İsrail’e mühimmat sattığı ortaya çıkmıştı: İspanya hükümetinden yanıt geldi

Filistin'e desteğiyle bilinen İspanya hükümetinin Kasım ayında İsrail'e askeri mühimmat satışına izin verdiğine ilişkin raporlar ortalığı karıştırdı. Hükümetten eleştirilere yanıt geldi.

Dünya 14 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez / Fotoğraf: AA

Gazze Şeridi’nde savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana Filistin’e verdiği destekle Batılı ülkeler arasında öne çıkan İspanya’nın Kasım ayında İsrail’e 987 bin euro karşılığında askeri mühimmat sattığı ortaya çıkmıştı. Pedro Sanchez liderliğindeki sosyalist hükümetin Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares’in şimdiye kadarki açıklamalarında birçok kez tekrar ettiği “İsrail’in Gazze’ye saldırılarının başladığı tarihten itibaren Tel Aviv’e silah ve askeri mühimmat satışının askıya alındı” ifadesi tepki toplamıştı.

Haftalık Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuya değinen Hükümet Sözcüsü ve Eğitim Bakanı Pilar Alegria, Palencia kentindeki İspanyol şirketinin kasımda İsrail’e askeri mühimmat sattığı iddiasını yalanladı, bunun 7 Ekim öncesinde olduğunu savundu.

İspanyol yetkili Sanchez yönetiminin İsrail’e silah ve askeri malzeme satışının askıya alınması konusunda çok dikkatli olduğunu söyledi.

İktidardaki Sosyalist İşçi Partisi’ne ‘ikiyüzlülük’ suçlaması

Filistin politikasında kendisine yeterince söz hakkı verilmediği için Sumar ittifakından çıkarak hükümete dışarıdan destek veren Podemos Partisi’nin sekreteri Pablo Fernandez iktidarın büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi’ne (PSOE) tepki gösterdi.

“Ortaya çıkarılan belge PSOE’nin yalancılığını ve ikiyüzlülüğünü gösteriyor” diyen Fernandez “İspanya hükümeti İsrail’in Filistin’de uyguladığı soykırımı finanse ediyor. Podemos olarak silah satışına ambargo getirmesini, İsrail hükümetine yaptırımlar uygulamasını ve bu ülkeyle diplomatik ilişkileri kesmesini istiyoruz” dedi.

‘İsrail’e ambargo uygulamasında ısrar ediyoruz’

Sumar Partili Kültür Bakanı Ernest Urtasun da düzenlediği basına toplantısında, 7 Ekim sonrasında İsrail’e tüm silah ve askeri mühimmat satışı izinlerinin iptal edilmesi gerektiğini söyleyerek “İspanya’da üretilen tek bir kurşun, tek bir silah İsrail’e gidemez. İsrail’e silah satışında tam bir ambargo uygulanmasında ısrar ediyoruz” diye konuştu.

Cumartesi Filistin’deki “soykırıma” karşı gösteri düzenleyeceklerini söyleyen Urtasun “İsrail’le silah ticaretine tam bir ambargo uygulanmasına ve tüm lisansların derhal iptal edilmesine ihtiyacımız var” dedi.

Sumar Partisi de benzer şekilde X hesabından yapılan paylaşımda “İsrail’de tarihindeki en aşırıcı hükümetin iş başında olduğu ve silah satın alımının etkili ve acil şekilde askıya alınması gerektiğini” belirterek “Bahane yok. Söz aşamasından eylem aşamasına geçmeliyiz” açıklamasında bulundu.

Dünya çapında barışa ilişkin çalışmalarıyla tanınan “Centro Delas” adlı bağımsız kurum Comex dış ticaret sitesindeki verilere dayanarak bir İspanyol şirketinin 987 bin euro karşılığında Kasım 2023’te İsrail’e askeri mühimmat satışı yaptığını ortaya çıkarmıştı.

Filistinlileri Refah'a hapseden İsrail'e AB'den tepki: Ay'a mı süreceksiniz?Filistinlileri Refah’a hapseden İsrail’e AB’den tepki: Ay’a mı süreceksiniz?

İsrail'in tahliye planı: Çadır kentler kurulacak, parasını ABD ve Araplar ödeyecekİsrail’in tahliye planı: Çadır kentler kurulacak, parasını ABD ve Araplar ödeyecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.