İsrail’in İran’a saldırı planı netleşti

CNN İsrail'in İran'a yapacağını söylediği saldırının planının hazır olduğunu duyurdu. ABD'li kaynaklara göre saldırı 5 Kasım seçimlerinden önce olabilir.

Dünya 17 Ekim 2024
1 Ekim'de İsrail'e İran saldırısı. Fotoğraf: AA

İran Devrim Muhafızları Ordusu 1 Ekim’de İsrail’e füze saldırısı düzenledi. Saldırının Hamas lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan’ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına cevap olarak değerlendirildi. İran devlet televizyonu İsrail’e yaklaşık 200 füzenin atıldığını ve hipersonik Fettah-1 füzelerinin de ilk kez kullanıldığını duyurdu.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu füze saldırısıyla İran’ın ‘büyük bir hata yaptığını ve bedelini ödeyeceğini’ söylemişti. İsrail’e destek vermeyi sürdüren ABD ise İran’a yanıtın nasıl verileceği konusunda kararsız.

İki hafta önce ABD Başkanı Joe Biden İran’daki nükleer tesislerin hedef alınmaması gerektiğini söylemişti. Biden daha sonra petrol sahalarının vurulma ihtimalini konuştuklarını belirtmiş ancak sonraki açıklamasında bu bölgeler dışında alternatifler düşünülmesi gerektiğini söylemişti.

Dün CNN’e konuşan ve adı açıklanmayan bazı ABD’li yetkililer 5 Kasım’daki başkanlık seçimine kadar İsrail’in harekete geçebileceğini söyledi. ABD’li yetkililer İran’a nasıl karşılık verileceği konusunda İsrail’de tartışmanın sürdüğünü de söyledi.

Aynı yetkililer olası İsrail saldırısının zamanlamasının başkanlık seçimiyle doğrudan bağlantılı olmadığını, ancak Netanyahu’nun ‘ABD’deki siyasi süreçlere karşı oldukça hassas’ olduğunu belirtti. İsrail’in İran’a muhtemel bir saldırısının ABD siyasetini yakından ilgilendireceği belirtilirken özellikle seçimlere yakın bir zamanda Ortadoğu’da büyüyecek bir çatışma görüntüsünün Washington’da güçlübir yansıması olabileceği anlatıldı.

Diğer yandan CNN’e konuşan bir İsrailli kaynak İsrail’in İran’a saldırı planının hazır olduğunu söyledi. Bu iddiaya göre Netanyahu da dahil olmak üzere İsrailli yetkililer saldırının petrol veya nükleer tesisler yerine askeri hedeflerle sınırlı olacağı konusunda ABD’ye güvence verdi.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberine göre de Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant İran’a saldırının planı, kapsamı ve zamanlaması konusunda anlaştı. İkilinin diğer bakanlarla güvenlik istişareleri sonucunda bu kararı aldığı belirtildi.

Saldırı planının kabineye sunulup onaylanması gerektiği de belirtildi.

Diğer yandan ABD, THAAD hava savunma sistemini İsrail’e göndermişti. İsrail’in bu savunma hazırlığı İran’a verilecek askeri cevabın eli kulağında olduğunu ima ediyor.

İsrail Beyrut'a altı gündür saldırmıyor: Sebebi Biden'ın isteği olabilir mi?İsrail Beyrut’a altı gündür saldırmıyor: Sebebi Biden’ın isteği olabilir mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.