Polonya Başbakanı Cumhuriyetçilere çıkıştı: Reagan mezarında ters döndü
İsrail işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyine başlattığı askeri saldırıda dokuz Filistinlinin ölümüne neden oldu. Ordu saldırıların devam edeceğine işaret ederken bu 2002'den bu yana bölgeye düzenlenen en büyük operasyon olabilir.
Dünyanın gözü Gazze’deki insanlık dramına çevrilse de savaşın başından beri baskı altında tutulan bir diğer yer de işgal altındaki Batı Şeria. 10 aydır binlerce kişi tutuklandı, yüzlerce kişi öldürüldü, sokağa çıkma yasakları baş gösterdiği için çalışamayan Filistinliler buhranda. Ama şimdi İsrail Batı Şeria’nın kuzeyindeki çeşitli noktalara büyük bir askeri saldırı düzenledi. Saldırılarda en az dokuz kişi öldürüldü.
İsrail ordusu Cenin ve Dulkarim mülteci kamplarında Şinbet ile ortaklaşa büyük bir terörle mücadele operasyonu yürüttüğünü teyit etti. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz bu saldırılardan “İran ile bağlantılı terör altyapılarının vurulduğunu” iddia etti.
Sosyal medyaya yansıyan görüntüler operasyonun şiddetini gözler önüne serdi. İsrail’e ait buldozerlerin Dulkarim’de bir sokaktaki binaları yıktığı görülüyor. Konvoyun daha sonra Cenin’e doğru ilerlediği görülüyor. Diğer görüntülerde ise direnişçiler buldozerlerden birini yıkıyor. İsrail ordusunun yayınladığı başka görüntülerde Dulkarim yakınlarında Nur Şems mülteci kampındaki askeri üslere düzenlenen saldırı ekrana geliyor.
⚡️BREAKING:
Israeli forces ‘IDF’ destroyed a main water line during its large-scale aggression on Nour Shams camp in Tulkarm, West Bank. pic.twitter.com/8lboLy0F6z
— Suppressed News. (@SuppressedNws) August 28, 2024
Katz İran’ı Batı Şeria’a “teröristleri finanse edip silahlandırmak ve Ürdün üstünden silah kaçakçılığı yapmakla” suçladı. “Bu tehdidi Gazze’deki terör altyapısını ele aldığımı gibi ele almalıyız” diyen Katz “Bu da diğeri gibi bir savaş ve biz kazanmak zorundayız” vurgusu yaptı.
Oysa Filistin Kızılayı’na göre Tubas ve Cenin’de Filistinliler öldürüldü. Cenin’de ölenlerden en az ikisi İsrail’in açtığı ateşte, diğer üçü Cenin’in dışındaki bir araca düzenlenen dron saldırısında öldü. Saldırıda bir kişinin de ağır yaralandığı açıklandı. İslami Cihad saldırıyı kınayarak bunun “çok açık ama ilan edilmemiş bir savaş” olduğunu söyledi. Örgütün askeri kanadı Kudüs Tugayları ise Cenin yakınlarında bir İsrail dronunu düşürdüklerini duyurdu.
⚡️BREAKING:
The moment an israeli bulldozer caught fire near the Nur Shams refugee camp after being targeted by the resistance in West Bank.
— Suppressed News. (@SuppressedNws) August 28, 2024
İsrail Batı Şeria’yı 1967’den beri işgal altında tutuyor. 90’lı yıllarda taraflar arası anlaşmalar yapılmasına rağmen İsrail işgali başladığından beri bölgede uluslararası hukuka aykırı şekilde Yahudi yerleşimlerini artırdı. İsrail ordusu operasyonun günlerce sürebileceğini söylüyor ki bu İkinci İntifada’nın baş gösterdiği 2002’den bu yana en büyük operasyon olacağı anlamına geliyor. Gazze’deki savaş henüz başlamamışken İsrail Cenin’i üç gün süren baskınla yerle bir etmişti.
Katar Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler profesörü Hassan Barari İsrail’in Gazze savaşı devam ederken bile Batı Şeria’da şiddetli saldırı düzenlemesinin bölge üstündeki kontrolü sağlamaya öncelik verdiği anlamına geldiğini söylüyor. El Cezire’ye “İsrail’in bir numaralı hedefi Gazze değil, Batı Şeria. Burası kutsal toprakların kalbi” diyen Barari İsrail’in amacının burada yaşayan Filistinlileri sürmek olduğu yorumunu yapıyor. Ancak Barari’ye göre İsrail’in işi zor çünkü İkinci İntifada’dan sonra doğan nesil Filistin Yönetimi’ne bel bağlamadan direnmekte kararlı.
Bu arada Batı Şeria’dan sorumlu Filistin Yönetimi’nin Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü Nabil Ebu Rudeyne İsrail’in Gazze’deki savaşa ek olarak Batı Şeria’da Cenin, Dulkarim, Tubas, köy ve mülteci kamplarına saldırarak “korkunç ve tehlikeli” sonuçları olacak bir gerginliğin fitilini ateşlediğini söyledi. ABD’yi duruma müdahale etmeye çağıran Rudeyne “Dünya hem bölgenin hem de tüm dünyanın istikrarına tehdit oluşturan bu aşırılık yanlısı hükümeti durdurmak için bir an önce harekete geçmelidir” dedi.
Oysa İsrail’e silah veren ülke ABD. Gazze’deki savaş başladığından beri Beyaz Saray İsrail’e 15 bin bomba ve 57 bin 155 mm’lik topçu mermisi gönderdi. Daha bu ayın başlarında İsrail’e 20 milyar dolarlık silah satışına yeşil ışık yaktı. Yine de Biden yönetimi şimdiye kadar Batı Şeria konusunda İsrail’i birkaç defa uyardı. Hatta bu uyarılardan biri sonucunda Batı Şeria’da saldırganca davranan İsrailli yerleşimcilere ABD vizesi verilmemesi kararı bile çıktı. Ne var ki atılan adımların caydırıcı olmadığını, İsrail’in Batı Şeria’ya düzenlediği baskından anlamak mümkün.