İsrail’den cüretkâr sansür: ABD merkezli haber ajansının ekipmanına elkondu

İsrail Al Jazeera'den sonra bu kez de ABD merkezli haber ajansı AP'nin ekipmanına elkoydu. İletişim Bakanlığı yeni basın yasası uyarınca müdahaleyi meşru görürken ABD müttefikini kırmamak için tepkisiz kalmayı seçiyor.

Dünya 22 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

7 Ekim’den bu yana saldırılarıyla Gazze Şeridi’ni adeta koca bir harabeye çeviren İsrail’in basına uyguladığı sansür de sürüyor. İsrail yönetimi bu ayın başlarında Katar merkezli Al Jazeera’nin ülkedeki faaliyetlerini sonlandırmış, ofislerini kapatmıştı. İsrail Başbakanlık Basın Ofisi’nden 5 Mayıs’ta yapılan açıklamaya göre Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda İletişim Bakanı Shlomo Karhi’nin sunduğu teklif oybirliğiyle kabul edilmişti.

Kararla Al Jazeera’nin çatısı altındaki televizyon kanalları ve internet sitelerinin İsrail’deki faaliyetlerinin sonlandırılmış, yayınları durdurulmuş, internet sitelerine erişim engeli getirilmiş, ofisleri kapatılıp ekipmanına elkonmuş, İsrail makamları Al Jazeera’nin işgal altındaki Doğu Kudüs’te geçici ofis olarak kullandığı otel odasını basarak buradaki tüm ekipmana elkoymuştu.

Başbakan Binyamin Netanyahu sosyal medya hesabından “Başında olduğum hükümet, oy birliğiyle tahrik edici Al Jazeera’nin faaliyetlerinin İsrail’de sonlandırılması kararı aldı” demişti. Netanyahu şüphesiz bu açıklamayı İsrail meclisi Knesset’teki oylamayla kabul edilen yeni yayın yasasının verdiği rahatlıkla yapıyordu.

İsrail’in Al Jazeera ile ilişkileri uzun süredir sorunlu ve Netanyahu bu kanalı ülkesine karşı önyargılı olmakla suçluyor ve kışkırtıcı yayınlar yapan bir “terör kanalı” olarak nitelendiriyor.

Savaş boyunca Gazze’de kalan az sayıda uluslararası haber kuruluşundan biri olan Al Jazeera hava saldırıları ve aşırı kalabalık hastane görüntülerini yayınlayarak İsrail’i katliam yapmakla suçluyor.

İsrail’in bu sansüründen nasibini alan son yayın kuruluşu ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) oldu. AP’nin haberine göre İsrail İletişim Bakanlığı yetkilileri Gazze Şeridi yakınlarında Sderot kentinde canlı yayın hizmeti yapan ekibin bulunduğu noktayı bastı, kuruma bağlı çalışan gazetecilerin ekipmanına elkoydu.

‘İsrail yeni yayın yasasını suistimal ediyor’

Haberde İsrailli yetkililerin AP’nin Al Jazeera televizyonuna canlı yayın hizmeti sağlamasını gerekçe gösterdiği belirtildi. Konuya ilişkin açıklama yapan AP Uluslararası Kurumsal İletişim Direktör Yardımcısı Lauren Easton şöyle dedi:

“Uzun süredir Gazze Şeridi’ne ilişkin durumu gösteren canlı yayınımızı İsrail hükümetinin kapatma ve ekipmanımıza elkoyma adımını en güçlü biçimde kınıyoruz. Bu yayının kapatılması yayının içeriğinden değil İsrail hükümetinin yeni yayın yasasını suistimal etmesinden kaynaklanıyor. İsrail makamlarından ekipmanımızı bir an önce geri teslim etmesini ve bu görsel gazetecilik yayınımızın dünya genelinde binlerce abonemize yeniden sağlanmasını talep ediyoruz.”

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi ordu radyosuna haber ajansının ekibinin Sderot kentinde bir evden Gazze’yi görüntülediğini söyleyip “AP’den Al Jazeera’ye yayınını kesmesini istedik, ancak reddettiler. Ekipmana hükümetin onayladığı emirler doğrultusunda elkondu” dedi.

Bakanlık da “İletişim Bakanlığı devletin güvenliğine zarar veren yayınları sınırlandırmak için gereken her türlü yaptırımı uygulamaya devam edecektir” açıklaması yaptı.

Muhalefet tepkili, ABD sessiz

İsrail’in muhalefet lideri Yair Lapid AP’ye karşı atılan adımı “çılgınlık” olarak nitelendirdi: “Bu El Cezire değil. Bir Amerikan haber kuruluşu. Bu hükümet sanki ne pahasına olursa olsun İsrail’in tüm dünyada dışlanmasını sağlamaya karar vermiş gibi davranıyor.”

Bakan Karhi ise X hesabından Lapid’e “Hoşunuza gitmese bile askerlerimize ve devletin güvenliğine zarar vermeye çalışan herkese karşı kararlı hareket etmeye devam edeceğiz” cevabı verdi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre de ABD’nin durumu araştırdığını ve gazetecilerin işlerini yapmasına izin verilmesinin “elzem” olduğunu söyledi, ancak İsrail’in eylemlerini kınamaktan kaçındı.

İsrail yine Türkiye'yi hedef aldı, Dışişleri soykırım fotoğraflarıyla yanıt verdiİsrail yine Türkiye’yi hedef aldı, Dışişleri soykırım fotoğraflarıyla yanıt verdi

Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısı hem Netanyahu hem Hamas liderlerine tutuklama istedi, İsrail de Hamas da çok kızdıUluslararası Ceza Mahkemesi savcısı hem Netanyahu hem Hamas liderlerine tutuklama istedi, İsrail de Hamas da çok kızdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.