İsrailliler sokaklara dökülüp Netanyahu’ya seslendi: Ateşkesi kabul et

İsrail genelinde sokaklara dökülen binlerce kişi Netanyahu yönetimine ateşkes anlaşmasını kabul etmeye çağırdı. Protestocular Netanyahu'nun Kudüs'teki konutuna 'Ellerinde kan var' yazılı pankartlarla yürüdü.

Dünya 8 Mayıs 2024
İsrail'in Tel Aviv kentinde toplanan İsrailliler, İsrail hükümetinin Hamas'ın ateşkes ve esir takasına ilişkin anlaşma önerisinin kabul edilmesi talebiyle protesto gösterisi düzenledi. / Fotoğraf: AA

İsrail ordusu tüm uluslararası tepkilere rağmen Gazze Şeridi’nin en güneyinde Filistinlilerin tek sığınağı olan Refah’a karadan girdi. Ülke çapında binlerce İsralli ise Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetini Hamas’ın pazartesi günü kabul ettiği ateşkes anlaşmasının şartlarını kabul etmeye çağıran gösterilere katıldı. Protestocular Tel Aviv’deki savunma karargahı yakınlarında toplanırken Kudüs’te en az 100 protestocu Netanyahu’nun konutuna doğru ellerinde bir pankartla yürüdü: “Ellerinde kan var!”

İsrail ordusunun Gazze’nin güneyindeki Refah kentini ve Mısır sınırı boyunca uzanan Philadelphi koridorunu hedef alan yeni saldırısının hayatta kalan rehinelerin hayatını tehlikeye atabileceği endişesiyle başka yerlerde de gösteriler düzenlendi. Hayfa, Beerşeba ve Raanana şehirlerinde daha küçük çaplı protestolar organize edildi.

Protestolar Netanyahu’nun savaş kabinesindeki bölünmelerin genişlediği ve başbakanın parçalı koalisyonunu bir arada tutmaya çalıştığı bir dönemde gerçekleşti.

Gösterilerin en büyüğü Tel Aviv’in merkezindeki Ayalon otoyolundaydı. Polis davul çalan, pankart taşıyan ve slogan atan insanları buradan iki kez uzaklaştırdı. Göstericilerden bazıları “Bibi rehineleri terk ediyor” diye bağırdı.

Netanyahu’nun Kudüs’teki evinin önünde toplananlar arasında Gazze’de rehin tutulan Haim Peri’nin torunu Mai Albini Peri de vardı. Peri’nin elinde şöyle bir pankart vardı: “Refah tutkun büyükbabamdan değerli değil!”

Hamas’ın ateşkes kabulü coşku yaratmıştı, Netanyahu boşa çıkardı

İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) on binlerce Filistinlinin Refah’ın doğusunu terk etmesini emretmesinden saatler sonra Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye tarafından yapılan ateşkesi kabul etmeye hazır oldukları açıklaması başta Netanyahu olmak üzere İsrailli yetkilileri şaşırtmış görünüyordu.

Hamas, Mısır ve Katar’ın ateşkes önerisini kabul ettiğini duyurmuş, ancak İsrail anlaşmanın “temel taleplerini” karşılamadığını ve Refah’a saldırmaya devam edeceğini söylemişti.

Yüksek riskli diplomatik hamleler Gazze Şeridi’ni harap eden yedi aylık savaşa en azından bir duraklama getirebilecek bir anlaşma için – çok az da olsa – bir umut ışığını canlı bıraktı.

İsrail’in gece saatlerinde Refah’a düzenlediği saldırı, İsrail’in planladığı tam teşekküllü saldırıdan kısa sürdü ve genişletilip genişletilmeyeceği hemen bilinmiyordu. ABD Başkanı Joe Biden pazartesi günü Netanyahu’yu kara harekatını başlatmaması konusunda uyararak ateşkes için baskıyı artırdı.

İsrail ordusu Refah’a saldırılar düzenlerken bile müzakerelere devam edeceğini söyledi.

Hamas’ın anlaşmayı kabul ettiği haberi de İsrail’de Gazze’de tutulan rehineleri temsil eden gruplar tarafından coşkuyla karşılandı.

Çok sayıda esir yakınını temsil eden bir şemsiye grup olan Rehineler ve Kayıp Aileleri Forumu yaptığı açıklamada Hamas’tan gelen hamlenin “son yedi aydır örgüt tarafından esir tutulan 132 rehinenin geri dönmesine” yol açması gerektiğini söyledi.

Açıklamada şöyle dendi: “Şimdi tüm ilgili tarafların taahhütlerini yerine getirme ve bu fırsatı tüm rehinelerin iadesi için bir anlaşmaya dönüştürme zamanıdır.”

Oğlu rehin alınan İsrailli baba: Anlaşmayı kabul etme zamanı geldi

İsrail 7 Ekim’de Hamas tarafından kaçırılan 250 rehineden 128’inin Gazze’de kaldığını ve bunlardan 35’inin öldüğünü tahmin ediyor.

Oğlu Matan Zangauker hala Gazze’de tutulan Einav Zangauker Tel Aviv’de pazartesi gecesi toplanan kalabalığa “anlaşmayı kabul etme zamanının geldiğini” söyledi. Zangauker bir megafonla bir arabanın tavanına çıktı ve büyük bir protestocu kalabalığının önünde konuştu ve “Çocukları terk etmenize izin vermeyeceğiz” dedi.

İsrail ana muhalefet lideri Yair Lapid de X’te yaptığı bir paylaşımda hükümetin rehinelerin serbest bırakılması konusunda ciddi olmadığını söyledi.

Lapid paylaşımında “Kaçırılanları geri getirmek isteyen bir hükümet acil bir toplantı düzenleyip Kahire’ye müzakere ekipleri göndermeli, histerik bir şekilde farklı partilerden üç farklı brifing yayınlayıp ailelerin kalbini kırmamalı. Yaşadığımız şey ulusal bir utanç ve bunun bir sınırı yok” diye yazdı.

İsrail ordusu Refah'ta, dünya teyakkuzda: Siyasi felaket, insani kabus olurİsrail ordusu Refah’ta, dünya teyakkuzda: Siyasi felaket, insani kabus olur

Hamas ateşkesi kabul etti, İsrail 'Saldırılar sürecek' dedi ama ateşkes için ümitler devam ediyorHamas ateşkesi kabul etti, İsrail ‘Saldırılar sürecek’ dedi ama ateşkes için ümitler devam ediyor

 

Refah harekatı başladı, ABD ilk kez frene bastı: İsrail'e gidecek silahlar beklemedeRefah harekatı başladı, ABD ilk kez frene bastı: İsrail’e gidecek silahlar beklemede

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.