İsrail ordusu Han Yunus’a tanklarla girdi: Köyler havadan bombalanıyor

Ateşkesin bitimiyle Gazze Şeridi'ndeki işgal güneye doğru genişlerken İsrail tankları Han Yunus'a girdi. Kente havadan bombardıman da sürerken Hamas İsrail'e ait 28 askeri aracı vurduğunu duyurdu, 7 Ekim'e ilişkin tecavüz iddialarını ise reddetti.

Dünya 5 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Gazze'deki savaş giderek kızışırken İsrail ordusu saldırılarını güneyde yoğunlaştırdı.

Bir hafta süren ateşkesin sona ermesiyle İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları giderek artıyor. İşgali Gazze Şeridi’nin güneyine doğru ilerleten İsrail ordusu Han Yunus’a tanklarla girdi. Elektriksiz kalan kent aynı zamanda eşi benzeri görülmemiş hava saldırılarına maruz kalıyor. 200’den fazla hava saldırısı Han Yunus civarını hedef alırken saldırılar daha çok şehrin kuzey ve doğu bölgelerinde yoğunlaştı.

Han Yunus’un biri Selahaddin yolunun doğusunda, diğeri de batısında olmak üzere iki bölümü var. Her iki kısım da ağır bombardımana maruz kalırken doğu kısmı dört ana köyden oluşuyor. İsrail ordusu bu köylerdeki insanların çoğundan burayı terk etmelerini istiyor.

Hamas’a bağlı yerel yetkililere göre Gazze genelinde gerçekleştirilen yaklaşık 200 hava saldırısının yüzde 60’ı Han Yunus’a yönelikti. Yaklaşık 15-20 yer hedef alınırken merkezdeki Deir al-Balah kasabası da yoğun bir şekilde bombalandı.

Nasır Hastanesi’ndeki gazeteciler iletişimin kesilmesi nedeniyle bombardıman bölgeleriyle iletişim kurmanın zor olduğunu ve onlarca yaralının sivil araçlarla hastaneye kaldırıldığını söylüyor. İletişimdeki kopukluk acil tıbbi yardımın da önüne geçiyor.

Yerel bir prodüksiyon şirketinde teknisyen olarak çalışan Muhannad Alwan, BBC’ye yaptığı açıklamada “Durum çok tehlikeli. İsrail saldırılarının yerlerini belirleyemiyoruz. Her yere bombalar düşüyor. Tanklar da Han Yunus semalarına aydınlatma fişekleri fırlatıyor. Deyr el-Belah’taki ailemle iletişim kuramadım ve bombardımanın yoğunluğu nedeniyle onları görmeye gidemiyorum” dedi.

DSÖ’den İsrail’e çağrı

Han Yunus’ta iki tıbbi deponun da hedef alınacağını söyleyen İsrail’e Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) çağrı yaptı. Çağrıda İsrail’in karardan vazgeçmesi istendi.

DSÖ Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus X hesabından yaptığı paylaşımda “Israil’e emri geri çekmesi, hastaneler ve insani yardım tesisleri de dahil olmak üzere sivilleri ve sivil altyapıyı korumak için mümkün olan her türlü tedbiri alması yönünde çağrıda bulunuyoruz” dedi.

ABD: İsrail’in sivilleri korumak için yeterince çaba gösterip göstermediğini söylemek için çok erken

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in geçici ateşkesin ardından saldırılarına yeniden başlamasından bu yana Gazze’deki sivilleri korumak için yeterince çaba gösterip göstermediğini söylemek için “henüz çok erken” olduğunu söyledi.

Miller son tahliye talebinin “daha çok hedefe yönelik” olduğunu, İsrail güçlerinin “bütün bir şehre ya da bütün bir bölgeye ‘evlerinizi boşaltın’ demek yerine” askeri operasyonların yapılacağı mahalleleri belirlediğini söyledi.

Filistinli yetkililer: Batı Şeria’da bir Filistinli öldü, 4 kişi yaralandı

Filistin Sağlık Bakanlığı işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail ordusunun düzenlediği baskında 32 yaşında bir adamın öldürüldüğünü, dört kişinin de ağır yaralandığını duyurdu.

Bakanlık daha önce yaptığı açıklamada saldırının Batı Şeria’nın Ramallah kenti ile Kudüs arasında yer alan Kalandiya’da gerçekleştirildiğini duyurmuştu.

Gazze’de yerinden edilenlerin sayısı neredeyse iki katına çıktı

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre Gazze’de yerinden edilen insanların sayısı hızla artarak üç haftadan kısa bir süre içinde neredeyse iki katına çıktı.

Şu anda 7 Ekim’den bu yana evlerini terk eden 1.9 milyon kişi var. Bu sayı Gazze nüfusunun yüzde 85’inden fazlasına tekabül ediyor.

İsrail ordusundan bir yetkili ölü sayısında Hamas’ı doğruladı

Associated Press’in (AP) aktardığı habere göre ismi açıklanmayan bir İsrailli komutan savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana Gazze’de en az 15 bin Filistinlinin öldüğünü söyledi. Ordu Gazze’de ölenlerin 5 binden fazla kişinin Hamas üyesi olduğunu tahmin ettiğini söylüyor.

