Japonya’da yılın ilk günü: 7.6 şiddetinde depremde 48 kişi öldü

Japon Denizi'nde meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremden sonra Japonya'da tsunami endişesi yaşandı ancak yetkililer saatler sonra tsunami uyarısını geri çekti. Büyük depremin ardından 31 artçı depremin daha yaşandığı bölgede 48 kişi öldü.

Dünya 1 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Wajima'da yollar çatladı. Fotoğraf: Kyodo

Japonya yeni yılın ilk gününe şiddetli depremlerle başladı. Ülkenin orta kesimindeki Ishikawa’nın Noto bölgesini vuran şiddetli depremin ardından Ishikawa, Niigata ve Toyama’da tsunami uyarısı yapıldı, tahliye emri verildi. Japonya Meteoroloji Ajansı depremin şiddetinin 7.6 büyüklüğünde olduğunu bildirirken ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu şiddeti 7.5 olarak ölçtü. Japon Meteroloji Ajansı ana depremin derinliğinin çok sığ olduğunu belirtirken ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu derinliğin 10 km olduğunu belirtti.

Tsunami uyarısı yapılan yerler.

Bir yetkili gazetecilere açıklamasında tsunaminin yanı sıra toprak kayması tehlikesinin de olduğunu söyledi ve artçı sarsıntılar nedeniyle binaların çökebileceğini bildirdi. Şimdiye kadar toplamda 31 artçı depremin yaşandığı bildirildi.

Fotoğraf: Kyodo

Japon devlet kanalı NHK tarafından yayınlanan görüntülerde Ishikawa’daki binaların çöktüğü görülüyor ki bu da depremin ne kadar şiddetli olduğunu gözler önüne seriyor. Şiddetli depremlerin ve tsunaminin sık görüldüğü Japonya’da binalar son teknolojiye uygun şekilde tasarlanıyor. Ülkenin elektrik sağlayıcısı Hokuriku Electric Power’a göre hem Ishikawa’da hem de Toyama’da 36 binden fazla hane elektriksiz kaldı.

Noto’da çöken evlerde altı kişinin enkaz altında kaldığı bildirildi. Wajima’da çıkan yangınlarda ise en az altı ev büyük hasar aldı. Yıkılan binanın altında kalan bir kişinin öldüğü bildirildi. Saatler sonra ölü sayısı dörde yükselirken, ertesi gün toplamda 48 kişinin öldüğü bildirildi.

Japonya Savunma Bakanı Minoru Kihara, depremden etkilenen bölgelerde kurtarma ve iyileştirme çalışmalarına yardımcı olmak üzere 1000 askeri personeli görevlendirdiklerini açıkladı. Orduya bağlı birliklerin bir kısmının Wajima ve Suzu’ya ulaştığını söyleyen Kihara, 8500 askerin ise beklemede olduğunu söyledi.

Tsunaminin beş metreye kadar ulaşabileceği uyarısı yapılırken insanlardan yüksek yerlere çıkmaları ve artçı depremlere karşı dikkatli olmaları istenmişti. Japonya Meteoroloji Ajansı, depremin hemen ardından verdiği “büyük tsunami uyarısı”nı “tsunami uyarısına düşürdü. İlerleyen saatlerde bölgeler için verilen tsunami alarmları normale indirildi. Yani bölgedeki dalgaların 3 metreye kadar ulaşabileceği belirtildi. ABD Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, 7.6 büyüklüğündeki deprem dört saat sonra tsunami tehlikesinin “büyük ölçüde geçtiğini” söyledi. Ama bölge sakinlerine önlemi elden bırakmamaları bildirildi.

Japon Denizi kıyılarında meydana gelen depremlerin Pasifik kıyılarındakilere kıyasla çok daha hızlı şekilde karaya ulaştığı biliniyor. Örneğin 2011 yılında meydana gelen 8.9 şiddetindeki depremin tetiklediği tsunaminin kıyı şeridine ulaşması yaklaşık 30 dakika sürmüştü.

Hükümet sözcüsü Hayaşi Yoşimasa basın açıklamasında yetkililerin hasarın boyutunu kontrol etmeye devam ettiğini söyleyerek bölge sakinlerini olası başka depremlere karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyardı. Ishikawa Valisi Hiroşi Hase’nin yeni yıl tatili için Tokyo’da olduğu ve deprem nedeniyle hem uçuşların hem de trenlerin askıya alınması nedeniyle geri dönemediği bildirildi. NHK, depremin ardından yüksek hızlı trenlerin içinde en az 1400 yolculunun 10 saatten uzun bir süre mahsur kaldığını bildirdi.

Japonya Nükleer Düzenleme Kurumu Fukui’deki Ohi ve Takahama tesislerindeki beş aktif reaktör dahil Japon Denizi boyunca uzanan nükleer santrallerde henüz bir sorunla karşılaşılmadığını bildirdi. Ajans depremin meydana geldiği yere en yakın Shika Nükleer Santrali’nin depremden önce iki reaktörünü rutin denetim için durdurduğunu, dolayısıyla depremden zarar görmediğini söyledi.

2011’de 18 bin kişinin ölümüne neden olan büyük depremde Fukuşima Nükleer Santrali’nde elektrikler kesildiği için soğutma işlemleri yapılamaz hale gelmiş, bu da üç reaktörde erime yaşanmasına neden olmuştu. Söz konusu facianın sonuçları günümüzde de hâlâ hissediliyor. Bu faciadan sonra Japonya 54 reaktörünün çoğunu kapalı tutma kararı almıştı.

Üç ülke daha teyakkuza geçti

Rus haber ajansı Tass’ın bildirdiğine göre Rusya’nın uzak doğusunda kalan Vladivostok, Nakhodka ve Sakhalin için tsunami alarmı verildi ve balıkçılara denizden uzak durmaları söylendi.

Güney Kore haber ajansı Yonhap da deniz seviyesinin yükselmesinden dolayı ülkenin doğusundaki Gangwon sakinlerine daha yüksek yerlere çıkmaları talimatı verildiğini bildirdi. Kuzey Kore de doğu kıyılarında tsunami alarmı verdi.

Japonya'da depreme yakalanan Derya Cebecioğlu'ndan haber varJaponya’da depreme yakalanan Derya Cebecioğlu’ndan haber var

Hakkari yeni yıla korkuyla girdi: Üst üste üç depremHakkari yeni yıla korkuyla girdi: Üst üste üç deprem

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.