Japonya ilk kez kürtaj hapına izin verdi

Japonya'da İngiliz ilaç firması Linepharma'nın ürettiği bir kürtaj ilacına onay verildi. Böylelikle ülke tarihinde ilk kez medikal kürtaja erişim mümkün olacak.

Dünya 1 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Şirket ürününün Japonya pazarına girişi için Aralık 2021'de başvuru yapmıştı. Fotoğraf: Reuters

Japonya’da kadınların gebeliğin 22’nci haftasına kadar kürtaj yapmasına izin veriliyor ancak bu işlem öncesinde mutlaka eşlerinin izninin olması gerekiyor ve bu işlem sadece cerrahi olarak yapılabiliyor.

Ülkenin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre artık bu değişiyor. İngiliz ilaç firması Linepharma tarafından üretilen kürtaj ilaçlarının satışı Japonya’da başlayacak. Şirket ürününün Japonya pazarına girişi için Aralık 2021’de başvuru yapmıştı. Söz konusu ilaç dokuz haftaya kadar olan gebeliklerin sonlandırılmasında kullanılıyor.

Japonya’nın ulusal yayın kuruluşu NHK, muayenenin ve kürtaj hapının toplam maliyetinin yaklaşık 100 bin yen (14 bin TL) olacağını bildirdi. Cerrahi kürtajlar da yine 100 bin ila 200 bin yen arasında yapılıyor ve bu işlemler sağlık sigortası kapsamına alınmıyor.

Medikal kürtajı savunan kişiler, bunun yanı sıra hamileliğin oluşmasını engelleyen ertesi gün haplarına daha kolay erişim sağlanması gerektiğini savunuyor. Zira ülkede doktor onayı olmadan acil gebelik kontrollerine ulaşılamıyor. İlaçların karaborsaya düşmesinin önüne geçmek için de eczacının gözetimi altında içilmesi gerekiyor.

Polonyalı kadına kürtaj cezasıPolonyalı kadına kürtaj cezası

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.