Erdoğan’dan İsveç’e: NATO onayı terörle mücadelede işbirliği yapmalarına bağlı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliğini onaylama konusunda terörle mücadele şartını tekrar belirterek, kararın buna bağlı olduğunu söyledi. 'İsveç'in atacağı adımlara göre de biz harekete geçeriz' diyen Erdoğan, Türkiye'den geri dönen sığınmacı sayısının 1 milyonu aştığını belirtti.

Dünya 22 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Körfez ülkelerini ziyaret dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, boş eve ceza ve vergi getirilmesi için çalışma yapıldığını söyledi.

Körfez ülkelerini kapsayan gezisinden dönüşte uçakta açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dış politika odaklı açıklamalarında İsveç, Avrupa Birliği ve sığınmacılar vardı.

“NATO’un en güçlü ikinci ordusuna sahip, NATO’nun adeta lokomotifi Türkiye’nin, Avrupa Birliği üyeliği de Birliğe canlılık ve güç katacaktır” diyen Erdoğan, Ankara’nın İsveç’in NATO üyelik başvurusunu onaylamasının Stockholm’ün terörle mücadelede işbirliği yapmasına bağlı olduğunu söyledi.

Erdoğan, İsveç’in üyeliği için şöyle konuştu: “İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili düzenleme Meclis’e sevk edildiğinde, süreç TBMM çalışma takvimine göre şekil alacak. Görüşmelerimizde, İsveç tarafının verdiği sözlerin, garantilerin takipçisi olacağız. İsveç’in atacağı adımlara göre de biz harekete geçeriz.”

Türkiye’nin AB’yle ilişkisi konusundaysa Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “NATO’un en güçlü ikinci ordusuna sahip, NATO’nun adeta lokomotifi Türkiye’nin, Avrupa Birliği üyeliği de birliğe canlılık ve güç katacaktır. İsveç’in, ülkemizin üzerinde hassasiyetle durduğu, terör örgütleriyle mücadele ve teröristlerin iadeleri konusunda somut adım atması, kendi lehine olacaktır. Verilen sözlerin, garantilerin yerine getirilmesini bekliyoruz.”

‘Dönüş yapan sığınmacıda 1 milyonu yakalamış olabiliriz’

Sığınmacılarla ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde yapılan briket evlerin inşasının sürdüğünü belirterek, şu anda 100-150 bn briket ev rakamına ulaşıldığının altını çizdi ve bu evler yapıldıkça Suriyeli sığınmacıların geri dönmeye başladıklarını bildirdi: “Şu an itibarıyla dönüş yapan sığınmacı rakamında 1 milyonu yakalamış olabiliriz. Bundan sonraki süreçte bu daha da artacaktır. Özellikle de Katar, Suriye’nin kuzeyindeki bölgede hazırlanan projeyi destekliyor. Bu proje ilerledikçe sığınmacılardan oraya dönüşlerin daha da artacağına inanıyorum. Zaten sığınmacıların gönüllü olarak dönme arzusu çok açık, net ortada. Onlar da topraklarına dönmenin hasreti içerisinde.”

İsrail-Filistin meselesine de değinen Erdoğan, iki ülke liderinin ay sonuna doğru Türkiye’yi ziyaret edeceğini dile getirdi: “Filistin konusunda Körfez ülkesi olan kardeşlerimizin bizden farklı bir yanı yok. İsrail’le ilgili yaptığımız bazı görüşmeler var. Gelecek hafta 25 Temmuz Salı günü Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı, ardından da 28 Temmuz Cuma günü İsrail Başbakanı Netanyahu’yu ülkemizde misafir edeceğiz. Bu ziyaretlerle de bazı adımları atacağız ve süreç daha da hızlanmış olacak.”

Erdoğan'ın BAE ziyaretinde 'internet medyası' ayrıntısıErdoğan’ın BAE ziyaretinde ‘internet medyası’ ayrıntısı

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.