İsrail Şifa Hastanesi’nde bir binayı yok etti: ‘Burayı boşaltın’

İsrail ordusunun Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne düzenlediği saldırılarda yüzden fazla Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ordusu hastanenin boşaltılması için çağrı yaparken ordu sözcüsü Hagari hastane önünden yayın yaptı.

Dünya 21 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İsrail ordusu Şifa Hastanesi'nde bir binayı havaya uçurdu. / Fotoğraf: AA

7 Ekim’de başlayan Gazze Savaşı 31 binin üzerinde Filistinlinin hayatını kaybetmesine, binlercesinin yaralanmasına ve bir milyonu aşkın insanın da yerinden edilmesine neden oldu. Savaş tüm şiddetiyle sürerken İsrail ordusu Hamas militanlarının burayı komuta merkezi olarak kullandığını öne sürüp için Gazzeliler için hayati öneme sahip Şifa Hastanesi’ni bombalamaya devam ediyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan yazılı açıklamada Şifa Hastanesi’ne 18 Mart’ta başlayan baskınların devam ettiği belirtildi. Son olarak hastaneye baskın düzenleyip en az 90 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan İsrail ordusu bu kez de Gazze’nin en büyük hastanesinde bir binayı hedef aldı. El-Aksa televizyon kanalının haberine göre İsrail güçleri binayı havaya uçurdu.

Filistin devlet televizyonu da Telegram hesabından yayımladığı paylaşımda İsrail güçlerinin Şifa’ya sığınan yerinden edilmiş kişilere hastane yerleşkesini derhal tahliye etmeleri için anonslar yaptığı belirtildi.

İsrail, mart ayında Gazze’ye giden insani yardım tırlarının üçte ikisine izin vermedi

İsrail Gazze’de yaşanan insani kriz ve uluslararası tepkilere rağmen bölgeye asgari ihtiyacın çok altında bir yardım girişine izin verdi. / Görsel: AA

Dört günlük baskın, en az 100 ölü

IDF’in dün iftar saatinde Şifa Hastanesi bölgesine düzenlediği yoğun top atışı sonucu onlarca kişi ölmüş ve yaralanmıştı.

Daha önce de birçok kez İsrail ordusunun baskınına uğrayan Şifa Hastanesi çevresinde İsrail ordusunun yoğun saldırıları 4 gündür devam ediyor. IDF 18 Mart’ta Şifa Hastanesi’ne baskın düzenlemiş ve yerinden edilmiş Filistinlilerin de sığındığı yerleşkeyi kuşatmıştı.

Ordu o sabah hastaneye insansız hava araçları ve yoğun silah sesleri eşliğinde baskın düzenlemişti. İsrail ordusundan dün yapılan yazılı açıklamada hastane bölgesindeki baskını kapsamında şu ana kadar yaklaşık 90 Filistinlinin hayatını kaybettiği, ordu güçleri ve İç Güvenlik Teşkilatı Şin Bet’in (Şabak) hastane yerleşkesinde 300’den fazla kişiyi sorguladığı kaydedilmişti.

Hagari hastane önünden yayın yaptı

Dün IDF Sözcüsü Daniel Hagari de Şifa Hastanesi önüne giderek burada canlı yayın yaptı. Hagari hastanede birçok Hamas militanının bulunduğunu ve Hamas ve İslami Cihad’ın burayı “yeni saldırılar için komuta merkezi” olarak kullandığını savundu.

Hagari ayrıca “Hamas teröristlerine teslim olma çağrısı yapıyoruz. Burada hoparlörlerden çağrılarımızı da Arapça seslendiriyoruz. Hâlâ bu hastanenin acil binasında saklanıyorlar. Burada hastanenin malzemelerini kullanıyor, istismar ediyorlar. Misyonumuzun hedefine ulaşması için tüm Hamas teröristlerini bulacağız” dedi.

Bir yandan da Refah baskını: İsrail muhalefeti de tepkili

İsrail ana muhalefet lideri Yair Lapid, Netanyahu hükümetini Gazze’de tutulan tüm esirlerin iadesi için Hamas ile derhal bir anlaşma yapmaya çağırdı.

Bir radyo röportajında Lapid, Hamas’ı ve Refah’taki taburlarını ortadan kaldırmanın mümkün olacağını ancak en acil meselenin esirlerin ve ailelerinin trajedisine son vermek olduğunu söyledi.

Netanyahu’yu Refah’ta bir kara harekatı başlatmaması konusunda uyardı çünkü bu, anlaşmayı tehlikeye atma riski taşıyordu.

Ayrıca Başbakan Binyamin Netanyahu’yu ABD Kongresi’nde Cumhuriyetçi Parti’ye bir konuşma yapmaması konusunda uyaran Lapid bunun Joe Biden yönetimiyle krizi derinleştirebileceğini savundu.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 14 bin Filistinli çocuk hayatını kaybetti

İsrail saldırıları nedeniyle Gazze’de 17 bin çocuk ebeveynlerinden biri veya her ikisinden yoksun şekilde yaşamını sürdürüyor. / Fotoğraf: AA

7 Ekim sonrası yaşananlar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Tel Aviv’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 29 binin üzerinde Filistinli öldürüldü, 70 binden fazla kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten beri yaşanan çatışmalarda en az 240 Hizbullah mensubu ve 40’tan fazla Lübnanlı sivil, 30’u aşkın Filistinli örgüt mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.

Ateşkes masasından yine hüsran: İsrail heyeti teklifi reddettiAteşkes masasından yine hüsran: İsrail heyeti teklifi reddetti

İsrail'in Refah bombardımanı başladı, kara harekatı bekleniyorİsrail’in Refah bombardımanı başladı, kara harekatı bekleniyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.