‘İsrail, okulu ABD bombalarıyla vurdu’ iddiası ardından: Biden’dan İsrail’e yeni yardım kararı

İsrail'in Gazze'de bir okulu hedef almasına tepkiler dinmezken, ABD İsrail'e askeri yardım kararını açıkladı. Hamas, İsrail'in 100 kişinin öldüğü saldırıda kullanılan bombaları ABD'den temin ettiğini açıklamıştı.

Dünya 10 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

İsrail’in düzenlediği saldırılarda katledilen Filistinli sayısı 40 bin aşarken, ABD hem “ateşkes” çağrısı yapıp hem de İsrail’e askeri yardımlara devam ediyor. 100’den fazla kişinin öldürüldüğü Tabiin Okulu saldırısına tepkiler dinmiyor. Hamas, İsrail’in söz konusu okula saldırısını ABD’den temin ettiği her biri 907 kiloluk bombalarla yaptığını söylemişti. Bu açıklamanın ardından ABD’nin İsrail’e yeni askeri yardım kararı tepki çekti. Ancak Washington tepkileri duymazdan gelmeye devam ediyor.

ABD Başkanı Joe Biden ve yönetiminin Gazze’de soykırımla suçlanan ve bölgesel savaş riski yaratan İsrail’e 3.5 milyar dolarlık yeni yardıma hazırlandığı belirtildi. İsrail’e 7 Ekim’den beri 11 milyar dolarlık askeri yardımda bulunan ABD yönetiminin, 3.5 milyar dolarlık yeni askeri yardıma hazırlandığı belirtildi.

Amerikan medyasına göre İsrail’in ABD silahları ve askeri malzemeleri için harcayacağı yeni fonlar, nisan ayında ABD Kongresi’nin kabul ettiği 14.5 milyar dolarlık ek finansmandan karşılanıyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın nisanda imzaladığı 26 milyar dolarlık pakette, 14.5 milyar dolar İsrail’e tahsis ediliyor. Yeni askeri yardımın bir kısmı, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da Filistinlilere karşı ciddi insan hakları ihlalleriyle suçlanan ve ABD’de yürütülen soruşturma kapsamında yaptırımlarla karşı karşıya kalan bir ordu birliğine gidecek. ABD Dışişleri Bakanlığı da zaten son aldığı kararda Netzah Yehuda taburuna yaptırım uygulamaktan vazgeçmişti. ABD Dışişleri, İsrail’in “birliğin ihlallerini ele alma konusunda çabaladığını” öne sürmüştü.

Harris’ten de umut yok gibi

ABD Kasım ayında tarihindeki en ilginç seçimlerden birine sahne olacak. Biden’ın yarıştan çekilmesiyle Demokratların adayı olan mevcut Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in özellikle Filistin konusunda daha “empatik” yaklaşacağı öngörülüyordu. Bu öngörülere sahip gazeteciler ve uzmanlar dün Harris’in dış politika danışmanından gelen cevapla fikir değiştirmiş olabilirler.

Bazı demokratların Harris’in seçimleri kazanması durumunda İsrail’e silah ambargosuna sıcak baktığı yönündeki imaları dün bizzat Harris’in danışmanı tarafından yalanlandı. Phil Gordon X hesabından yaptığı açıklamada, “Harris bu konuda oldukça net. ABD İsrail’in İran ve ona bağlı terör örgütlerinin karşısında güvende olacağından her daim emin olmak ister” demişti.

Filistin halkı yok ediliyor: İsrail, ABD'nin verdiği 907 kiloluk bombalarla okulu vurduFilistin halkı yok ediliyor: İsrail, ABD’nin verdiği 907 kiloluk bombalarla okulu vurdu

Danışmanına göre Harris, İsrail'e silah ambargosunu desteklemiyorDanışmanına göre Harris, İsrail’e silah ambargosunu desteklemiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.