İsviçre’de Erdoğan karşıtı gösteri: Kuklasını yaktılar, ölüm pankartı astılar

İsviçre'nin Zürih kentinde bir grubun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a benzeyen bir kukla ile Türk bayrağını yakmasının ardından, İsviçre Büyükelçisi Ruch, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Dünya 16 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Erdoğan karşıtı eylem çerçevesinde UBS önüne asılan pankart.

İsviçre’nin Zürih kentinde ‘Zürih Devrimci Grev Kolektifi’ adındaki bir grup bir UBS bankası önünde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a benzeyen kukla ve Türk bayrağını yaktı. Grup söz konusu eylemi ülke genelinde binlerce kişinin katıldığı ‘Feminist Grevi’nde gerçekleştirdi.

Bankanın önündeki provokasyonlar öncesinde İngilizce ‘Erdoğan’ı öldürün’ anlamına gelen ifadelerin pankartı açıldı. Grup, pankart ve kuklanın yanma anını Instagram hesabından paylaştı. İsviçre polisi ise eylemin bilgileri dışında gerçekleştiğini bildirdi.

Olayın ardından İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Jean Daniel Ruch, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı ve büyükelçiye söz konusu durumun ‘kabul edilemez’ olduğu söylendi. Görüşmede Ruch’tan olayla ilgili soruşturma başlatılması, faillerin tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin bir an önce yapılması istendi.

İsviçre’nin başkenti Bern’de de daha önce benzer bir olay yaşanmıştı. Federal Parlamento binası önünde 25 Mart 2017’de düzenlenen ‘Hayır’ mitinginde siyah fon üzerinde Erdoğan’ın başına silah doğrultulmuş bir fotoğrafı ve ‘Erdoğan’ı kendi silahlarıyla öldürün’ yazılı pankart açılmıştı.

O zamanki pankartı açanlar hakkında dava açılmışsa da 18 Ocak 2022’de başlayan duruşmalarda 4 sanığın beraatine karar verilmişti. Bern Başsavcılığı Sözcüsü ise bölge mahkemesinde görülen davanın beraat kararına itiraz ederek, konuyu Yargıtay’a taşıyacaklarını açıklamıştı.

İsveç'ten dörtlü zirve öncesi ikircikli hamleler: PKK'lının iadesine de Kuran yakmaya da onayİsveç’ten dörtlü zirve öncesi ikircikli hamleler: PKK’lının iadesine de Kuran yakmaya da onay

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.