Jeffrey Epstein’ın dava dosyasında ismi geçen kişiler açıklandı

Cinsel istismar ve fuhuş ağı oluşturma suçuyla tutuklanıp sonrasında ölen ABD'li iş insanı Jeffrey Epstein'in dava dosyasında adı geçen kişilerin bir kısmı kamuoyuyla paylaşıldı. Listede kimler yok ki... Donald Trump, Bill Clinton, Stephen Hawking...

Dünya 4 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Epstein yalnızca bir pedofil değil aynı zamanda bir tarikat lideriydi

Kız çocuklarına yönelik cinsel istismar ve fuhuş ağı oluşturma suçundan tutuklanan ve hapishanede ölü bulunan ABD’li milyarder Jeffrey Epstein ile bağlantısı olan kişilerin isimlerinin olduğu çok sayıda dava dosyası dün gece kamuoyuna açıklandı. Söz konusu listede İngiltere Prensi Andrew, eski ABD Başkanı Bill Clinton, Michael Jackson ve sihirbaz David Copperfield gibi isimler yer alıyor.

Epstein ve işbirlikçileri genç kızları ünlü ya da masöz olma iddiasıyla kandırıp fuhuşa zorlamakla suçlanıyor. 6 Temmuz 2019’da tutuklanan Epstein aynı yıl ağustos ayında hapishanedeki hücresinde ölü bulunmuştu. Yetkililere göre Epstein kendini asmıştı, ama son zamanlarda ortaya çıkan belgeler hapishane yetkililerinin görevlerini ihmal ettiğini gösteriyor.

18 Aralık’taki mahkeme kararının sonucu olarak açıklanan bu isimlerin önümüzdeki haftalarda devamının gelmesi bekleniyor. Açıklanmamış başka belgelerle birlikte listede önde gelen 200 iş insanı ve siyasetçinin ismi olduğu söyleniyor. İsmin listede yer alması Epstein’in suçuna onun da ortak olduğu anlamına gelmiyor, çünkü bazı isimler yasal işlemlerde yer aldığı için listede. Kurbanlar, soruşturmaya katılan dedektiflerin de listede adı var.

Bu kişiler arasında kimler var?

Ne var ki Prens Andrew’in adı olumlu bir şekilde geçmiyor. Zira dava dosyalarında geçen bir ifadede Andrew’in, Epstein’in ABD’deki Virgin Adaları’ndaki meşhur malikanesini ziyaret ettiği belirtiliyor. Bu adada çok sayıda genç kıza tecavüz edildiği biliniyor. Epstein’in fuhuş ağı ortağı Ghislaine Maxwell’e “Prens Andrew adaya geldiğinde orada mıydınız?” diye soruluyor.

Maxwell olumlu cevap verip Andrew’in adayı sadece bir kez ziyaret ettiğini hatırladığını söylüyor. Andrew’in ziyareti sırasında malikanede hiç genç kız olup olmadığı sorusuna ise Maxwell “Adada hiç kız yoktu. Evde çalışan personel dışında ne küçük çocuk vardı, ne de bir kadın” diyerek tepki gösteriyor. Halbuki 40 yaşındaki Virginia Guiffre adında bir kadın 17 yaşındayken Prens Andrew’in kendisine Epstein’in New York ve Virgin Adaları’ndaki malikaneleriyle Maxwell’in evinde üç kez  tecavüz ettiğini söyleyip yakında dava açmıştı.

Fuhuş ağının parçası olan Johanna Sjoberg ise belgelerden birinde Epstein’in bir keresinde “Clinton’ın yaşı küçük kızlardan hoşlandığını söylediğini” anlatıyor. Clinton’ın sözcüsü Angel Ureña 2019 yılında eski ABD başkanının Epstein ile bağlantılı olduğu iddialarını yalanlayarak “Başkan Clinton’ın Jeffrey Epstein’in kabul ettiği suçlar hakkında hiçbir şey bilmediğini” yazdı. Clinton başkanlığının ilk döneminde stajyeri Monica Lewinsky ile 18 ay devam eden bir ilişki yaşamıştı. Bu ilişki sırasında stajyeri 22, kendisi 49 yaşındaydı.

Sjoberg, Epstein’in Palm Beach’teki malikanesinde şarkıcı Michael Jackson ve ünlü sihirbaz David Copperfield ile de tanıştığını, ancak aralarında cinsel temas olmadığını söylüyor. göre Copperfield, Epstein’in malikanesinde bir akşam yemeğine katılıp sihirbazlık numaraları yapmış. Sjoberg’in anlattığına göre Copperfield ve Epstein arkadaş görünüyormuş. Soruşturmada Sjoberg’e “Copperfield, Jeffrey’nin genç kızlarla olan ilişkisini sizinle hiç tartıştı mı?” diye sorulmuş ve cevap “Onun kızlara başka kızlar bulmaları için para ödendiğinden haberimin olup olmadığını sordu” şeklinde olmuş. Ama Sjoberg’e göre bu kızların reşit olup olmadığı konusunda herhangi bir şey belirtmemiş.