Hamas tarafından yönetilen Gazze’deki Sağlık Bakanlığı da dün erken saatlerde yaptığı açıklamada kentte şimdiye kadar yaklaşık 15 bin 900 kişinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

İngiliz esirlerin aileleri Cameron’la görüştü

Yakınları hala Hamas tarafından rehin tutulan bazı İngiliz aileler, İngiltere hükümetinden daha fazlasını yapmasını istemek üzere Dışişleri Bakanı David Cameron ile bir araya geldi.

Kız kardeşi Lianne Sharabi ile 16 yaşındaki Noiya ve 13 yaşındaki Yahel adlı İngiliz-İsrailli yeğenlerini Hamas’ın saldırılarında kaybeden Steve Brisley’in kayınbiraderi Eli ve Eli’nin kardeşi Yosi ise halen esir. Steve, “İngiltere hükümetinin başarısızlığı” olarak gördüğü bu durumu eleştirerek ailelerin kendilerini “terk edilmiş” hissettiklerini söyledi.

Steve “Hükümetin elinden gelen her şeyi yaptığını söylemek çok kolay ancak biz daha fazla ayrıntı görmek istiyoruz. Böylece olan bitenden emin olabiliriz” dedi.

Dışişleri Bakanı ise X’te yaptığı bir paylaşımda hükümetin “tüm rehineleri evlerine ulaştırmak için yorulmadan çalışmaya devam edeceğini” söyledi.

Hamas: İsrail’e ait 28 askeri aracı vurduk

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları’ndan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerinde İsrail ordusuna ait hedeflerin vurulduğu belirtildi.

Son 24 saatte Gazze’deki tüm cephelerde İsrail ordusuna ait 28 askeri aracın hedef alındığına dikkat çekilen açıklamada, söz konusu araçlardan bazılarının tümüyle bazılarının da kısmen imha edildiği kaydedildi.

Açıklamada, İsrail ordusunda can kayıplarının olduğu vurgulanırken İsrail’deki hedeflere yönelik çok sayıda roket fırlatıldığı aktarıldı.

Eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin evinin önünde ‘ateşkes’ çağrısı

Onlarca kişi, eski Demokrat Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin California eyaletinin San Francisco kentinde bulunan evinin önünde bir araya geldi.

Ellerinde ateşkesi destekleyen pankartlar ve Filistin bayrakları taşıyan protestocular, Pelosi ve ABD Başkanı Joe Biden’a seslenerek Gazze’de ateşkes ilan edilmesi çağrısı yaptı.

Gösteriyi organize eden Cynthia Papermaster, yaptığı açıklamada, Pelosi’nin seçmenlerinin yanında yer alması gerektiğini belirterek, “Hükümetimiz soykırım ve diğer savaş suçlarına ortak olmamalıdır. Kongre’nin, ABD savaş endüstrisinin büyük karlar elde etmesine olanak sağlaması yanlıştır. Bu çatışmanın askeri bir çözümü yoktur. ABD intikamı değil diplomasiyi desteklemelidir” dedi.

Hamas 7 Ekim’e ilişkin tecavüz iddialarını yalanladı

Hamas, İsrail’in 7 Ekim’de Gazze Şeridi yakınlarındaki Yahudi yerleşim birimlerine saldırdığı sırada kadınlara tecavüz ettiği yönündeki iddialarını yalanlandı.

Açıklamada, “İsrail’in, direnişin imajını karalamak ve İsrailli esirlere gösterilen insani ve ahlaki muameleyi gizlemeyi amaçlayan yalanlarının” reddedildiği belirtildi.

İsrail makamlarının kasım ayında yaptığı bir soruşturmada, “7 Ekim’de gerçekleşen saldırılarda Filistinli silahlı kişilerce kadınlara tecavüz edildiği yönünde binlerce video ve tanık ifadesinin toplandığı” ifade edilmişti.

ABD Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarından İran’ın sorumlu tuttu

ABD Yemen’deki Husilerin sivil ve askeri gemilere yönelik saldırılarından İran’ı sorumlu tuttuğunu açıklarken, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Kızıldeniz’deki gemiler için askeri eskortlar oluşturmanın tartışıldığını söyledi.

İran destekli Husiler dün ticari gemilere ve bir ABD savaş gemisine saldırı düzenlemişti. Beyaz Saray’da konuşan Sullivan suçun Tahran’da olduğunu öne sürdü. “Buradaki silahlar İran tarafından tedarik ediliyor” diyen Sullivan “İran’ın bunun nihai sorumlusu olduğuna inanıyoruz” diye ekledi.

Sullivan ayrıca ABD’nin Husiler tarafından vurulan üç geminin de İsrail ile bağlantısı olduğuna inanmadığını söyledi.

İsrail işgalini güneye genişletirken siviller sıkışıyorİsrail işgalini güneye genişletirken siviller sıkışıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.