Hamas esir videosu yayınladı, IDF kaçırılan kadın askeri kurtardığını açıkladı

Filistinli esirlere karşı İsrailli esirleri bırakacağını belirten Hamas, üç esirin konuştuğu bir video servis etti. Videoda esirler Netanyahu'ya seslenerek "takas" çağrısında bulundu. Öte yandan İsrail de Hamas tarafından kaçırılan kadın bir askerin kurtarıldığını açıkladı.

Dünya 31 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Hamas tarafından servis edilen videoda konuşan üç İsrailli esir kadın.

Hamas’ın 7 Ekimde  İsrail’e yaptığı baskın saldırılar sonrası rehin aldığı 200’den fazla esir için diplomatik çabalar sürüyor. İsrail hükümeti “Esirler evlerine dönene kadar Gazze için yakıt yok” derken, Hamas Gazze’ye yönelik bombardıman sürdüğü mühletçe esir konusunu tartışmaya kapalı olacağını söylemeye devam ediyor. Her ne kadar bombardıman bitene kadar esir konusunu konuşmayacağını söylese de Hamas bugüne kadar dört esiri serbest bıraktı. 50 kadar esirin de İsrail hava saldırıları nedeniyle öldüğünü açıkladı. Hamas’ın esirler konusundaki koşulu “insani gerekçeler”in yanı sıra Filistinli esirlerin serbest bırakılması.

Hamas bağlantılı haber ajansı Shehab’ta dün yayınlanan bir video esirler konusunu yeniden gündeme getirdi. Hamas üç İsrailli esirin videosunu yayınladı. Videoda üç kadın esir İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya seslenip İsrail Başbakanına “esir takası” çağrısı yaptılar. Video “El Kassam tarafından tutulan bazı Siyonist mahkumlar Netanyahu ve Siyonist hükümete bir mesaj gönderiyor” notuyla paylaşıldı.

Videonun nerede ya da ne zaman çekildiği bilinmezken esirlerin söz konusu çağrıyı kendi iradeleriyle mi yaptığı da belirsizliğini koruyor. İsrail basını videoyu “propaganda faaliyeti” olarak nitelendirdi. Videoda esirlerden birinin İsrail Başbakanı Netanyahu’ya atıfla “Sizin siyasi, ulusal ihmaliniz ve 7 Ekim’deki çuvallamanız yüzünden cezalandırılıyoruz. Çünkü orada ordu yoktu. Kimse gelmedi. Kimse bizi duymadı” diyor.

“Merhaba Bibi Netanyahu” diye başbakana seslenen bir kadın esir de 23 gündür Hamas’ın esareti altında olduklarını ifade ederek “Dün rehine aileleriyle bir basın toplantısı yapıldı. Bir ateşkes olması gerektiğini biliyoruz. Hepimizin kurtulması gerekiyordu. Bunun için taahhütte bulundunuz. Hepimizi öldürmek istiyorsunuz. İsrail ordusunu kullanarak hepimizi öldürmek istiyorsunuz… İsrail vatandaşlarının öldürülmüş olması yetmedi” diye konuşurken görüntülendi.

Esirlerin bir an önce serbest bırakılıp evlerine, ailelerine dönmek istediklerini dile getirdikleri video birkaç kez tekrarlanan “Şimdi” kelimeleriyle son buldu.

Başbakan Netanyahu ise söz konusu video yayınlandıktan sonraki ilk açıklamasında videonun “psikolojik propaganda” olduğunu iddia etti. Esirlerin evlerine geri dönmesi için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını ifade eden İsrail Başbakanı kendisini ve yönetimini insanları yapayalnız bırakmakla suçlayan esir kadınlara ” kalbimiz sizinle” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu esir aileleri tarafından kendi siyasi hırsları yüzünden esirleri ikinci plana atıp onları ölüme terk etmekle suçlanıyor.