Stephen Hawking, 2006’da Epstein’in partisinde.

Belgelerde adı geçen bir diğer kişi ise eski ABD Başkanı Donald Trump. Belgelerde geçtiği şekliyle Sjoberg, Epstein’in uçağın fırtına nedeniyle New York City’ye inemediği için Trump’ın Atlantic City’deki kumarhanelerinden birine gittiklerini anlatıyor. Ama Trump ile de herhangi bir cinsel temas yaşamadıklarını belirtiyor. Trump’ın kampanya sözcüsü Steven Cheung, Trump’ın Epstein ile bağlantısı hakkında ortaya atılan tüm iddiaların “baştan sona çürütüldüğünü” söyledi. 

Listede ismi geçen en şaşırtıcı isimlerden biri fizikçi Stephen Hawking. Belgelere göre Epstein, Maxwell’e “Stephen Hawking’in reşit olmayanların da olduğu bir grup sekse katıldığı” iddiasının yanlışlığını kanıtlamaya yardım ederse Giuffre’nin arkadaşlarına para verebileceğini söylüyor. 2015 yılında ortaya çıkan fotoğraflarda Hawking’in 2006 yılında Epstein’in Virginia Adaları’ndaki malikanesinde olduğu görülüyor.

Listede dikkat çeken diğer isimler ise şöyle:

* Eva Andersson (Doktor ve eski İsveç güzeli, 80’li yıllarda Epstein ile sevgiliymiş.)

* Juan and Maria Alessi (Epstein’in Florida’daki malikanesinde çalışan karı koca)

* Jean Luc Brunel (Fransız iş insanı, Epstein ile yakın arkadaşmış.)

* Cate Blanchett (ABD’li oyuncu, dosyada Epstein’in Blanchett ile telefonda konuştuğu belirtiliyor ama ekibi bu iddiaları yalanlayarak oyuncunun Epstein ile hiçbir alakası olmadığını söyledi.)

* Naomi Campbell (ABD’li model, 20 yıl önce erkek arkadaşı aracılığıyla Epstein ile tanışmış ama suçlarından haberdar değilmiş.)

* John Connelly (Epstein olaylarını araştıran gazeteci. 2022 yılında 78 yaşındayken yaşamını yitirdi.)

* Alan Dershowitz (Önde gelen tecavüzcüleri savunmasıyla meşhur avukat. Dosyada bir mağdur, Dershowitz’in kendisine en az altı kez tecavüz ettiğini söylüyor. Avukat ise bu iddiaları reddediyor.)

* Leonardo DiCaprio (Blanchett ile aynı nedenden listede. Sözcüsü DiCaprio’nun Epstein ile hiç konuşmadığını söyledi.)

* Cameron Diaz (Diaz da DiCaprio ve Blanchett ile aynı nedenden listede.)

* Louis Freeh (Eski FBI yöneticisi, dosyada ismi Clinton’ın malikaneye olası ziyaretini bilebilecek kişi olarak geçmiş.)gi

* Al Gore (Clinton döneminde başkan yardımcılığı yapmış. İddiaya göre Maxwell, mağdurlardan Gore ile görüntülerini kendisine vermesini istemiş. Ancak bu görüntüler hiçbir zaman kamuoyuyla paylaşılmadı.)

* Nadia Marcinkova (Jeffrey Epstein’in suç ortaklarından.)

* Tom Pritzker (ABD’li iş insanı, tecavüzle suçlanıyor.)

* Dedektif Joe Recarey (Epstein davasını soruşturan dedektif.)

* Amir Michael Reiter (Epstein davasını soruşturan dedektif.)

* Bill Richardson (Eski New Mexico valisi)

* Kevin Spacey

* Jarred Weisfield (Film yapımcısı)

* Sharon White

* Bruce Willis

Şimdiye kadar açıklanan belgeler yeterli mi?

Belgelerin yayınlanmasında Epstein’in Florida’da reşit olmayan kızları kaçırdığına dair ilk haberleri yapan Miami Herald’ın açtığı davanın etkisi oldu. Ne var ki şu ana kadar yayınlanan belgeler bu zamana kadar basında yer almayan yeni bir hikayeyi gün yüzüne çıkarmış sayılmaz. Açıklanan belgeler lise terk Epstein’in yaşam tarzına biraz daha ışık tutuyor, ama onun siyasetçilerle, ünlülerle ve akademisyenlerle nasıl arkadaş olduğu ya da tutuklanmadan önce 580 milyon dolar serveti nasıl yaptığı hakkında süregelen soruların hiçbiri cevap bulmuyor.

Epstein'in intihar soruşturması tamamlandı: Hapishane yetkililerinin ihmali varEpstein’in intihar soruşturması tamamlandı: Hapishane yetkililerinin ihmali var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.