İsveç ile yeni kriz kapıda: Erdoğan’ın maketinin eline LGBTİQ+ bayrağı tutuşturuldu

İsveç'in başkenti Stockholm, yine bir eylemle gündeme geldi. Ancak bu sefer Kuran yakılmadı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın maketinin eline LGBTİQ+ bayrağı tutturuldu. Dışişleri Bakanlığı söz konusu eylemi kınarken, İsveç'in NATO üyeliğine kabul sürecinin nasıl etkileneceği ise merak konusu.

Dünya 7 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı Kristersson. Fotoğraf: AA

İsveç’in başkenti Stockholm’de bu sefer Kuran yakma eylemi değil ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı hedef alan bir hareket yapıldı. Terör örgütü PKK/YGP yandaşlarının 5 Ağustos’ta katıldıkları bir festivalde Erdoğan’ın maketinin eline LGBTİQ+ bayrağı tutuşturduğu görüldü.  PKK bayrağının da açıldığı yürüyüşe katılanlar, İsveç’in NATO üyelik başvurusuna karşı çıkarak, Türkiye’nin şartlarının kabul edilmemesini istedi. 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden beri sınır güvenliğinden endişe duyan İsveç, NATO ittifakına katılmak istiyor ancak zaten bir NATO üyesi olan Türkiye engeliyle karşı karşıya. Bir ülkenin birliğe kabul edilebilmesi için oybirliği gerekiyor ne var ki Türkiye, İsveç’in terörle mücadelede yeterli çabayı gösteremediğini belirterek, bu zamana kadar üyeliğe hep karşı çıktı.

Ancak son dönemlerde İsveç, bir yandan Türkiye’ye silah ambargosunu kaldırırken, diğer yandan da terörle mücadele yasalarını katılaştırdı ve Türkiye’nin iadesini istediği terörle bağlantılı kişilerin iadesini kabul etti. Bunun üzerine Erdoğan geçen ay Vilnius’ta düzenlenen NATO zirvesinde TBMM tatilden dönünce İsveç’in üyeliğinin meclise taşınacağını belirtti. Ancak Erdoğan’ı hedef alan eylemler Türkiye’de, Kuran’ı hedef alan eylemler ise birçok Müslüman ülkede tepkiyle karşılanıyor. Bu da akıllara sürecin biraz daha uzayabileceğini düşündürtüyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Stockholm’de bugün düzenlenen bir etkinlikte, bir kez daha, PKK iltisaklı bir grubun terör örgütü sembolleriyle propaganda yapmasına ve Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin eylemde bulunmasına müsaade edilmesini en ağır şekilde kınıyoruz. İsveç’in PKK ve uzantılarının eylemlerini engellemek bağlamında üstlendiği taahhütlerini hatırlatmak isteriz” ifadelerine yer verildi.

İsveç ise söz konusu grupların böyle eylemler yapmasının İsveç’e bir faydası olmamakla beraber, söz konusu gruplara yaradığının altını çiziyor. İfade özgürlüğünü zedelemeden nasıl yasal önlemler alabileceğinin arayışında olan İsveç, güvenliği gerekçe göstererek hiçbir kutsal kitabın yakılamayacağı bir yasağın uygulanabilirliğini düşünüyor.

İsveç ve Danimarka, Kuran yakma eylemlerinin önüne geçmek için 'yasal çare' arayışındaİsveç ve Danimarka, Kuran yakma eylemlerinin önüne geçmek için ‘yasal çare’ arayışındaİsveç’ten Rusya iddiası

İsveç Psikolojik Savunma Ajansı, Rusya’nın devlet medyası RT ve Sputnik’in ‘İsveç hükümetinin Kuran-ı Kerim yakma eylemlerini desteklediğine dair bir dizi Arapça makale yayınlayarak yanlış bilgi yaydığını’ iddia etti. Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak 2022 yılında dezenformasyonla mücadele için kurulan ajans, haziran ayı sonundan bu yana Arapça ve diğer dillerde yaklaşık bir milyon makale yayımlandığını belirtti. 

Dezenformasyonun tekrar tekrar yapılmasının zamanla doğru algısını değiştirebileceğini belirten ajans, Rusya’nın bu yöntemle kutsal kitabın yakılmasının dünyaya lanse edilişini etkilemeye çalıştığını ifade etti. Rusya’nın neden böyle bir tutum sergilediği konusunda ise ajans, bunun İsveç’in NATO’ya katılım başvurusunun kabul edilmesini engelleme girişimi olduğunu öne sürdü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.