İsrail’in olası misillemesi konuşulurken İran’da uçuşlar durduruldu

İran’ın 1 Ekim’deki füze saldırısına karşı İsrail’in nükleer tesisler gibi stratejik hedefleri vurabileceği konuşuluyor. Misilleme endişesi yayılırken İran 'operasyonel sebeplerden ötürü' diyerek sabah 06.00'ya kadar tüm uçuşları iptal etti.

Dünya 6 Ekim 2024
Fotoğraf: Shutterstock

Ortadoğu’da tansiyon İran’ın 1 Ekim’deki füze saldırılarıne ne cevap verileceği bekleyişiyle tırmanıyor. Tel Aviv’den çok sert misilleme tehditleri geldi. İsrail medyasına göre bu misillemenin hedefleri arasında yalnızca askeri noktalar değil, İran’ın en stratejik bölgeleri de var.

İsrail, İran’ın petrol ve nükleer tesislerini, hatta Tahran’da bulunan İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in konutunu ve Cumhurbaşkanlığı ofisini hedef alabileceğini öne sürdü. İsrail’in iddialarına göre Devrim Muhafızları Ordusu’nun merkez binası da saldırılarda vurulabilecek noktalardan biri. İsrail yönetimi İran’a ‘çok güçlü’ bir karşılık verileceğini açıkça dile getirmişti.

İran 1 Ekim'de balistik füzelerle Tel Aviv'i hedef almıştı. / Fotoğraf: AA

İran 1 Ekim’de balistik füzelerle Tel Aviv’i hedef almıştı. / Fotoğraf: AA

Bu tehditler Ortadoğu’daki hassas dengeleri daha da zorlayacak gibi görünüyor. İran ise bu gelişmelere sessiz kalmadı. İranlı askeri yetkililer, İsrail’den gelebilecek herhangi bir saldırıya karşılık vereceklerini ve bu karşılığın İsrail’in tüm enerji tesislerini ve altyapısını hedef alacağını bildirdi. Tahran yönetimi, İsrail’in ülkenin stratejik noktalarına yapacağı olası bir saldırının bedelini çok ağır ödeteceklerini belirtti.

İsrail, İran'ın balistik füze saldırısında hava üslerine isabeti kabul etmişti. / Fotoğraf: AA

İsrail, İran’ın balistik füze saldırısında hava üslerine isabeti kabul etmişti. / Fotoğraf: AA

Bu gerginlik esnasında dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı. İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya göre Sivil Havacılık Kurumu bazı uçuşların iptal edildiğini duyurdu. Planlanan uçuşların bu akşam 21.00’den 7 Ekim sabahı 06.00’ya kadar iptalinin nedeninin ‘operasyonel kısıtlamalar’ olduğu belirtildi. Detay verilmemesine rağmen bu kararın İsrail ile yaşanan gerginliğin bir yansıması olduğu düşünülüyor.

İranlı yetkili: İsrail’in kırmızı çizgiyi aşmayacağını düşünüyoruz

İranlı bir güvenlik yetkilisi isminin açıklanmasını istemeyerek Anadolu Ajansı’na (AA) önemli açıklamalarda bulundu. Yetkili İsrail’in İran’a saldırılarının büyük ve stratejik hedeflere yönelmesinin beklenmediğini, bunun sınırlı ve küçük çaplı bir operasyon olacağını düşündüklerini ifade etti. “İsrail’in İran’ın güvenlik açısından kırmızı çizgilerini aşmayacağını ve sabır sınırlarını zorlamayacağını öngörüyoruz” diyen yetkili Tel Aviv’in olası saldırısının daha çok propaganda amaçlı olabileceğine dikkat çekti.

Yetkili bu saldırının ardından İsrail’in İran’a karşılık verdiğini iddia edebileceğini, küresel medya aracılığıyla propaganda başlatarak önemli bir hedefi vurduğunu öne süreceğini savundu. İsrail’in İran içinde protestolar düzenleterek dikkatleri başka yöne çekmek isteyebileceğini de iddia etti.

Ortadoğu'daki şiddet sarmalında Körfez ülkeleri zorda: Gönülleri Filistin'den yana ama İran denklemi bozuyorOrtadoğu’daki şiddet sarmalında Körfez ülkeleri zorda: Gönülleri Filistin’den yana ama İran denklemi bozuyor

İsrail durmuyor: Netanyahu İran'a saldırıda kararlı, Beyrut bu gece de bombalandıİsrail durmuyor: Netanyahu İran’a saldırıda kararlı, Beyrut bu gece de bombalandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.