip olan herkesle olduğunu söyledi:

“Tüm bu ailelerin ve özellikle çocukların sokaklarda dökülmesini, saldırıya uğramasını ve öldürülmesini izlemek yürek burkucu. Bunun sizin başınıza geldiğini hayal edin. “Kalbim yıkılan aileler, kaybolan çocuklarla, öldürülen masum kurbanlarla… Acı çeken veya bu çatışmadan muzdarip olacak herkesle. Sizin için dua ediyorum. Bunun Hamas’ın işi olduğunun ve Filistin’de bu terör örgütünü desteklemeyen birçok masum insan olduğunun farkındayım. Bu trajik saldırı sadece herkes için daha fazla acıya neden olacak.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Madonna (@madonna)

Kylie Jenner önce İsrail’e destek verdi, sonra paylaşımını sildi

Kylie Jenner, İsrail’e destek veren bir hesabın fotoğrafını paylaşmıştı. Jenner, İsrail bayrağıyla birlikte “Şimdi ve her zaman, halkın yanındayız İsrail!” yazan bu paylaşımı 400 milyon Instagram takipçisiyle paylaştıktan sonra sildi. Jenner gönderisini silme konusunda yorum yapmadı ve Jenner’ın bir temsilcisi yorum yapmayı reddetti.

Bruno Mars konserini iptal etti

Bruno Mars’ın cumartesi akşamı yapması planlanan Tel Aviv konseri iptal edildi. Gösteri iptali konser organizatörü Live Nation tarafından duyuruldu. Bruno Mars, Hamas’ın İsrail’deki saldırısıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

İsrailli müzisyen Riff Cohen de  5. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali’nde 12 Ekim akşamı yapılacak konserini iptal etti. Şarkıcı,”Ülkemde yaşanan olaylar nedeniyle sevdiklerimle ve ailemle kalmayı seçiyorum” dedi.

U2 sahneden barış çağrısı yaptı

İrlandalı rock grubu U2’dan Las Vegas’ta konser verdi. Grubun solisti Bono, konser esnasında İsrail’deki müzik festivalinde Nova’da, Hamas’ın saldırısında öldürülenleri anarken yaptığı anonsta “Müzik festivalindeki o güzel çocuklar için söyleyin” dedi.

Emel Mathlouthi, İstanbul konserini Filistin’e adadı

Tunuslu şarkıcı Emel Mathlouthi, İstanbul konserini Filistin’e adayacağını açıkladı. 5. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali kapsamında sahne alacak Mathlouthi, “Filistin’de yaşanan olaylardan ötürü üzüntüsünü dile getirerek, “Yarınki konser Filistin’e adanacak. Çünkü Filistin 75 yıldır baskı altında. Geçen yaz oradaydım ve Filistinlilere konser verdim. Şu an Filistinlilerin kendi vatanlarında onurlu ve özgür bir şekilde yaşama hakkı olduğunu tüm dünyaya anlatmamız gerekiyor” dedi.

İsrail-Hamas savaşının başından bugününe zaman çizelgesiİsrail-Hamas savaşının başından bugününe zaman çizelgesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.