İsrail Mısır sınırındaki koridorda ‘stratejik kontrolü’ sağladı, savaş yıl sonuna kadar sürebilir

Baskıya rağmen Refah'ta ilerlemeye devam eden İsrail, Mısır ile tartışma konusu olacak sınır koridorunda "stratejik kontrolü" ele geçirdi. Bir İsrailli yetkili savaşın en az yıl sonuna kadar devam edebileceğini söyleyerek ateşkes umutlarını söndürdü.

Dünya 30 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Gazze’nin güneyindeki Refah’ın doğu mahallelerinde kontrolü ele geçiren İsrail salı günü bölgenin orta kesimine doğru ilerlerken bölgede yeni bir gelişme oldu: Gazze’nin Mısır sınırı boyunca uzanan Selahaddin Koridoru (Philadelphi Koridoru) üstünde “taktik kontrolü” ele geçirdiğini söyledi. İsrailli bir yetkili de savaşın en az yıl sonuna kadar sürebileceğini söyleyerek ateşkes umutlarının üstüne su döktü.

İsrail ordusu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, Selahaddin Koridoru’nun “Hamas’ın oksijen tüpü” olduğunu söyleyerek bu koridorun “Gazze topraklarına sık sık mühimmat getirmek” için kullanıldığını iddia etti. Hagari ayrıca Hamas’ın “İsrail Mısır topraklarına bu kadar yakın bir yere saldırmaya cesaret etmez” diye düşünerek birçok tünel yaptığını da söyledi.

İsrailli yetkililer yaklaşık 14 kilometre uzunluğundaki dar bölgenin ele geçirilmesinin Hamas’ın sınır ötesi kaçakçılık yaparak silahlanmasını önlemek açısından “hayati önem taşıdığını” söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu aralık ayında kendisine yöneltilen “Selahaddin Koridoru’nu ele geçirme niyetin olup olmadığı” sorusuna “Bizim elimizde olmalı, bu koridoru kapatmalıyız” diye cevap vermişti.

Gazetecilere bilgi veren bir İsrailli yetkili askerlerin Gazze’den Mısır’a uzanan en az 20 tünel tespit ettiğini ve bazılarının yeni keşfedildiğini açıkladı. Ancak Hagari dünkü brifinginde bu tünellerin sınır ötesine geçip geçmediği sorusuna cevap vermekten kaçındı. “Şu anda tünellerin hepsinin ucunun Mısır’a ulaştığını söyleyemem” diyen Hagari incelemelerinin devam edeceğini, elde ettikleri istihbaratı Mısır ile paylaşacaklarını belirtti. Ama tünellerin çoğunun Mısır sınırına yakın yerlerde olduğunu da sözlerine ekledi. Hagari askerlerin Philadelphi Koridoru’nun her yerinde olmadığını söylemekle birlikte Hamas’ın sınırın altındaki tünellerde hareket etme kabiliyetini kesme gücüne sahip olduklarını söyledi.

Mısır iddiaları kabul etmiyor

İsrail’in bu açıklaması üzerine Mısır’ın devlet kanalı Kahire Haber, Mısırlı üst düzey bir yetkilinin sınırın altında tüneller olduğu iddialarının “gerçek olmadığını” söylediğini aktardı. Mısırlı yetkili “Bu yalanlar İsrail hükümetinin karşı karşıya olduğu krizin büyüklüğünü gözler önüne seriyor. İsrail askeri başarısızlığını gizlemek ve yaşadığı siyasi krize çıkış yolu bulmak için Refah’taki askerlerinin sahadaki durumuyla ilgili yalanlar üretiyor” diye belirtti.

Mısır hükümeti Gazze tarafındaki tünellerin Mısır’a açılan ağızlarının yok edildiğini savundu ve “İsrail bu iddiaları Refah işgalini haklı göstermek ve savaşı siyasi emellerine ulaşmak için ortaya atıyor” dedi.

Mısır daha önce İsrail’in Selahaddin Koridoru’nu işgal etmesinin “Mısır-İsrail ilişkileri için ciddi bir tehdit” oluşturacağı uyarısını yapmıştı. Bunun bir işareti olarak pazartesi günü Refah sınırı yakınlarında İsrail güçleriyle yaşanan silahlı çatışmada bir Mısır askeri öldürüldü. Her iki taraf da konuyu araştırdıklarını söyledi.

Savaş en az yıl sonuna kadar devam edebilir

Bu arada İsrail’in Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, İsrail’in Gazze işgalinin en azından yıl sonuna kadar devam etmesini beklediğini söyledi. İsrail yayın kuruluşu Kan’a konuşan Hanegbi “Hamas ve İslami Cihad’ın hem askeri hem de siyasi kabiliyetlerinin yok edilmesi olarak tabir ettiğimiz şeyi gerçekleştirmek ve başarımızı pekiştirmek için yedi ay daha savaşacağımı düşünüyoruz” dedi.

İsrailli yetkililer bugüne kadar kamuoyuna çatışmalardaki şiddetin giderek düşeceği uzun sürecek bir savaş beklediklerini söylüyordu. Ancak Hanegbi’nin değerlendirmesi Netanyahu’nun daha geçen ay Hamas’a karşı “zaferin eşiğinde” oldukları yönündeki sözleriyle çelişiyor. İsrailli askerler son haftalarda Hamas’ın Gazze’nin kuzeyinde başlattığı saldırıları bastırmak için birçok kez harekete geçmek zorunda kaldı. Halbuki İsrail’in iddiasına göre Gazze’nin kuzeyinde tam kontrolü ele geçirmişlerdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Moldova ziyareti sırasında Refah’ta tahliye sınırı içinde yer almayan bölgede hedef alınan Birleşmiş Milletler çadır kentinde 45 kişinin ölümüyle ilgili olarak “Hamas ile sivil halkın iç içe olduğu kalabalık bir bölgede savaşmanın tehlikeli ve zor olduğunu” söyledi. İsrail’in savaş sonrası Gazzesi’nin yönetimi ve güvenliği için gerekli zemini hazırlamadığı konusundaki eleştirileri tekrarlayan Blinken “Ben bu durum savaş sonrası için plana sahip olmanın zorluğunu gösteriyor. Çünkü ertesi gün planı olmazsa ertesi gün de gelmez. Bir plan yapılmazsa Hamas kontrole sahip olmaya devam edecek ki bu kabul edilemez bir şey” dedi.

Erdoğan: Ey Amerikan devleti, sen de en az İsrail kadar sorumlusunErdoğan: Ey Amerikan devleti, sen de en az İsrail kadar sorumlusun

Silah uzmanlarından analiz: İsrail Refah'ı ABD mühimmatıyla vuruyorSilah uzmanlarından analiz: İsrail Refah’ı ABD mühimmatıyla vuruyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.