İsrail’de erken seçim için ilk somut adım: Gantz parlamentonun feshi için tasarı sundu

İsrail'de aylardır erken seçim için sesler yükseliyor ama ilk somut adım savaş kabinesi bakanı Benny Gantz'ın partisi Ulusal Birlik'ten geldi. Parti parlamentonun feshi için tasarı sundu. Peki bunun başarılı olma ihtimali var mı?

Dünya 31 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Solda Netanyahu, sağda Gantz. Fotoğraf: Flash 90

7 Ekim saldırısından sonra başlayan savaş için kurulan savaş kabinesine katılan Benny Gantz, ittifakın sona yaklaştığının en açık kanıtı olarak dün parlamentonun feshi için bir tasarı sundu. Gantz daha iki hafta önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya ya savaş sonrası Gazze planı hazırlamasını ya da kabinenin dağılacağını söylemiş, son tarih olarak da 8 Haziran’ı göstermişti.

Savaş aylardır devam ederken rehinelerin 120’den fazlasına henüz ulaşılamadı. Ateşkes konusunda bir türlü anlaşmaya varılamadığı için İsrail ordusu Gazze’deki yıkımına devam ediyor. Bu saldırılar sadece Filistinliler için değil, Hamas’ın savaşın ilk günü Gazze’ye kaçırdığı rehineler için de tehlike yaratıyor. Zaten Hamas şimdiye kadar bazı rehinelerin öldüğünü açıkladı. Rehineler sağ salim evlerine dönemedikçe Netanyahu yönetimine karşı erken seçim çağrıları da büyüyor. Normal şartlarda seçimlerin 2026’dan önce olmaması gerekiyor.

Bu çağrılara İsrail’in en büyük destekçisi ABD’den bile destek geliyor. Özellikle Demokrat kanatta eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi dahil birçok siyasetçi erken seçim çağrısı yapıyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump erken seçi çağrısı yapmasa da o da 7 Ekim’deki saldırıda Netanyahu’nun hatası olduğunu alttan alttan söylüyor.

Son erken seçim çağrısı savaş kabinesinin bir diğer önemli ismi olan Gadi Eisenkot’tan geldi. Netanyahu’yu hem güvenlik hem de ekonomi konusunda İsrail’i başarısızlığa uğratmakla suçlayan Eisenkot, “Bu hükümetin mümkün olan en kısa sürede değiştirilmesi gerektiğinin en açık göstergesi” dedi. Eisenkot ulusu yeniden inşa etmek için eylül ile aralık ayları arasında oylama yapılmasını önerdi.

Gantz’ın partisi Ulusal Birlik’ten Pnina Tamano-Shata, “7 Ekim güvenlik, ekonomi ve hepsinden önemlisi İsrail toplumu içindeki zorluklar karşısında bizi yönetebileceğine güveneceğimiz istikrarlı bir birlik hükümeti kurmak için halkın güvenini almamızı gerektiren bir felakettir. Tasarıyı şimdi sunmak mevcut yasama döneminde bu konuyu konuşabileceğimiz anlamına geliyor” dedi.

Likud savaşı gerekçe gösterdi

Netanyahu’nun Likud Partisi erken seçim çağrısını “gereksiz yere uyumsuzluk yaratacağı ve savaş çabalarına zarar vereceği” gerekçesiyle reddetti. 120 sandalyeli mecliste aşırı sağın da desteğini alan Netanyahu’nun Gantz’ın tasarısından muhtemelen etkilenmeyecek. Partiden yapılan açıklamada “Savaşın ortasında İsrail’in bölünmeye değil, birliğe ihtiyacı var. Birlik hükümetinin feshedilmesi Hamas lideri Yahya Sinvar için bir ödül, uluslararası baskıya boyun eğme ve rehinelerimizi kurtarma çabalarına öldürücü darbeyi indirmektir” dendi.

Halbuki Hamas ateşkesi kabul etmeye istekli olduğunu, erkek askerler hariç elindeki rehineleri vereceğini dile getirdi. Hatta Reuters’in dünkü haberine göre Hamas ateşin durması karşılığında ateşkes masasına yeniden oturmaya hazır olduğunu söyledi. Burada sorun Hamas’ın ateşkesi kabul edip etmemesinden ziyade Netanyahu hükümetinin olumsuz tavrı etkili. Zira Hamas’ın ateşkesi son kabul edişinde israil ordusu Refah’a tanklarla girdi. Netanyahu ateşkes dönemine girilirse erken seçim çağrılarının daha da artacağından endişe ediyor.

Savaş kabinesine katıldığından beri yıldızı iyice parlayan Gantz son dönemde anketlerde Netanyahu’nun önündeydi. Bu durum çarşamba günü yayınlanan yeni ankette biraz değişikliğe uğradı. Zira savaşın başından bu yana ilk kez rüzgar Netanyahu’nun yönünden esmeye başladı. Yine de yeni bir seçimde mevcut aşırı sağcı hükümetin dağılacağı düşüncesi yeni ankette de hakim.

İsrail BM'nin yardım üssünü Kudüs'ten kovuyorİsrail BM’nin yardım üssünü Kudüs’ten kovuyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.