İsveç’ten göçmen karşıtı kampanya: Buraya gelmeyin

İsveç'te geçen yıl iktidara gelen Ulf Kristersson'un hükümeti, 'İsveç'i düzene sokma' sloganı çerçevesinde 'Buraya gelmeyin' adlı yeni bir göçmen karşıtı kampanya başlattı.

Dünya 5 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İsveç'te mültecilere destek amaçlı düzenlenen protestolardan. Fotoğraf: Open Source Investigation

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un entegrasyon sürecini hızlandırmak için göçmen akınını azaltmak için başlattığı ‘İsveç’i düzene sokma’ sloganı, şimdilerde ülkeye doğru kitlesel göçün önüne geçmek için uluslararası bir kampanyaya ilham oldu.

Açık ve net bir şekilde ‘Buraya Gelmeyin’ olarak adlandırılan kampanyanın amacı, İsveç’in etinden sütünden faydalanılacak zengin bir ülke olduğu imajını yıkarak, ‘cömert’ iltica politikasının artık o kadar cömert olmayacağı fikrini yerleştirmek.

Göçmen İşleri Bakanı Maria Malmer Stenergard, bir basın toplantısı sırasında, bu kampanyanın İsveç’in göç politikasının tam olarak neye benzediğini ve neye benzeyeceğini göstermekle ilgili olduğunu söylüyor.

Kampanya kapsamında Stenergard’ın Alman, Fransız, Danimarka ve Belçika medyasında röportajları ve bir köşe yazısı yayımlandı. Stenergard bu açıklamalarında İsveç’te ikamet eden yabancı kökenli nüfusun yarısından fazlasının geçimini sağlayamadığını öne sürdü. İsveç’in göç politikasını ve göçmenlerin yaşam koşullarını detaylandıran bir bilgi notu da posta yoluyla büyükelçiliklere dağıtılacak.

Kristersson öncülüğündeki hükümet bu yılın başlarında muhafazakar İsveç Demokratlarının da desteğiyle göç politikasında ‘paradigma değişikliği’ ilan etmiş ve yeni göçmen akınlarına sınırlama getirileceği sözünü vermişti. Paradigma değişikliği, kısa bir süre önce Stenergard tarafından hükümetin internet sitesindeki bir videoda yenilendi.

İsveç’te göç ve göçle bağlantılı suçlar, yıllarca inkâr edildikten sonra 2022 seçimlerinin ana konusu haline geldi. Ilımlılar ve Hıristiyan Demokratların oluşturduğu mevcut hükümet, büyük ölçüde göç karşıtı İsveç Demokratları’nın desteğini de alıyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Suriyelilerin dönüşü için Esad rejimiyle işbirliği yapmak gerekirDışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Suriyelilerin dönüşü için Esad rejimiyle işbirliği yapmak gerekir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.