İsrail ‘yerleşim yerlerine girdik’ dedi, savaş şiddetleniyor

İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de gerilim dinmiyor. İsrail Savunma Bakanı, 'Yerleşim yerlerine girdik' derken Yemen'deki İran destekli Husiler de tansiyonu yükseltecek bir açıklama yaptı. Husilerin sözcüsü, 'ABD'nin soykırım desteği sürerse savaş genişler' dedi.

Dünya 5 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Ağır bombardımana uğrayan Gazze. Fotoğraf: AA

İsrail ile Filistinli örgütler arasındaki savaşta birinci ay geride kalırken çatışmalar da hız kesmeden sürüyor.  İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ordunun Gazze’ye güneyden ve kuzeyden eş zamanlı saldırdığını belirterek yerleşim bölgelerine girdiklerini ileri sürdü.

Bakan sözkonusu açıklamasını İsrail’in kuzeyinde Lübnan sınırında incelemelerde bulunduktan sonra düzenlediği basın toplantısında dile getirdi. Gazze’de Filistinli direnişçilerle yoğun çatışmalara girildiğini aktaran Gallant, ordunun Gazze’ye hem güneyden hem de kuzeyden saldırdığını ve yerleşim bölgelerine girdiğini söyledi.

İsrail’e karşı saldırıların sorumlusunun ‘Hamas liderliği’ olduğunu belirten Gallant, “(Hamas’ın Gazze’deki lideri) Yahya Sinvar’a ulaşacağız ve onu ortadan kaldıracağız. Eğer Gazzeliler ona bizden önce ulaşırlarsa bu, savaşı kısaltacaktır” diye konuştu.

‘Savaş bittiğinde Hamas kalmayacak’

“Savaşın sonunda Gazze’de artık Hamas’ın kalmayacağını” ifade eden Gallant, “İsrail ve ABD, bu konuda koordineli çalışıyor. Artık Gazze’den İsrail’e yönelik bir güvenlik tehdidi olmayacak ve İsrail, Gazze’de başını kaldıran herkese karşı istediği güvenlik önlemini alma konusunda mutlak eylem özgürlüğüne sahip olacak” dedi.

‘Hizbullah ile savaşa girme niyetimiz yok’

İsrail Savunma Bakanı, ülkesinin “Hizbullah’la savaşa girme niyetinde olmadığını” ancak İsrail Hava Kuvvetleri’nin herhangi bir olası gelişmeye karşı hazır olduğunu kaydetti. Gallant, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın “hata yapıp” savaşa girmeye karar vermesi halinde “Lübnan’ın kaderini belirleyeceğini” söyledi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah dün sessizliğini bozup 7 Ekim’den bu yana ilk açıklamasını yapmıştı. Nasrallah konuşmasında, Lübnan cephesinde gerilimin tırmanmasını da “gerçekçi bir ihtimal” olarak niteleyerek, “yaşanacakların Gazze’de olacaklara bağlı olduğunu” söylemiş; “Lübnan cephesinde tüm seçenekler masadadır” demişti.

Husiler: ABD desteği sürdürürse savaş genişler

Yemen’deki Husiler, “ABD’nin, İsrail’in Gazze’deki soykırım suçlarını desteklemeyi sürdürdükçe bölgede çatışma halkasının genişleyeceğini” belirtti. İran destekli Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam, Husilere bağlı “El-Mesira” televizyonunda yayınlanan açıklamasında, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a işaret ederek, “Blinken, ABD’nin İsrail’in Gazze’deki soykırım suçlarını desteklemeye devam ettiği sürece bölgede çatışma halkasının genişleyeceğini bilmelidir” dedi.

Abdusselam, Arap dünyasına, meşru haklarını elde etmesi için Gazze’deki Filistin halkını desteklemeleri çağrısı yaptı. Yemen’deki Husiler, birkaç gün önce çok sayıda insansız hava aracını (İHA) İsrail içlerindeki birçok hedefe doğru fırlattıklarını duyurmuştu. İsrail ordusu da Kızıl Deniz bölgesinde son günlerde atılan bir seyir füzesini F-35 savaş uçağıyla, karadan karaya atılan başka bir füzeyi de Arrow hava savunma sistemiyle engellediklerini açıklamıştı.

345 İsrail askeri öldü

Ayrıca İsrail ordusu, Gazze saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 345 askerinin öldüğünü de duyurdu. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, 7 Ekim’den bu yana ölen asker sayısının 345’e yükseldiğini söyledi. Gazze’ye yönelik saldırıların devam edeceğini belirten Hagari, Hamas’ı “bitirmekte” kararlı olduklarını kaydetti.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı. İsrail, Gazze’den düzenlenen saldırılarda 315’i asker 1400’den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail’e göre 31 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 25’e yükselirken, Kassam Tugayları’nın elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri öldü. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail’in saldırılarda 3 bin 900’ü çocuk, 2 bin 509’u kadın olmak üzere 9 bin 500 Filistinli öldürüldü, en az 24 bin kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 144 Filistinliyi öldürdü. İsrail ordusu, Gazze’de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa, Nasr Çocuk , El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayına bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı. İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda ise 58 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Hamburg havalimanında silahlı panik: Uçuşlar durdurulduHamburg havalimanında silahlı panik: Uçuşlar durduruldu

İsrail'de halk, Netanyahu'nun kapısına dayandı: İstifa et!İsrail’de halk, Netanyahu’nun kapısına dayandı: İstifa et!

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.