İsveç, NATO üyeliği için ümitli

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, 11-12 Temmuz'da Vilnius'ta yapılacak NATO Liderler Zirvesi'ne kadar ülkelerinin birliğe üye olmasını umduklarını söyledi. Billstrom, B planı ya da benzer bir planlarının olmadığını belirterek, 'B planımız, A planıdır ve bu da NATO'ya üyeliktir' dedi.

Dünya 28 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, temmuz ayında düzenlenecek Vilnius Zirvesi’ne kadar NATO İttifakı’na üye olmayı umduklarını söyledi. Billstrom’un bu beklentisi Washington’daki üst düzey bir Biden yönetimi yetkilisi tarafından da yinelenirken, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa’dan sorumlu üst düzey diplomat vekili Dereck Hogan da İsveç’in, NATO liderler zirvesinin yapılacağı 11-12 Temmuz’a kadar ittifakın bir üyesi olmasını umduğunu dile getirdi. Hogan, gazetecilere şu ifadeleri kullandı: “Türk hükümetiyle, biz de dahil tüm müttefiklerimizin İsveç’in artık üyeliğe hazır olduğuna dair net kanaatlerini kapsamlı şekilde görüştük. Hem Türkiye’nin hem de Macaristan’ın İsveç’in katılım protokollerini zirveden önce onaylamasını dört gözle bekliyoruz.”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan süreçte, İsveç ve Finlandiya askeri tarafsızlık politikalarından vazgeçmiş ve NATO üyeliği için başvuruda bulunmuştu.

İki ülkenin başvurusunu Türkiye veto ederken, müzakereler sonucunda Finlandiya’nın ilerleme kaydetmesi sonucu Türkiye bu ülkenin üyeliğine onay vermişti. Türkiye’nin İsveç’ten başta terörle mücadele olmak üzere bazı adımlar atmasını istiyor.

Billstrom “B planı veya buna benzer bir şey olmayacak. B planımız, A planıdır ve bu da NATO’ya tam üyeliktir. Ben ve hükümetim Vilnius’a kadar bunun için çalışacağız” derken, Türiye’nin onay sürecini başlatmasını umduğunu söylüyor.

İsveç'ten terör adımı: Tarihlerinde ilk kez PKK/YPG için para toplayan kişiyi yargılayacaklarİsveç’ten terör adımı: Tarihlerinde ilk kez PKK/YPG için para toplayan kişiyi yargılayacaklar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.