ABD Kongresi İsrail’e destek tasarısını reddetti

İsrail'e 17.6 milyar dolarlık yardım öngören tasarı sınır güvenliği tartışmalarıyla çalkalanan ABD'de meclisten geçmedi. Cumhuriyetçiler Biden'a "İsrail karşıtı" diyerek yüklenirken Demokratlar Ukrayna'yı da içeren kendi tasarılarını savunuyor.

Dünya 7 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

ABD Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerin öncülüğünde hazırlanan ve İsrail’e 17.6 milyar dolar yardım yapılmasını öngören yasa tasarısını reddetti. Demokratlar bunun yerine Ukrayna’ya yardım ve sınır güvenliği için yeni fon sağlayacak daha geniş kapsamlı bir tasarının oylanmasını istedi.

Tasarı 250’ye karşı 180 oyla, kabul için gerekli üçte iki çoğunluğun altında kaldı. Demokratlar İsrail yasasını Cumhuriyetçilerin ABD’nin göç politikasının elden geçirilmesi ve sınır güvenliği için yeni finansmanla Ukrayna, İsrail ve Asya-Pasifik bölgesindeki ortaklara milyarlarca dolarlık acil yardımı birleştiren 118 milyar dolarlık tasarısına karşı “siyasi manevra” olarak nitelendirdi.

İsrail’e destek tasarısı “Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarına yanıt olarak” her iki partideki milletvekillerinin büyük çoğunluğunun güçlü şekilde desteklediği ülkeye 17.6 milyar dolarlık askeri yardım sağlayacaktı.

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson Senato tasarısının mecliste daha sunulmadan “ölü doğduğunu” söylemişti. Senato’nun Cumhuriyetçi liderleri de tasarının yeterli oyu alacağını düşünmediklerini belirtmişti.

ABD Senatosunda bu hafta gündeme gelmesi beklenen ve Ukrayna ile İsrail’e yardımları ve sınır güvenliği maddelerini içeren 118 milyar dolarlık paket Cumhuriyetçilerin aleyhte oy kullanacağı açıklamasıyla şimdiden rafa kaldırılmıştı.

Daha önce Aralık 2023’te Senato’da gündeme gelen ilk Ukrayna paketi de yine Meksika sınırındaki güvenlik endişesi konusunu gündeme getiren Cumhuriyetçilerin oylarıyla reddedilmişti. Cumhuriyetçiler Ukrayna’ya yapılacak yardım parasıyla tehlikede olduğunu söyledikleri ABD sınırlarının güçlendirilmesi gerektiğini savunuyor.

‘Dostlarımız Amerika’nın vereceği karşılığı bekliyor’

Temsilciler Meclisi Ödenek Komitesi’ndeki en üst düzey Demokrat vekil Rosa DeLauro “Bu hiçbir şeyin başarısında bize yardımcı olmuyor. Ayrıca müttefiklerimize yardım ulaştırılmasını ve insani yardım sağlanmasını geciktiriyor” diyerek İsrail tasarısına karşı çıkılması çağrısı yaptı:

“Müttefiklerimiz varoluşsal tehditlerle karşı karşıya. Dünyanın dört bir yanındaki dostlarımız ve düşmanlarımız Amerika’nın nasıl karşılık vereceğini görmek için bekliyor.”

Ancak Biden’ın veto tehdidinde bulunmasının ardından 167 Demokrat hayır oyu kullandı ve yasanın iki partili bir grup senatörle aylarca süren müzakerelerin ardından hazırlanan daha büyük bir paketi baltalamayı amaçladığını söyledi ve kızgınlığını gizlemedi.

Demokrat vekil Emanuel Cleaver da oylamanın ardından medyaya “Kimse Başkan Biden’ı İsrail karşıtı olmakla suçlayamaz, ancak eğer biz bu sadece İsrail’e destek öngören tasarıyı geçirirsek diğer tüm konular çöp olur” açıklaması yaptı.

Bağımsız tasarıya muhafazakarların her yeni harcama önerisinde talep ettiği bütçe denkleştirmelerini içermediği için 13 Cumhuriyetçi de karşı çıktı. Sadece İsrail’e yönelik tasarının destekçileri bunun “siyasi bir oyun” olmadığında ısrar edip İsrail’i desteklemek için hızlı hareket etmenin önemli olduğunu söyledi.

Sonbaharda göreve gelen Johnson’ın ilk icraatlarından biri İsrail’e 14.3 milyar dolar yardım sağlayacak bir tasarıyı Meclis’ten geçirmek olmuştu. Ancak tasarı Biden’ın karşı çıktığı İç Gelir İdaresi’nde ciddi kesintiler içeriyordu.

Johnson’dan Biden’a: Çirkin ve utanç verici

Aşırı muhafazakar Temsilciler Meclisi Özgürlük Grubu kesintilerle dengelenmemiş daha büyük bir paket için yapılan baskılara “teslim olduğu” için Johnson’a ateş püskürdü.

Biden’ın Yönetim ve Bütçe Ofisi Cumhuriyetçilerin “hilesinin” ABD sınırını güvence altına alma ve “Ukrayna’yı Rus saldırganlığına karşı destekleme çabalarını” baltalayacağını ve Gazze çapraz ateş altındaki Filistinli sivillere insani yardımı engelleyeceğini söylemişti.

Ancak Johnson dün düzenlediği basın toplantısında Biden’ın “en çok ihtiyaç duyulan zamanda” İsrail’e desteği veto etmeyi önermesinin “çirkin ve utanç verici” olduğunu söyledi.

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat liderleri tasarıyı İsrail’e verilecek parayı Ukrayna’ya yapılacak 60 milyar dolarlık yardıma ve ABD sınır güvenliği için 20 milyar dolara bağlayan ancak Kongre’de çıkmaza giren daha büyük paketi baltalamaya yönelik “bariz ve alaycı bir girişim” olarak nitelendirdi.

Temsilciler Meclisi Demokrat azınlık lideri Hakeem Jeffries meslektaşlarına gönderdiği mektupta “Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerinin hafta sonu 11. saatte haber verilmeden ya da danışılmadan sunduğu bağımsız yasa tasarısı iyi niyetli değil” dedi.

ABD'de al-ver siyaseti: Meksika sınırını Cumhuriyetçilere 'verip' Ukrayna yardımını 'aldılar'ABD’de al-ver siyaseti: Meksika sınırını Cumhuriyetçilere ‘verip’ Ukrayna yardımını ‘aldılar’

ABD'nin tırmanan iç krizi: Meksika sınırından geçen göçmenlerin sayısı rekor kırdıABD’nin tırmanan iç krizi: Meksika sınırından geçen göçmenlerin sayısı rekor kırdı

ABD'li yargıçtan Biden'a: İsrail'e verdiğiniz aralıksız desteğin sonuçlarını inceleyinABD’li yargıçtan Biden’a: İsrail’e verdiğiniz aralıksız desteğin sonuçlarını inceleyin

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.