İsrail Haniye’yi öldürdüğünü doğrulamıyor

İsrail ordu sözcüsü Hagari Tahran'da Hamas lideri Haniye'nin öldürüldüğü gece için Beyrut saldırısı dışında Ortadoğu'da bir saldırı düzenlemediklerini savundu. Öte yandan sınırda Hizbullah'la karşılıklı hava saldırıları devam etti.

Dünya 2 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
IDF Sözcüsü Daniel Hagari. / Fotoğraf: AA

İsrail ordusunun 30 Temmuz’da Beyrut’ta düzenlediği hava saldırısında Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür ölmüştü. Bu saldırıdan saatler sonra Hamas lideri Haniye Tahran’da suikasta uğramıştı. İran ve Hamas Haniye’ye yönelik suikastın arkasında İsrail’in olduğunu belirtirken Tel Aviv yönetimi bu konuda yorum yapmaktan kaçınıyordu.

İsrail ordusu Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ye yönelik suikastın gerçekleştiği gece Beyrut’ta Hizbullah’ın üst düzey komutanı Fuad Şükür’ün hedef alındığı saldırı dışında operasyon yapmadıklarını iddia etti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari düzenlediği basın toplantısında Haniye’ye 31 Temmuz’da İran’ın başkenti Tahran’da yapılan suikastla ilgili soruya yanıt verirken 30 Temmuz gecesi ve 31 Temmuz sabahı yalnızca Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta saldırı düzenlediklerini söyledi.

Hagari, Haniye’ye yapılan suikastın İsrail ordusuyla bağlantısı olmadığını öne sürerek “30 Temmuz gecesi Lübnan’ı vurduk ve Fuad Şükür’ü başarılı bir hava saldırısıyla etkisiz hale getirdik. O gece Ortadoğu’da ne başka hava saldırısı ne füze ne de İsrail’e ait insansız hava aracı (İHA) operasyonu oldu” dedi.

İsrail’den Lübnan’a hava saldırısı: Dört ölü

İsrail hava kuvvetlerinin Lübnan’ın güneyinde Suriyeli bir ailenin yaşadığı evi hedef alması sonucu dört kişi yaşamını yitirdi, beş kişi yaralandı. Lübnan’ın resmi haber ajansı NNA’nın bildirdiğine göre İsrail’e ait hava araçları Şemaa beldesinde bir evi vurdu.

Saldırıda Suriyeli bir ailenin yaşadığı evin tamamen yıkıldığı belirtildi.  Saldırının ardından bölgeye çok sayıda ambulans sevk edilirken, sivil savunma ekiplerinin enkaz altında arama kurtarma çalışmalarına devam ettiği bildirildi.

48 saat sonra Lübnan’dan İsrail’e roket saldırısı

Lübnan topraklarından fırlatılan roketlerin ardından İsrail’in kuzeyinde sirenler çalmaya başladı. İsrail ordusu ülkenin kuzeyindeki belirli bölgelerde roket saldırısı nedeniyle sirenlerin çaldığını açıkladı.

Saldırı hakkında ayrıntılı bilgi verilmezken sosyal medya platformlarında Celile’nin batısında İsrail hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini gösteren videolar paylaşıldı. Roketlerin imha edilmesi sırasında meydana gelen patlama sesleri bölgede duyulurken resmi makamlardan henüz can kaybı ya da maddi zarar hakkında bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan Lübnan medyası İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyindeki Ramya ve Ayta eş-Şaab köylerine topçu ateşi açtığını bildirdi.

Lübnan’ın resmi haber ajansı NNA İsrail hava araçlarının öğleden sonra Lübnan’ın sınırında yer alan Şemaa köyünde bir evi vurduğunu duyurdu. Lübnan Sağlık Bakanlığı, bu saldırıda Suriye uyruklu 4 sivilin hayatını kaybettiğini ve 5 Lübnanlı sivilin yaralandığını açıkladı.

Haniye suikasti de gösterdi, Türkiye’nin bilimden başka gidecek yolu yokHaniye suikasti de gösterdi, Türkiye’nin bilimden başka gidecek yolu yok

Haniye suikastı sonrası BMGK acil toplandı: İran'dan 'uygun zamanda misilleme' sözüHaniye suikastı sonrası BMGK acil toplandı: İran’dan ‘uygun zamanda misilleme’ sözü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.