İstanbul’un işgalden kurtuluşunun 101’nci yılında Erdoğan ve İmamoğlu’ndan mesajlar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üçüncü kez adaylığına itiraz eden ve meslekten ihraç edilen Hakim Ahmet Çakmak hakkında HSK soruşturma başlattı. Soruşturmada "Neden Erdoğan'ın adaylığına karşı çıktın" dendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs 2023’te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Anayasa’ya göre yeniden aday olamayacağı yönünde 28 Mart 2023 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) dilekçe veren, ardından meslekten ihraç edilen hakim Ahmet Çakmak hakkında yeni soruşturma açıldı. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başmüfettişliği 6 Temmuz 2024’te meslekten atılan Çakmak’tan adliyede söylediği iddia edilen sözler ve Erdoğan’ın üçüncü kez aday olmasının Anayasa’ya aykırı olacağı başvurusuyla ilgili savunma istedi.
14 Mayıs 2023’te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde muhalefet tarafından Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez aday olamayacağı ileri sürülmüştü. Erdoğan’ın adaylığının önündeki engel olarak Anayasa’nın 101’inci maddesi gösterilmişti. Maddede “Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir” deniyordu.
Ancak başkanlık sistemine veya Türkiye’deki ismiyle “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine” göre 2018’de ilk kez cumhurbaşkanı seçildiği savunmasıyla Erdoğan aday oldu ve 3’üncü kez cumhurbaşkanı seçildi.
“Aday olamaz” tartışmalarının yaşandığı günlerde Hakkari Adliyesi’nde görev yapan Hakim Ahmet Çakmak 28 Mart’ta il seçim kuruluna dilekçe verdi. Dilekçede Erdoğan’ın anayasaya göre aday olamayacağı, Yüksek Seçim Kurulu tarafından adaylığının iptal edilmesi gerektiği yazıyordu.
YSK’nın talebi reddetmesinin ardından hakim Çakmak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİMH) başvurdu. Çakmak’ın 31 Mart’ta PTT’ye verdiği mektup kayboldu. Mektupta “Ortada anayasayı ihlal eden bir iktidar ve onun emrinde olan YSK vardır. Seçimlerde her türlü hileyi yapacaklardır” yazıyordu.
Çakmak 20 Haziran’da AİHM’e bir mektup daha yolladı, PTT’nin ‘yolda kayboldu’ dediği dilekçe de Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) ulaştı. Çakmak’ın Anayasa’yı işaret ederek “Erdoğan 3’üncü kez aday olamaz” mektupların ardından HSK tarafından soruşturma başlatıldı.
Hakim Çakmak’ın resmi yazışmalarda ‘kalın yazı tipi kullanması’, bir dilekçesinde ‘AİHM’e gideceğim, dosyamın Güldür Güldür şova parodi olacak olaylardan oluştuğunu bahsedeceğim’ demesi soruşturmaya konu edildi.
12 yaşındaki çocuğun tutuklanmasını isteyen savcının eğitime alınmasını ve adliyenin boş kısmına spor salonu yapılmasını istemesi de Çakmak hakkında soruşturma açılmasına gerekçe gösterildi. Çakmak bu gerekçelerle HSK tarafından Akçakale Adliyesi’nden 810 kilometre uzaktaki Vezirköprü Adliyesi’nde geçici görevle gönderildi.
Çakmak HSK içtihatları gereğince ikinci kez “yer değiştirme” cezası alması nedeniyle de meslekten ihraç edildi.
HSK’nın ihraç kararının ardından Çakmak hakkında yeni soruşturma açıldı. HSK Başmüfettişliği başlattığı soruşturmaya gerekçe olarak Çakmak’ın Erdoğan’ın 3’üncü kez aday olamayacağına ilişkin mektubunu gösterdi. Başmüfettişlik Çakmak’ın görev yaptığı adliyede HSK başkanı ve üyelerini hedef göstererek “Zaman gelecek devran dönecek, yakında seçim var” şeklinde beyanlarda bulunduğu iddiasını da soruşturma konusu yaptı.
HSK tarafından 26 Nisan 2024’te başlatılan soruşturma dün (7 Mayıs 2024) Çakmak’a iletildi.
10 Haber’e konuşan Çakmak’a göre HSK içtihatlarınca ikinci kez yer değiştirme cezası alarak meslekten ihraç edilmesinden yaklaşık bir yıl sonra hakkında soruşturma açılmasının sebebi “tam kanunsuzluk halinin” oluşmasıydı.
Ceza Kanunu hükümlerince ilk suç kesinleştikten sonra ikinci bir suç işlendiği takdirde tekerrür hükümlerinin uygulandığını söyleyen Çakmak HSK’nın kendisini ilk yer değiştirme cezasının henüz kesinleşmeden ikinci ceza ile ihraç edildiğine vurgu yaptı.
Çakmak Erdoğan’ın 3’üncü kez aday olamayacağına yönelik mektubunun ardından hakkında “uydurma” sebeplerle soruşturma açıldığını meslekten ihracının bu şekilde gerçekleştirildiğine dikkat çekti.