Japonya’da deprem korkusu geçmiyor: 707 belediyeye ‘hazır olun’ çağrısı

8 Ağustos'taki şiddetli depremin ardından Japonya'daki endişe dinmiyor. Pasifik Ateş Çemberi'nde yer alan deprem ülkesinde büyük bir depreme dair uyarı yinelendi. 707 belediyeye de afet durumuna hazır olun çağrısı yapıldı.

Dünya 11 Ağustos 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Japonya günlerdir yaşanan depremler ve tsunami uyarılarıyla gündemde. “Pasifik Ateş Çemberi” olarak anılan bölgede yer alan ve deprem ülkelerinden biri olan Japonya’da bir uyarı daha yapıldı. Ülkede 8 Ağustos’ta meydana gelen 7,1 büyüklüğündeki depremin ardından verilen “büyük deprem” uyarısının devam ettiği bildirildi.

Japonya devlet televizyonu NHK’nin haberine göre Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA) yetkilileri ülkenin Pasifik kıyısı boyunca meydana gelebilecek “büyük deprem” için verilen uyarının geçerli olduğunu açıkladı.

707 belediyeye hazır ol çağrısı

Şu ana kadar yer kabuğu gerginliğinde düzensiz değişiklik gözlemlenmediğini belirten yetkililer 29 eyaletteki 707 belediyeden olası bir afete hazırlık durumlarını kontrol etmelerini istedi. Yetkililer Nankai Yarığı’nda büyük bir deprem olasılığının normalden daha yüksek olduğuna dikkati çekti.

Ülkede 8 Ağustos’ta Miyazaki eyaleti açıklarında 7,1 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

Depremden saatler sonra JMA Pasifik Okyanusu’ndaki Nankai Yarığı çevresinde “büyük deprem” meydana gelme olasılığının normalden daha yüksek olduğunu açıklamıştı.

Pasifik Ateş Çemberi

Dünyadaki depremlerin yüzde 90’dan fazlası “Pasifik Ateş Çemberi” adı verilen kuşakta gerçekleşiyor. Tektonik depremler deprem çeşitleri arasında dünya üzerinde gerçekleşen sarsıntıların tamamına yakınını oluşturuyor. Yer kabuğundaki kırılmalar nedeniyle ani ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsması yoluyla meydana gelen depremler yer kabuğunu oluşturan yaklaşık bir düzine irili ufaklı levha sınırında oluşuyor. Dünyadaki en yoğun tektonik deprem kuşağını, büyük depremlerin yaklaşık yüzde 80’inin meydana geldiği Pasifik Deprem Kuşağı oluşturuyor.

Aktif volkanların yüzde 75’inin de bulunduğu Büyük Okyanus Havzası’nı çevreleyen deprem kuşağı “Pasifik Ateş Çemberi” olarak biliniyor. Bu kuşak Büyük Okyanus’un Asya ve Amerika kıtalarına komşu levha sınırlarını temsil ediyor. Yaklaşık 40 bin kilometre uzunluğundaki kuşak Şili’den kuzeye doğru Güney Amerika kıyıları, Orta Amerika, Meksika, ABD’nin batı kıyıları ve Alaska’nın güneyinden Aleut Adaları, Japonya, Filipinler, Yeni Gine, Güney Pasifik Adaları ve Yeni Zelanda’ya kadar uzanıyor.

İkinci büyük deprem kuşağı Endonezya’dan başlayarak Himalayalar ve Akdeniz üzerinden Atlas Okyanusu’na kadar uzanıyor ve Alp-Himalaya Deprem Kuşağı adıyla biliniyor. Türkiye’nin büyük bir bölümü bu deprem kuşağında yer alıyor. Küresel Deprem Tehlikesi Değerlendirme Programı’nın (GSHAP) deprem haritasına göre Asya ve Amerika yeryüzündeki tüm depremlerin yüzde 90’ına yakınının meydana geldiği Pasifik Ateş Çemberi’nde yer alıyor. Asya’daki deprem faaliyetleri en yoğun olarak Endonezya takımadalarının etrafını saran Avustralya levhası ve üç kıtasal levhanın arasında uzanan Japonya’da görülüyor.

Japonya Merkez Bankası kasırgayı şimdilik dindirdi, ortalık süt liman gibiJaponya Merkez Bankası kasırgayı şimdilik dindirdi, ortalık süt liman gibi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.