Yargıda güz kararnamesi geliyor: İstanbul’da büyük değişiklik olacak

Yargıda merakla beklenen güz kararnamesi bu ayın ikinci haftasında yayınlanacak. Dilekçe savaşlarıyla gündeme gelen İstanbul'da kararnameyle büyük değişikliklerin olacağı öğrenildi.

Gündem 2 Aralık 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) gönderdiği dilekçeyle başlayan yargıdaki krizin ardından gözler HSK’nın güz kararnamesine çevrilmişti. Ekim ayından bu yana beklenen kararnamenin bu ayın ikinci haftası yayınlanacağı öğrenildi. Kararnameyle birçok hakim ve savcının yerinin değişeceği, en büyük değişikliğin İstanbul’da yaşanacağı iddia edildi.

Erdoğan önce kızdı, sonra talimat verdi

İsmail Uçar’ın HSK’ya verdiği dilekçe sonrası yargıda adeta dilekçeler savaşı yaşanmıştı. Uçar’ın dilekçesinin ardından İstanbul Adalet Komisyonu Başkanı ve Hakim Sidar Demiroğlu da HSK’ya karşı dilekçe vermişti. 10Haber’in ulaştığı bilgilere göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İsmail Uçar’ın dilekçesine başta çok kızdığı, ancak İstanbul Adliyesi ile ilgili gelen şikayetlerin artması sonrası iddiaların üzerine gidilmesi talimatı verdiği öğrenildi. HSK Başkanı da olan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un da bu doğrultuda çalışmalar yürüttüğü söylendi.

Erdoğan mesafe koydu

HSK kararnamesinde en çok yargının İstanbul ayağında yaşanacak değişim merak ediliyor. Adliye koridorlarında uzun yıllardır İstanbul’daki “hukuki skandallar” konuşuluyor, ancak buna karşı bir tedbir de alınmıyordu. Yaşanan skandalların Külliye’ye kadar gitmesiyle birlikte Erdoğan’ın kesin tavır koyduğu ve önemli değişiklikler yaşanacağı öğrenildi. Erdoğan’ın en çok rahatsız olduğu konuların başında FETÖ borsası geliyor. Adalet Bakanlığı’ndan önemli bir isim “FETÖ borsasıyla ilgili iddialardan Cumhurbaşkanı çok rahatsız. Bu işlere karıştığı iddia edilen kişilerle arasına mesafe koydu. FETÖ borsanın  büyüklüğünü anlamanız için TUSKON’a bakın. TUSKON’un 2014 yılında 55 bin üyesi vardı. Peki bunlardan kaçı yargılandı?  O kadar bile değil ama, 1000 kişi diyelim. Geriye kalanlar ne oldu. Buna baktığınız zaman bile FETÖ borsasının büyüklüğü ortaya çıkıyor” dedi.

Yargıdaki kavgada bir skandal daha: Tutukluyu mahkeme kararı olmadan serbest bırakmışlar!Yargıdaki kavgada bir skandal daha: Tutukluyu mahkeme kararı olmadan serbest bırakmışlar!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.