Akşener’den Bahçeli’ye: Gazze’yi vatan toprağı olarak görüyorsa buyursun gitsin
İsrail 11 ila 14 esire karşılık Hamas'a Gazze’de bir aylık geçici ateşkes teklif etti. Taraflar arasında Katar'daki müzakereye sunulan bu önerinin uzun süredir çatışmaların sürdüğü bölgede barışa yönelik bir umut ışığı olması umuluyor.
Gazze’nin yıkık sokaklarında bombardıman altında nefes almak güçleşirken çatışmaların sona ermesi için Doha’da yeni bir umut belirdi. İsrail’in dış istihbarat servisi Mossad’ın direktörü David Barnea Katar’ın başkenti Doha’ya Hamas’ın elindeki İsrailli esirlerin serbest bırakılması karşılığında bir aylık ateşkes önerisiyle geldi. Bu kritik görüşmelerin detayları netleşmemiş olsa da esirlerin serbest bırakılması karşılığında bir aylık ateşkesin hem bölgede hem de uluslararası alandaki etkisi merak ediliyor.
Barnea’nın sunduğu plana göre Hamas’ın elindeki 11 ila 14 İsrailli esirin serbest bırakılması karşılığında İsrail Gazze Şeridi’nde geçici bir ateşkes ilan edecek. Öneriye göre ateşkesin bir ay süreceği belirtilirken bu sürede Gazze halkının rahat bir nefes alması hedefleniyor. İsrail basınında yer alan haberlere göre Barnea Katar’daki müzakerelerde ayrıca bazı Filistinli esirlerin İsrail hapishanelerinden serbest bırakılmasını da masaya getirdi.
Hamas’ın daha önceki açıklamalarında belirttiği üzere kalıcı bir esir takası için kalıcı ateşkes ve İsrail ordusunun Gazze’den tamamen çekilmesi şart koşulmuştu. Bu şartlara uyulması durumunda Hamas elindeki esirlerin serbest bırakılması konusunda esneklik gösterebileceği sinyalleri veriyor.
İsrail’in önerdiği geçici bir aylık ateşkesin Hamas tarafından yeterli görülüp görülmeyeceği belirsiz. Yine de esir takası görüşmelerinin Doha’da bir kez daha masaya yatırılması taraflar arasında kalıcı barış için küçük de olsa bir adım olarak yorumlanıyor.
Uluslararası arenada yankı uyandıran bu görüşme Gazze’de süregelen çatışmaların ardından gelen ilk somut ateşkes girişimi olarak değerlendiriliyor. Esir takası ve geçici ateşkes bölgede yıllardır süren gerilimin dindirilmesi için bir fırsat olarak görülse de, tarafların talepleri ve kırmızı çizgileri arasındaki uçurum çözüm yolunda büyük engellerin varlığını gözler önüne seriyor.
Doha’daki görüşmelere her iki tarafın da samimi bir yaklaşım sergilemesi ve diyalog kapılarını açık tutması bölge halkı için bir umut ışığı olarak yorumlanıyor.
Gazze’de savaş, Hamas öncülüğündeki Filistinli örgütlerin 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği ve çoğu sivil binden fazla kişinin ölümü, 5 bin 132 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının ardından patlak verdi. Militanlar ayrıca yaklaşık 250 rehine ele geçirdi; İsrail’in tahminlerine göre bunlardan 110’u Gazze’de kaldı, 36’sı öldü.
Gazze’de Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in askeri misillemesi çoğu sivil ve birçoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 42 bin kişinin ölümüne neden olurken, İsrail kuşatması korkunç gıda kıtlığı ve kıtlık tehdidini de beraberinde getirdi. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te dört günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan ‘insani ara’da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.
Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.