İsrail medyası: Tel Aviv esir takasını konuşmaya hazır

İsrail devlet televizyonu Tel Aviv'in Hamas ile esir takasını konuşmaya hazır olduğunu duyurdu. Hamas ellerindeki esirlerin 50'sinin İsrail saldırılarında öldüğünü açıkladı. Rehine ailelerinin protestoları da devam ediyor.

Dünya 27 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Dünyayı Ortadoğu’ya kilitleyen İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki savaş 7 Ekim’den bu yana sürüyor. Ölü sayısının her geçen gün arttığı savaşta kritik konulardan biri esirler.

İsrail devlet televizyonu Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırıları sırasında esir alınan kişiler için anlaşmayı konuşmaya hazır olduğunu duyurdu. İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre İsrail, Katar ve Mısır’ın aralarında bulunduğu arabuluculara Gazze Şeridi’ndeki Filistinli gruplarla geniş çaplı takas anlaşmasını değerlendirmeye hazır olduğu bilgisini iletti.

Haberde muhtemel bir anlaşmanın “Hamas’ın elinde bulunan çok sayıdaki esirin serbest bırakılmasını içerdiği” bilgisine yer verildi.

Hamas’ın şartlarının ise “Gazze’ye yakıt girişine izin verilmesi, Filistinli tutukluların serbest bırakılması ve ateşkes” olduğu kaydedildi. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları 16 Ekim’de aralarında üst düzey askerlerin de bulunduğu 200 ile 250 arasında esirin ellerinde olduğunu açıklamıştı.

Hamas: 50 esir İsrail saldırılarında öldü

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde dün yaptığı yazılı açıklamada 50 esirin öldüğünü açıklamıştı. Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde “Kassam Tugayları Siyonistlerin Gazze Şeridi’ne düzenlediği bombardıman ve saldırılar sonucu yaklaşık 50 Siyonist esirin öldüğünü tahmin ediyor” dedi.

Ebu Ubeyde 16 Ekim’de ellerinde aralarında üst düzey askerler de olan 200 ile 250 arasında esir olduğunu, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 22 esirin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Esir aileleri Savunma Bakanlığı önünde nöbete devam ediyor

Hamas’ın elindeki İsrailli esirlerin aileleri yakınlarının kurtarılması için Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı önünde dün de protesto gösterisi düzenledi. Yüzlerce kişi “Çocuklarımızı kurtarın”, “Onları hemen eve getirin” ve “Kalplerimiz Gazze’de esir” yazılı pankartlar taşıdı.

İbranice haber sitesi “Ynet”e göre televizyon sunucusu eski futbol yıldızı Eyal Berkowitz İsrail ordu mensuplarının, vatandaşların ve esirlerin geleceğinden endişe ettiğini vurguladı, Gazze’ye kara harekatına karşı  çıktı. Berkowitz harekatın “500 askerin daha ölmesi, 200 askerin daha esir alınması ve esirlerin de ölmesi anlamına geleceğini” söyledi.

İsrail ordu radyosunun haberine göre esirlerin aileleri ve arkadaşlarından oluşan yaklaşık 100 kişi Mısır’ın Tel Aviv Büyükelçiliği önünde bir araya geldi. Göstericiler “Hamas’ın elindeki esirleri serbest bırakması” için Kahire yönetimine yardım etmesi çağrısı yaptı.

Savaşta son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlattı. İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırıya başladı.

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 309’u asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 2 bin 913’ü çocuk ve 1709’u kadın, 397’si yaşlı olmak üzere 7 bin 28 kişiyi öldürdüğünü, 18 bin 484 kişiyi de yaraladığını duyurdu. İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 105 Filistinlinin öldüğü belirtildi.

Çatışma bölgelerinde, çoğu İsrail bombardımanında 25 gazeteci yaşamını yitirdi.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim’den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 45 Hizbullah üyesinin yanı sıra İslami Cihad Hareketi’nden 6, Hamas’tan 3, Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensuplarından da 2 kişi öldü, biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetti. Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

Rusya'da diplomasi trafiği: Hamas Moskova'da, Abbas yoldaRusya’da diplomasi trafiği: Hamas Moskova’da, Abbas yolda

NYT, İsrail'in 'Hastaneyi onlar vurdu' videosunu çürüttüNYT, İsrail’in ‘Hastaneyi onlar vurdu’ videosunu çürüttü

Hamas'tan Biden'a cevap: 7 bin kişilik Gazze ölüleri listesiHamas’tan Biden’a cevap: 7 bin kişilik Gazze ölüleri listesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.