İsrail’den Cenin’e baskın: 18 yıl sonra ilk kez savaş helikopterleri kullanıldı

İsrail ordusu, Cenin'e düzenlediği baskında Filistinlilerden beklemediği bir direnişle karşılaşması sonucu işgal altındaki Batı Şeria'da yıllar sonra ilk kez savaş helikopterleri kullandı.

Dünya 20 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Cenin kentine düzenlediği saldırıda uzun yıllar sonra ilk kez hava bombardımanında bulundu. Fotoğraf: AA

İsrail ordusu, dün Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentine baskın düzenledi. Baskında biri 15 yaşında bir çocuk olmak üzere beş Filistinli yaşamını yitirdi, 23’ü ağır 91 Filistinli yaralandı. Filistinlilerin direniş göstermesi sonucu İsrail tarafında da yedi asker yaralandı. Yabancı Basın Birliği’ne göre yaralananlar arasında basın kıyafeti giyen Filistinli kameraman Hazem Nasser da vardı.

Dünkü baskın İsrail’in planladığı gibi gitmedi. Filistinlilerin, bölgeye giren İsrail ordusuna karşılık verdiği, güvenlik güçleri şehirden çıkarken askeri araca patlayıcı madde isabet ettiği ve aracın hasar gördüğü belirtildi.

Ordu sözcüsü askerlerin bölgeden çıkarılmasına yardımcı olması için savaş helikopterlerinin çağrıldığını söyledi. İsrail medyasında yer alan haberlere göre 2005 yılında sona eren ikinci intifada ayaklanmasından bu yana Batı Şeria’da ilk kez savaş helikopterlerinin kullanıldığı belirtildi.

Cenin bölgesi. Fotoğraf: AA

Üst düzey Filistinli yetkili Hüseyin el-Şeyh, dünkü çatışmaların ardından İsrail’i Filistin halkına karşı ‘şiddetli ve açık bir savaş’ yürütmekle suçladı. Filistinli siyasetçi Mustafa Barguti ise Başbakan Benyamin Netanyahu’nun İsrail tarihinde kurduğu en sağcı hükümetin Batı Şeria’da savaş uçakları kullanmasının tansiyonu iyice tırmandırabileceğini belirtti.

Bar-Ilan Üniversitesi’nde emeritus profesör olan Menachem Klein, ordunun yakın gelecekte Cenin’de büyük bir operasyon düzenlemesi ve birliklerini en az birkaç gün bölgede tutmasının olası olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, “Cenin’de meydana gelen ve sivillerin ölümüne neden olan son olaylardan ciddi endişe duyuyoruz. İsrail’in düzenlediği askeri operasyonlar orantılı ve uluslararası insani hukuka uygun olmalıdır” ifadelerine yer verdi.

İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da 4 bin yeni yerleşim yeri oluşturma planlarından endişe duyulduğunun belirtildiği açıklamada, “AB, İsrail’e bu planları devam ettirmeme çağrısında bulunmaktadır” denildi.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da İsrail’in bölgeye yaptığı baskın kınanarak, “İsrail hükümetine Filistinli sivilleri hedef alan ve bir şiddet sarmalına yol açabilecek bu kabul edilemez eylemlere derhal son vermesi çağrımızı yineliyoruz” diye belirtildi.

İsrail tribününde Filistin bayrağı açtı, olay yarattıİsrail tribününde Filistin bayrağı açtı, olay yarattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.