Erdoğan itidal çağrısı yaptı, Türkiye’den Hamas’a destek yok
Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarının hedefi olan Kibbutzlarda insan kalıntısı arama çalışmalarına arkeologlar da dahil oldu. Arkeologlar yanmış evlerin enkazlarında İsrail ordusuyla beraber arama çalışması yürütüyor.
İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki savaş devam ederken bombardımanın yerle yeksan ettiği, 10 binden fazla insana mezar olan Gazze’de hayatta kalma mücadelesi devam ediyor. Bazılarının “öldükten sonra mezarımız olsun” düşüncesiyle cesetlerinin teşhis edilmesi için kollarına bileklik taktığı Gazze’de durum buyken İsrail’de de arkeologlar Hamas saldırısı kurbanlarının teşhisi için arama çalışmalarına katılacak.
BBC’de yer alan habere göre İsrailli arkeologlar 7 Ekim’deki Hamas saldırısında öldürülen 1400’den fazla kurbanın kalıntılarının aranmasında orduya yardım için sürece dahil oldu. Hamas saldırılarının hedeflerinden olan ve en çok kaybın yaşandığı Kibbutzlardaki (Be’eri, Kfar Aza ve Nir Oz) kalıntılar, arkeologlarca incelenme altına alındı. İsrail Eski Eserler Kurumu (IAA) tarafından yapılan açıklamaya göre yanmış evlerdeki küller eleklerden geçirilerek hayatlarını kaybeden kurbanlara dair kalıntılar aranmaya devam ediyor.
Arkeologların evlerin dışında yanmış arabaları ve 7 Ekim’de saldırı görüntüleriyle hafızalara kazınan festival alanını da inceledikleri belirtildi.
IAA arkeologların sürece dahlinden bu yana en az 10 kayıp kişiye ait kalıntıların bulunduğunu kaydetti. Kalıntıların ait olduğu cansız bedenlerden bazıları 7 Ekim’den bu yana gömülürken bazılarına ait kalıntılar da daha detaylı incelemenin gerçekleştirilmesi amacıyla Shura askeri üssüne gönderildi.
IAA’nın salı günü yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Bölümü’nden Albay Yossi Cohen’in arkeologlara iki hafta önce kayıp insanlara dair yapılan çalışmalarda yardımcı olup olamayacaklarını sorduğu belirtildi. Antik kentlerdeki çalışma methodlarının sözkonusu Kibbutzlarda da geçerli olabileceği mantığı üzerinden arkeologlar da çalışmalara dahil edildi.
Arkeologlar yöntemler benzer olsa da bir farkın altını çiziyor. Yaptıkları açıklamalara göre 2 bin yıl öncesinden kalma bir kalıntıyı incelemekle Hamas saldırılarında ölenlerin kalıntısını aramak oldukça farklı ve “yürek parçalayıcı.”
Arkeologlar şunu söylüyor: “Kibbutzlardaki kız ve erkek kardeşlerimizin kalıntılarını aradığımız bir görevi yürütmek bambaşka bir şey.”
IAA tarafından görüntülerde askerler ve arkeologların araştırma yürüttüğü anlar görüntülendi. Arkeologlar zemindeki kül ve diğer yanmış kalıntıları dikkatlice inceleyip kişisel eşyaları elekten geçiriyor.
Görüntülerde bir arkeologun “Kayıp babayı bulduğumuza inanıyorum ve umuyorum” dediği duyuluyor. Aynı arkeolog “Aynı evde çok sayıda teröristin silahlarıyla birlikte cesedini bulduk. Burada anlatılmaması gereken çok fazla kan ve dehşet var” diye anlatıyor gördüklerini.
7 Ekim sabahı dünya, Hamas’ın İsrail’ karşı beklenmeyen saldırısıyla güne başlamıştı. O günden bu yana coğrafyada çok şey değişti, İsrail’in intikam almak için başlattığı saldırılarda Gazze Şeridi neredeyse tamamen bir enkaza döndü. 7 Ekim sabahı Gazze sınırından giren Hamas savaşçılarının sayısının tahmini 1500 dolaylarında olduğuna inanılıyor. İlk olarak Gazze’nin 5 kilometre uzağında gerçekleştirilen Supernova müzik festivalini hedefleyen Hamas, festivaldeki insanların birçoğunu öldürdü, 200’den fazlasını ise rehin aldı. Festivalin ardından Kibbutzlara yönelen Hamas, 1400’den fazla kişiyi öldürdü. Aralarında 30 çocuk olduğuna inanılan 249 kişi de rehin alındı. Rehin konusu Hamas ve İsrail arasındaki savaşın sona ermesi için bir ateşkes kartı olarak masada duruyor. İsrail, son esir de serbest kalana kadar ateşkesin mümkün olmayacağını, Hamas ise saldırılar sürdükçe esirlerin serbest bırakılmayacağını dile getiriyor. Hamas her ne kadar esirler konusunda bu açıklamaları tekrarlasa da şu ana kadar 4 esiri serbest bıraktı. Esir konusunda son gündeme gelen konu ise Hamas’ın ellerinde tuttukları 12 yabancı esiri serbest bırakmaya hazır olduğunu açıklamasıydı.
İsrail’in intikam saldırılarının kocaman bir yıkıntıya çevirdiği Gazze’de artık sadece İsrail askerlerinin postallarının sesi ve yükselen yardım çığlıkları duyuluyor. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail’in saldırılarda 4 bin 237’si çocuk, 2 bin 719’u kadın olmak üzere 10 bin 328 Filistinli öldürüldü, en az 25 bin kişi yaralandı.
Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 163 Filistinliyi öldürdü.
İsrail ordusu, Gazze’de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayına bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.
İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 63 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.