Hamas tarafından yayınlanan ikinci esir videosu

Hamas tarafından servis edilen bu video ikinci esir videosu olarak kayıtlara geçti. Örgüt daha önce de Mia Schem adlı genç bir kadının videosunu yayınlamıştı. Tedavi sırasında kayda alınan Schem “Elimden ağır yaralandım, beni Gazze’ye götürdüler ve üç saat boyunca tedavi ettiler. Benimle ilgileniyorlar, bana iyi davranıyorlar ve ilaçlar veriyorlar. Beni bir an önce evime, ailemin, kardeşlerimin yanına götürün. Lütfen bizi buradan mümkün olduğunca çabuk çıkarın” sözleriyle hafızalarda yer etmişti.

İsrail’in son açıkladığı verilere göre Hamas’ın elinde olduğu doğrulanan 229 rehine var.

İsrail esir bir askerin kurtarıldığını açıkladı

Hamas’ın yayınladığı esir videosu “esir takası” konularını yeniden gündeme getirirken İsrail’den de esir askerlere dair açıklama geldi. İsrail Savunma Güçleri (IDF) ve Shin Bet (İsrail İç İstihbarat Teşkilatı) Hamas tarafından esir alınan bir askerin gece düzenlenen operasyonla Gazze Şeridi’nden kurtarıldığını açıkladı.

The Times of Israel’de yer alan habere göre IDF ve Shin Bet ortak açıklama yaptı, Uri Megidiş’in durumunun iyi olduğunu ve ailesiyle buluştuğunu söyledi. Megidiş’in 7 Ekim’de Nahal Oz üssüne yönelik Hamas saldırısı sırasında rehin alınan bir nöbetçi asker olduğu ifade edildi.

Netanyahu da Megidiş’in ailesine kavuştuğu anlarda kameralar karşısında açıklama yaptı. İsrail Başbakanı “Güçlerimiz dün gece kadın asker Er Uri Magidish’i Hamas esaretten kurtardı. Uri 7 Ekim’in kara sabahında kaçırıldı. Evine hoş geldin Uri. Şin Bet’i ve IDF’yi, kaçırılan tüm kişilerin serbest bırakılmasına olan bağlılığımızı ifade eden bu önemli başarılarından dolayı kutluyorum. Bütün İsrail milleti Şin Bet’i ve IDF’yi selamlıyor. Hamas ve IŞİD teröristlerine şunu söylüyorum; sizler canavarsınız. Sizi takip etmeye devam edeceğiz, sizi avlamaya devam edeceğiz. Ayaklarımızın dibine düşene kadar…”

Hamas ise sözkonusu askerin kurtarıldığı yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını ifade ettiği bir açıklamayla bunun “üç kadın esirin” videosunun etkisini azaltmaya yönelik bir çalışma olduğunu vurguladı. Hamas açıklamasında, “Kimse sahte Siyonist anlatılara inanmıyor, hatta Siyonist toplumun kendisi bile liderlerine inanmıyor. Son sözü direnişin söyleyeceği şey olacak” ifadelerini kullandı.

ABD ve Katar Dışişleri Bakanları esir konusunu görüştü

Esir takası konusu sadece İsrail ve Filistin’in değil tüm dünyanın gündeminde. Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile İsrail bombardımanı altındaki Gazze Şeridi’ni ve Hamas’ın elindeki esirlerle ilgili arabuluculuk konusunu ele aldı. Katar resmi ajansı QNA’da yer alan habere göre, Al Sani, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’le telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Gazze’deki gelişmelerin ele alındığı görüşmede, Gazze Şeridi’nde çatışmaların artmasıyla oluşacak tehlikeye ve ateşkesin derhal sağlanmasının önemine değinildi.

Al Sani ve Blinken ayrıca, Gazze Şeridi’nde esir tutulanların salıverilmesi için arabuluculukla ilgili gelişmeleri de konuştu. Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, Gazze’deki Filistinlilere insani yardımların kesintisiz şekilde ulaştırılması için Refah Sınır Kapısı’nın kalıcı olarak açık tutulmasın önemine dikkati çekti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.