İsrail yine Şam’ı hedef aldı, iki kişi öldü

Suriye'nin başkenti Şam'da yoğun nüfuslu Kafr Sousa bölgesinde bir apartmana düzenlenen füze saldırısında iki kişi hayatını kaybetti. Şam yönetimi saldırıdan İsrail'i sorumlu tuttu.

Dünya 22 Şubat 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Kafr Sousa'da vurulan apartman.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’nın aktardığına göre İsrail Suriye’nin başkenti Şam’a hava saldırısı düzenledi ve bu saldırıda en az iki sivil hayatını kaybetti. İsrail’in hedef aldığı yer askeri ve güvenlik merkezlerinin olduğu Kafr Sousa’ydı. SANA’nın askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde saldırının sabah saatlerinde işgal altındaki Golan Tepeleri’nden düzenlendiğini bildirdi.

Suriye ordusu, İsrail’in füze saldırısında bir apartmanın hedef alındığını aktardı. Medyaya yansıyan görüntülerde yanmış apartman görülüyordu. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise saldırıda ölen o iki kişinin Suriye vatandaşı olmadığını belirtti. Gözlemevi, sokaktan geçen bir Suriyelinin ise şarapnel parçaları nedeniyle öldüğünü aktardı.

Saldırıda öldürülenlerin kimlikleri açıklanmasa da gözlemevi saldırının geçen ay Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Hamas ofisine düzenlenen ve söz konusu örgütün üst düzey yetkililerinden Salih El Aruri’nin öldürüldüğü saldırıya benzediğini söyledi.

İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan görgü tanıkları, art arda birkaç kez patlama sesi duyduklarını ve ambulansların bölgeye akın ettiğini anlattı. Yine görgü tanıklarının ifadesine göre saldırının gerçekleştiği yerin yakınlarında bir okul vardı.

Kalabalık bir nüfusa sahip olan Kafr Sousa’ya daha önce geçen yıl şubat ayında da bir saldırı düzenlenmiş, o saldırıda beş İranlı askeri uzman hayatını kaybetmişti. Ayrıca ocak ayında Şam’a düzenlenen saldırıda da üst düzey beş İranlı güvenlik yetkilisi öldürülmüş, saldırıda İran Devrim Muhafızları’nın Suriye’deki istihbarat şefinin öldürüldüğünü duyurmuştu.

Bu seferki saldırıda herhangi bir İranlının ölmediği belirtiliyor. İsrail’in Suriye’ye düzenlediği saldırılarda öldürülen İran Devrim Muhafızları’nın sayısı aralıktan bu yana altıyı geçti. İsrail saldırıyı üstlenmedi ama ordu yetkilileri daha öncesinde Suriye’ye İran ve müttefiki olan silahlı gruplarla bağlantılı olduğunu düşündükleri hedeflere saldırı düzenlediklerini kabul etmişti. Bu saldırılarda genellikle Şam Havaalanı hedef alınıyor. İsrail’in Gazze işgali başladığından beri Halep Havaalanı da hedef alınır oldu. 

Yılbaşından bu yana İsrail Suriye topraklarına 13 saldırı düzenledi. Bunlardan sekizi hava saldırı, beşi kara kuvvetleri tarafından düzenlenen roket saldırılarıydı. Aşağı yukarı 31 hedefin imha edildiğinin belirtildiği saldırılarda 31 savaşçının öldüğü, 13’ünün de yaralandığı belirtilmişti.

Reuters’a konuşan kaynaklardan biri İran Devrim Muhafızları’nın Suriye’deki üst düzey subaylarını geri çektiğini ama bölgedeki kontrolünü korumak için işbirliği içinde oldukları Şii milislerden yararlanmayı planladıklarını söylüyor. Savaş başladığından beri İran destekli gruplar ABD’nin Irak ve Suriye’deki askeri üslerine saldırılar düzenliyor.

İsrail’in şaşırtıcı bir şekilde Halep’i daha sık hedef alması da zaten İran destekli gruplara gözdağı vermeye çalışmak. Bunda o kadar da başarılı olmadıkları ABD’nin üslerine savaş başından beri 165’ten fazla saldırı düzenlenmesinden anlaşılıyor. ABD bu saldırılara karşılık olarak hem Irak’ta hem de Suriye’de küçük ölçekli hava saldırıları düzenledi. En büyük hava saldırısı Ürdün’deki üç askerinin öldürülmesinden sonra gelmişti. Misillemede Irak ve Suriye’de toplamda 39 kişi hayatını kaybetmişti.

ABD'nin hareketli 48 saati: Irak ve Suriye'den sonra Yemen'i vurduABD’nin hareketli 48 saati: Irak ve Suriye’den sonra Yemen’i vurdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.