İtalya başbakanının İstanbul ziyareti: Kapalıçarşı’yı gezdi, Erdoğan ile göç konusunu konuştu

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni 2024'teki ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeden önce Kapalıçarşı'yı gezen Meloni esnafla şakalaştı, öpücükler havada uçuştu. Erdoğan ile görüşmede göç meselesi öne çıktı.

Dünya 22 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Kapalıçarşı'da.

Hafta sonu İstanbul’dan İtalya’nın aşırı sağcı Başbakanı Giorgia Meloni rüzgarı geçti. Vahdettin Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşen Meloni’nin öncesinde  Kapalıçarşı’yı gezmesi sosyal medyada çok konuşuldu.

Meloni bu yılki ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye’ye düzenledi. Bu İtalya başbakanının göreve geldikten sonraki ilk Türkiye ziyareti. Yıllar öncesinde henüz iktidarda değilken Türkiye karşıtı yorumlarıyla dikkat çeken Meloni iktidara geldikten sonra bu katı tutumunu yumuşattı. Erdoğan’ın 2018’deki İtalya ziyaretinde “Türkiye’nin Avrupa’ya girmesine HAYIR” mesajı veren Meloni iktidara geldikten sonra uluslararası zirveler vesilesiyle pek çok kez Erdoğan ile yüz yüze görüştü.

Meloni’nin uçağının Türkiye’ye indiği sıralarda kanallar ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzaya çıkışını konuşuyordu. İtalyan lider İstanbul ziyaretinde Erdoğan ile iki ülke arasındaki ilişkileri, enerji, savunma, ticaret ve göç alanlarında işbirliğini artırma gibi konuları konuştu.

Erdoğan ve Meloni’nin görüşmesinden.

BBC Türkçe’nin haberine göre İtalyan basınında öne çıkan esas gündem başlığı ise “göç konusunda iş birliğinin güçlendirilmesi” oldu. Malum İtalya Afrika’nın istikrarsız bölgelerinden Avrupa’ya doğru tehlikeli Akdeniz yolculuğuna çıkan kaçak göçmenlerin vardığı ilk güzergâh. Göçmen konusunda Avrupa Birliği’nin ön saflarında yer almaktan bıktığını belirten İtalya geçen yıl birliğin sorumluluğu adil bir şekilde paylaşması çağrısı yaptı. Bu çağrıyla da kalmayan Meloni ülkeyi göçmen merkezi olarak kullanma konusunda Arnavutluk’la anlaşmaya vardı.

İtalyan haber ajansı ANSA’ya konuşan kaynaklara göre mevcut işbirlikleri sayesinde İtalya-Türkiye koridorundaki düzensiz göç akışının geçen yıl yüzde 56 azaldığı belirtildi. Habere göre iki ülkenin dışişleri bakanları yakında Libya ile göç meselesi konusunda anlaşma yapmayı planlıyor. Afrika’dan İtalya’ya giden tehlikeli yolda liman ya Libya ya da Tunus oluyor.

İtalya’dan haber yapan BBC Türkçe muhabiri Övgü Pınar Meloni’nin Türkiye programının detaylarının kamuyla paylaşılmamasının İtalya’da tepkiyle karşılandığını söylüyor. Ancak sosyal medyaya yansıyan anlar epey renkliydi. Erdoğan ile görüşmesi öncesi Kapalıçarşı’ya uğrayan İtalyan lider buradaki esnafla bir araya geldi, havaya öpücükler attı, bildirilene göre bir tatlıcıya girip burada sütlaç, kazandibi ve ayva tatlısının tadına baktı. 

Anlaşma tamam: İtalya göçmenleri Arnavutluk'a 'paslayacak'Anlaşma tamam: İtalya göçmenleri Arnavutluk’a ‘paslayacak’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.