İsrail’in aşırı sağcı bakanı saldırıya doymuyor: Gazze’de işgal devam etmeli

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir ordunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki bazı noktalardan çekilmesinin "hata" olduğunu savundu. Ben-Gvir belirlenen hedeflere ulaşıncaya kadar bölgedeki işgalin devam etmesini istedi.

Dünya 17 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Başbakan Binyamin Netanyahu. / Fotoğraf: AA

Açıklamalarıyla sürekli gündem olan İsrail’in uslanmaz aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir X hesabından İsrail ordusunun (IDF) Gazze’deki işgal harekatına ilişkin paylaşım yaptı.

“Savaş Kabinesi defalarca yanlış kararlar verdi ve bu da ciddi hasarlara yol açtı, açmaya da devam ediyor. İsrail Silahlı Kuvvetleri’nin Gazze Şeridi’ndeki Hamas merkezlerinden çekilmesi kararı insan hayatına mal olacak çok ciddi bir hatadır” diyen Ben-Gvir şöyle devam etti:

“İsrail güçlerinin daha dün ayrıldığı bölgeden Netivot’a bu sabah başlatılan hava bombardımanı, muharebe hedeflerinin gerçekleştirilmesi için Gazze Şeridi’nin işgalinin gerekli olduğunu bir kez daha bizlere kanıtlıyor. Savaşın devam etmesi ve güvenlik kabinesinin devre dışı bırakılması Otzma Yehudit (Ben-Gvir’in “Yahudi Gücü” adlı aşırı sağcı siyasi partisi) için kabul edilebilir bir durum değil.”

Başbakan Binyamin Netanyahu ile Gazze’deki işgal konusunda fikir ayrılıkları yaşayan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise pazartesi günü Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki kara saldırısında “yoğun aşamanın” sona erdiğini bildirmişti.

İsrail basını da İsrail ordusunun işgal harekatını sürdürdüğü Gazze Şeridi’ndeki 36. Tümeni’nin geri çekildiğini yazmıştı. ​​​​​​​

Batı Şeria’dan işçi getirilmesine tepkili: Düşmanla iş yapmayız

İsrailli siyasetçiler arasında Filistinli işçilerin İsrail’e girişine izin verilmesi konusunda yoğun tartışmalar yaşanırken aşırı sağcı Bakan Ben-Gvir yine X platformundaki hesabından konuya ilişkin açıklama yaptı.

Ben-Gvir “(Batı Şeria’daki) Filistin yönetiminin kontrolündeki topraklardan işçilerin İsrail’e getirilmesine şiddetle karşı çıkıyorum. Bu güvenlik açısından İsrail devletine uygun değil. Eski kavrama dönmemeliyiz. Filistin Yönetimi bir düşmandır ve biz düşmanla iş yapmayız” dedi.

Kanal 12 televizyonunun haberine göre İsrail ordusu ve İç İstihbarat Servisi Şin-Bet (Şabak) hükümetten Filistinli işçilerin İsrail’e yeniden girmesine yönelik bir pilot proje istemişti. İlk plan günde beş bin Filistinli işçinin getirilmesini içeriyor ancak Netanyahu liderliğindeki sağcı koalisyondaki bazı bakanlar bu adımı şiddetle reddediyor.

Yedioth Ahronoth gazetesine göre yaklaşık 150 bin Filistinlinin İsrail’de çalışma izni vardı ve Gazze Şeridi’nde 7 Ekim 2023’te savaş çıkınca izinler durduruldu. Filistinli işçilerin İsrail’e getirilmesi meselesi Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin tartışmalı konularından biri olarak görülürken ABD yönetimi Filistinli işçileri yeniden istihdam etmesi için Tel Aviv’e baskı yapıyor.

Bakanların Gazze konulu ‘laf dalaşı’ gündem olmuştu

Yine Yediot Ahronot gazetesinde İsrail kabine toplantısında bakanlar arasında yaşanan tartışmalara ilişkin habere yer verilmişti. Gazetenin haberine göre geçen çarşamba akşamı düzenlenen kabine toplantısında Savunma Bakanı Yoav Galant ile Filistinlilere karşı provokatif eylemleriyle öne çıkan aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Bölgesel İşbirliği Bakanı David Amsalem ile Askeri Konsey Bakanı Benny Gantz arasında sert tartışmalar yaşanmıştı.

İlk tartışmanın Amsalem’in Gantz’ı toplantılardaki müzakereleri medyaya sızdırmakla suçlamasıyla başladığı, Gantz’ın ise hakkındaki iddialara “medyaya bilgi sızdırmadığı ve yalan makinesine başvurmaya hazır olduğu” cevabını verdiği belirtilmişti. Tartışmalar üzerine Ulaştırma Bakanı Miri Regev’in “Ah! “Gösteri başladı ve şimdi patlamış mısırı çıkaracağım. Bir torba patlamış mısır çıkardım” dediği aktarılmıştı.

Haberde Ben-Gvir ve Gallant’ın birbirlerine güvenlik zafiyeti ve istihbarat bildirimlerini dikkate almama konusunda şiddetli eleştiriler yönelttiği ve sözlü çatışma yaşandığı kaydedilmişti. Ben Gvir’in Gallant’a “Çok sayıda ‘terörist’ Refah’ta (Gazze Şeridi’nin güneyinde) saklanıyor ve orada da çalışmanın zamanı geldi” dediği, Gallant’ın ise “Daha önce Refah’a gittiniz mi” sorusunu yönelttiği, Ben-Gvir’in de “Gazze’de siz yokken defalarca orada bulundum, durumu hafife almaya son vermenin zamanı geldi” diye tepki gösterdiği anlatılmıştı.

Hamas üç esirin görüntülerini paylaşarak İsrail'i uyarmıştı: O esirlerden ikisi öldüHamas üç esirin görüntülerini paylaşarak İsrail’i uyarmıştı: O esirlerden ikisi öldü

'Savaştan sonra Gazze'yi Filistinliler yönetecek' dedi, Netanyahu ile ters düştü‘Savaştan sonra Gazze’yi Filistinliler yönetecek’ dedi, Netanyahu ile ters düştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.