İsrail’de esirlerin aileleri meclisi bastı

Netanyahu hükümetinin Gazze'de tutulan İsrailli rehineler konusunda vurdumduymaz tavırlarını protesto eden esir aileleri meclisteki oturumu bastı, vekillere tepki gösterdi.

Dünya 22 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İsrail parlamentosu Knesset / Fotoğraf: AA

Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’de başlayan savaş kenti adeta koca bir harabeye çevirirken İsrail ordusunun işgal harekatında görmezden geldiği konu bazı İsraillilerin sabrını taşırmak üzere. 25 binden fazla Filistinliye mezar olan kentte Hamas’ın elinde 130’dan fazla esir olduğu düşünülüyor.

Rehinelerin protestoları sürüyor, Netanyahu hükümeti de protestolara kulak tıkamaya devam ediyor. Geçenlerde iki rehinenin İsrail saldırılarında hayatını kaybettiğinin öğrenilmesi rehine ailelerini daha radikal eylemlere sevk ediyor.

Savaşta 100’den fazla gün geride kalırken o radikal eylemlerden biri gerçekleşti: Bir grup esir yakını güvenlik görevlilerinin engellemelerini aşarak Batı Kudüs’te yer alan İsrail meclisi Knesset’teki Maliye Komitesi görüşmesinin yapıldığı salona girdi. “Onları (esirleri) geri getirin” yazılı tişört giyen ve pankartlar taşıyan göstericiler Hamas ile yeni bir esir takası için milletvekillerine çağrı yaptı.

Sosyal medyaya yansıyan videolarda esir yakınlarının İsrail Meclisine baskını sırasında tansiyonun yükseldiği görüldü. Görüntüde esir yakınlarından birinin “Çocuklarımız öldürülürken siz burada oturmayacaksınız” diye bağırdığı duyuldu.

Gazze’de kaç İsrailli esir var?

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenlemiş, çok sayıda İsrailli esir alınmıştı.

İsrail’in verilerine göre 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlenen saldırıda yaklaşık 250 rehine Hamas tarafından ele geçirilmişti. Tahminlere göre halen en az 130 kişi Gazze’de esir tutuluyor.

Gazze’deki çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.

17 Ocak’ta ise savaşın ardından harabeye dönen Gazze’ye daha fazla insani yardım girişi ve İsrailli rehinelere tıbbi yardım sağlamak için tarafların anlaşmaya vardığı açıklanmıştı.

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Batı Kudüs’teki evinin önünde de çadır kurarak protesto yapan esir yakınları, hükümeti halkın güvenliğini sağlamakta başarısız olmakla suçlayor, esirleri kurtarmak için bir an önce anlaşma yapılması çağrısında bulunuyor.

Netanyahu nihayet ailelerle görüştü

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Başbakan Netanyahu Gazze Şeridi’nde tutulan İsrailli esirlerin yakınlarıyla görüştü. Netanyahu görüşmede esir yakınlarına Hamas’tan yeni takas teklifi geldiği haberlerinin gerçeği yansıtmadığını savundu.

İsrail Başbakanı’nın Hamas’tan gelen esir takası teklifini reddettiği ileri sürülmüştü, ancak Başbakan bu iddiaları yalanladı. “Hamas’tan gelen gerçek bir teklif yok, bu doğru değil” diyen Netanyahu “Bunu elimden geldiğince açık bir şekilde söylüyorum, çünkü size eziyet çektiren pek çok gerçek dışı haber var” dedi.

İsrailli esirlerin ülkeye geri döndürülmesi için yapılan ataklara da değinen Netanyahu “Ayrıntılarına girmeyeceğim, bir girişimimiz var” dedi ama herhangi bir detay vermedi.

Hamas'tan 'Aksa Tufanı'na ilişkin ilk rapor: Saldırdık, çünkü...Hamas’tan ‘Aksa Tufanı’na ilişkin ilk rapor: Saldırdık, çünkü…

Savaş sonrası Gazze çıkmazı: İsrail'in savaş kabinesinde çatlaklar büyüyorSavaş sonrası Gazze çıkmazı: İsrail’in savaş kabinesinde çatlaklar büyüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.