İsrail Netanyahu’dan bıktı: Başbakan olarak Gantz’ı istiyorlar

İsrail'de yapılan anketler, İsrail'in başbakan olarak Netanyahu'yu değil eski genelkurmay başkanı Benny Gantz'ı görmek istediğini ortaya çıkardı. Gantz, geçtiğimiz günlerde Nentayahu'nun savaş kabinesinden istifa etmişti.

Dünya 14 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu sonrasında Gazze’yi işgale başlayan İsrail’de sular durulmuyor. Hamas tarafından 1200’den fazla İsraillinin kaçırılması ve 250’sinin de rehin alınmasıyla tavan yapan 75 yıllık kriz adeta bir katliama dönüştü. İsrail’in saldırılarında 37 binden fazla Filistinli öldürüldü, 85 binden fazlası da yaralandı. İsrail vatandaşlarının hükümete “esirleri kurtar” çağrıları ise ülkenin Başbakanı Binyamin Netanyahu ve yönetimi tarafından pek önceliklendirilmeyince hükümete yönelik öfke de tırmandı. Savaşın başladığı günden bu yana neredeyse her cumartesi esir yakınları ve destekleyenler Netanyahu hükümetine “istifa” çağrısını yineliyor. En son dört esirin kurtarılması olayı İsraillilerin gönüllerine biraz su serpse de birçok esirin Gazze’de öldüğü gerçeğini değiştirmiyor.

Netanyahu’nun kurduğu tarihin en sağcı koalisyonu da öfkenin artmasını tetikleyen sebeplerden biri de Haredilerin askerlikten muaf tutulacağı yasa tasarısı. Yahudi şeriatını savunan Ultra Ortodoks ŞAS ve Birleşik Tevrat Yahudilik partilerinin de etkisiyle Ultra Ortodoks Yahudilerin zorunlu askerlikten tutulmasını öngören tartışmalı yasa tasarısı onaylandı. Bu da iki istifayla sarsılan savaş kabinesindeki öfkeyi tetikledi ve anketler de buna göre şekillenmeye başladı.

Likud sandalye sayısını artırdı

Geçtiğimiz günlerde istifa eden İsrail’in savaş kabinesi bakanlarından Benny Gantz ile Netanyahu arasındaki anket savaşları da devam ediyor. 7 Ekim’den bu yana Netanyahu’ya karşı popülaritesi yükselen Gantz’ın partisi yükselişini sürdürüyor. ama yine de cuma günü yapılan iki ankete göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun sağcı partisi Likud, eski bakan Benny Gantz’ın merkezci partisiyle arasındaki farkı azalttı.

Sol görüşlü Ma’ariv gazetesi ve sağ görüşlü Israel Hayom gazetesi için yapılan anketler Likud’un 21, Ulusal Birlik Partisi’nin de 24 sandalye kazandığını gösterdi. Ma’ariv’in geçen haftaki anketi Gantz’ın partisini 27 sandalyede gösteriyordu.

Ma’ariv’in anketine göre mevcut iktidar koalisyonu 120 sandalyeli Knesset’te ana muhalefet partilerinin 58 sandalyesine karşılık 52 sandalye kazanırken, Birleşik Arap Listesi ve solcu Hadash-Ta’al ittifakı 10 sandalyeye sahip. Israel Hayom’un anketine göre koalisyon 50 sandalyeye sahipken muhalefet partileri 61, UAL ve Hadash-Ta’al ise 9 sandalyeye sahip.

Seçmenler başbakan olarak Gantz’ı görmek istiyor

Her iki anket de seçmenlerin çoğunluğunun Netanyahu ile başa baş bir seçimde Gantz’ı başbakan olarak tercih edeceğini gösterdi. Ancak Israel Hayom anketi, eski başbakan Naftali Bennett’in Likud kampı dışından diğer iki merkez sağ siyasetçi Avigdor Liberman ve Gideon Saar ile güçlerini birleştirmesi halinde, kuracakları ittifakın hem Likud’u hem de Gantz’ın Ulusal Birlik Partisi’ni yenebileceğini işaret etti.

Eski bir ordu generali ve son hükümette savunma bakanı olan Gantz, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından geçen yıl Netanyahu’nun savaş kabinesine katıldı. Ancak diğer bakanlarla defalarca çatıştı ve Netanyahu’dan Gazze’de dokuzuncu ayına giren savaş için net bir stratejik plan açıklamasını talep ettikten sonra talebi karşılanmayınca hükümetten ayrıldı.

Gazze’de 7 Ekim saldırısının gerçekleşmesine olanak sağlayan güvenlik zafiyetlerinden sorumlu tutulan Netanyahu, erken seçim çağrılarını duymazdan gelmeyi sürdürüyor. Aşırı sağcı partilerle kurduğu koalisyonun sürmesi halinde Netanyahu’nun normal şartlarda 2026 yılına kadar başbakan koltuğunda oturması gerekiyor.

‘Netayahu zafer istemiyor’

Gantz’ın bu istifası, Gazze savaşı sonrasına dair Başbakan Netanyahu’nun planlarını desteklemediğinin bir göstergesi olarak algılanmıştı.  Tel Aviv’de yaptığı basın toplantısında bu kararı çok zor aldığını söyleyen Gantz, “Maalesef Netanyahu, gerçek bir zafer kazanmamızı engelliyor; şu anki krizin nedeni de bu” dedi.

Erken seçim çağrısı yapan Gantz, bazıları tarafından Netanyahu’nun en büyük rakibi olarak görülüyor. 7 Ekim saldırılarının ardından Netanyahu, Gantz ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’tan oluşan bir savaş kabinesi kurulmuştu. Muhalefet lideri Yair Lapid ise Gantz’ın kararını “önemli ve yerinde” olarak değerlendirdi. Gantz, geçen ay 8 Haziran’ı Netanyahu’nun Gazze’deki Hamas yönetimine nasıl son vereceğine dair stratejik planını açıklaması için son tarih olarak açıklamıştı.

Eski genelkurmay başkanı ve Netanyahu’nun rakiplerinden olan Gantz, lideri olduğu Ulusal Birlik Partisi’ndeki koltuğundan da ayrıldığını belirtmişti. Netanyahu kabine ve koalisyonun çapraz ateşinde: Onlar bile 'yeter yahu' diyorNetanyahu kabine ve koalisyonun çapraz ateşinde: Onlar bile ‘yeter yahu’ diyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.