İsrail’den Gazze’ye yeni ültimatom: 20 hastane için tahliye uyarısı

500'e yakın kişinin hayatını kaybettiği Ehli Arap Hastanesi'ne düzenlenen saldırıdan dört gün sonra, İsrail ordusu Gazze'nin kuzeyinde bulunan 20 hastanenin tahliye edilmesini istedi.

Dünya 21 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Gazze’ye saldırılar Mısır’ın başkenti Kahire’de 23 devletin katılımıyla düzenlenen Barış Zirvesi sürerken de devam etti. İsrail ordusu bombardıman ve abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan 20 hastanenin boşaltılması uyarısı yaptı. İsrail devlet televizyonu KAN’ın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde bunlardan 6’sının boşaltıldığı, 4’ününse bu uyarıyı reddederek boşaltmama kararı aldığı, geri kalanların da tahliye aşamasında olduğu aktarıldı.

Gazze’deki hastanelerin çoğu bölgenin kuzeyinde bulunuyor. Şehre kara harekatı başlatmaya hazırlanan İsrail ordusu Gazze vatandaşlarına şeridin Kuzey’ini terk edip Güney’e gidin uyarısında bulunmuştu. Birleşmiş Milletler (BM) son bir haftadır yaklaşık 400 bin Gazze vatandaşının yerinden edildiğini belirtmişti.

İsrail, Gazze’nin kuzeyinde bulunan 20 hastanenin tahliye edilmesini istedi.

Ehli Arabi hastanesi bombalanmıştı

Geçen Salı günü Gazze’nin kuzeyindeki Ehli Arap Hastanesi’nde saldırı nedeniyle 500’e yakın kişi hayatını kaybetmiş, 28’i ağır 342 kişi yaralanmıştı. İsrail’in günlerdir havadan uçaklarla ve karadan top mermileriyle bomba yağmuruna tuttuğu Gazze’de bu patlamanın ardından gözler doğal olarak hemen İsrail’e dönmüştü. Ancak patlamadan saatler sonra İsrailli yetkililer, hastaneyi kendilerinin vurmadığını, patlamanın İslami Cihad’ın bir roketinin yanlış ateşlenmesi sonucu yaşandığını öne sürmüştü.

Saldırının ardından Filistin Yönetimi başkanı Mahmut Abbas üç günlük yas ilan etmişti. Hastaneye gerçekleştirilen saldırıyla ilgili konuşan Abbas Filistinliler 21’inci yüzyılda yeni bir Nakba’yı (Büyük felaket) kabul etmeyecek, hiçbir yere gitmeyip teslim olmayacak, demişti.

Abbas BM’nin saldırıya yönelik bağımsız ve tarafsız bir uluslararası soruşturma başlatmasını istemişti. Saldırıya dünyanın bir çok ülkesinden tepkiler gelmiş, sokak eylemleri düzenlenmişti.

Dünya Gazze için ayakta: ABD'den vatandaşlarına geniş kapsamlı uyarıDünya Gazze için ayakta: ABD’den vatandaşlarına geniş kapsamlı uyarı

İsrail Kudüs hastanesi için acil tahliye istemişti

İsrail önceki günde Gazze’nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi’nin ‘bombalamaya hazırlık olarak’ derhal boşaltılmasını istemişti. Filistin Kızılayı yaptığı yazılı açıklamada “İsrail işgal güçlerinden Gazze’nin güneyinde yer alan Kudüs Hastanesi’nin bombalanacağı tehdidi alındığını” belirtmişti. Ehli Arap Hastanesi katliamına işaret edilen açıklamada yeni bir katliamın önüne geçmek için dünyaya acil müdahale çağrısı yapıldı. Bölgeye tehditler sürerken Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı saldırılar sonucu yıkılan binaların enkazında ulaşılamayan çok sayıda kişi olduğunu ve 720’si çocuk en az 1400 kişinin kayıp bulunduğunu açıklamıştı.

İnsani yardımlar giriyor, ancak Kuzey’e erişim yasak

Mısır sınırında bulunan Refah Kapısı’nın nihayet açılmasıyla dün sabah 20 tır insani yardım Güney Gazze’ye doğru harekete geçti. İlk tırların vardığı gelen bilgiler arasında. Ancak İsrail ordusu sabah yaptığı açıklamada Gazze Şeridi’ne giren insani yardımın yalnızca bölgenin güney bölgelerine gideceğini söyledi ve Filistinli sivilleri Hamas’la çatışmaktan kaçınmak için toplanmaya çağırdı. Ordu sözcüsü Daniel Hagari de yardım paketlerinde benzin olmayacağını açıkladı. Ancak Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Gazze Şeridi’nde bulunan hastanelere acilen yakıt ulaştırılmaması durumunda bunun yaralılar ve hastalar için ciddi tehlikeler oluşturacağı uyarısında bulundu.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 1756’sı çocuk, 4 bin 385 kişinin öldüğünü, 13 binden fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu.

İsrail 12 bin kişinin sığındığı hastaneyi işaret etti: Derhal boşaltın!İsrail 12 bin kişinin sığındığı hastaneyi işaret etti: Derhal boşaltın!

Kamyonlar Gazze'ye ulaştı: Refah Sınır Kapısı açıldıKamyonlar Gazze’ye ulaştı: Refah Sınır Kapısı açıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.