İsveç, PKK’yı kınadı: Terör konusunda Türkiye’yle tamamen mutabıkız

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Paris'te mevkidaşıyla görüşmesinde Türkiye'nin tavrına ilişkin sorulara yanıt verdi. PKK'yı kınadıklarını belirten Billström, NATO üyesi olmak istediklerini söyleyerek bunun artık Türkiye'nin elinde olduğunu söyledi.

Dünya 17 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Tobias Billstrom, "İsveç daha önce bir terör örgütüne katılımı yasaklamamıştı. Şimdi bunu yapacağız" demişti.

Fransa’yı ziyaret eden İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Paris’te Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile ortak basın toplantısında konuşurken, sorular üzerine PKK’yı İsveç olarak kınadıklarını açıkladı. 

Billström, ülkesinin NATO’ya üyelik başvurusundan bu yana geçen sürece değinerek, Üçlü Muhtıra’da terörle mücadele konusunun önemli yeri olduğunu ve yakın zamanda da bu konuya ilişkin ülkesinde yeni bir yasanın yürürlüğe girdiğini anımsattı. Böylelikle muhtıradaki taahhütlerinin son kısmını da yerine getirdiklerini savunan Billström, “İsveç, PKK dahil tüm terör örgütlerini kınıyor” dedi.

Billström, “Türkiye ile hedefimiz aynı; terörle mücadele etmek. Ve bunu muhtıra kapsamında el ele ve yapıcı şekilde yapıyoruz. İsveç’in PKK konusundaki duruşu çok net. Bu nedenle NATO üyesi olmak için muhtırada yazılan ve karar verilen her şeyi yerine getirmek istedik” derken, “İsveç’in terörle mücadele etmek istediğini vurguladık. Türkiye’yle tamamen mutabıkız ve bu özelikle de PKK için geçerli” ifadesini kullandı.

Billström, 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’taki NATO Zirvesi’nde NATO üyesi olmak istediklerini söyleyerek, bunun artık Türkiye’nin elinde olduğunu kaydetti.

Fransız Bakan Colonna ise Billström’le ikili görüşmede Fransa ve İsveç arasındaki işbirliğini ve İsveç’in NATO’ya katılımını ele aldıklarını belirtirken, bu durumun Atlantik İttifakı’nın güvenliğini ve istikrarını güçlendireceği değerlendirmesini yaptı.

İsveç'ten dörtlü zirve öncesi ikircikli hamleler: PKK'lının iadesine de Kuran yakmaya da onayİsveç’ten dörtlü zirve öncesi ikircikli hamleler: PKK’lının iadesine de Kuran yakmaya da onay

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.