Kâbus gibi patron: Çalışanlarının itiraflarını öğrenmek için sahte rahip kullandı

California'daki bir restoranda bir kişi rahip kılığına girerek çalışanları işverenlerine karşı işledikleri 'günahları' itiraf etmeye teşvik etti. Sacramento Piskoposluğu ise rahip kılığına girmiş adamın kendileriyle hiçbir bağlantısı olmadığını söyledi. Restoran sahiplerine para cezası verildi.

Dünya 21 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Sacramento bölgesindeki Taqueria Garibaldi restoranının sahibi çalışanlarına yapmadığını bırakmamış. Fotoğraf: Shutterstock

ABD’nin Kuzey California bölgesindeki bir taco zincirinin sahibi, çalışanlarını sahte olduğunu bilmedikleri bir rahibe iş yerinde işledikleri ‘günahları’ itiraf etmeye teşvik etmesi sonucu 140 bin dolar para cezasına çarptırıldı.

Sacramento bölgesindeki Taqueria Garibaldi zincirinin sahibinin çalışanlara fazla mesai ücretlerini ödemediği iddiaları üzerine bir inceleme başlatıldı. Eski bir çalışanın dava dosyasında yer alan yeminli ifadesine göre müfettişlerin çalışanlarla temasa geçmesinin ardından restoran sahibi, çalışanların ‘günah çıkarması’ için rahip olduğunu iddia eden bir kişi getirdi.

Çalışma Bakanlığı müfettişi Raquel Alfaro, rahibin çalışanlarla teker teker görüşmeye başlamadan önce dua ettiğini anlattı. Daha sonra çalışanlara işletme sahibi Eduardo Hernandez’e sadık olup olmadıklarını ve restoranda hiç hırsızlık yapıp yapmadıklarını sordu.

Eski çalışanlardan Maria Parra yeminli ifadesinde, “Günah çıkarmaya başlar başlamaz rahibin sorularını tuhaf buldum. Günahlarımı itiraf ettiğim diğer rahiplerden farklıydı. Çoğunlukla işle ilgili sorular sordu. Ben de bunun garip olduğunu düşündüm” dedi.

Mahkeme dosyasında yer alan başka bir iddiaya göreyse Hernandez bir çalışanına müfettişlerle konuşurken haftada beş gün, sekizer saat çalıştığını söyleyerek ‘kendisine yardım etmesi gerektiğini’ söyledi. Hernandez aynı çalışandan bunun tam tersini gösteren çalışma çizelgesini de değiştirmesini istedi. Halbuki çalışanın beyanına göre restoranda haftada 40 saatten fazla çalışıyorlardı ve sadece bir gün izin hakları vardı.

Çalışma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada restoran yönetiminin çalışanları ‘göçmen olmaları’ üzerinden tehdit ettiği de belirtti. İsmi açıklanmayan başka bir çalışan ise müfettişlere, müdür Alejandro Rodriguez’in ‘oturup yemek yemelerine izin vermediğini’ ve işçileri yemek molalarında buzdolabı bölümünde saklanmaya zorladığını söyledi.

Hükümet ise işverenlerin bu davranışlarını ‘utanmazca’ olarak nitelendirerek; Hernandez, ortağı Hector Manuel Martinez Galindo ve Rodriguez’in 35 çalışanın tamamına 140 bin dolar tazminat ödemesine karar verdi.

Çalışma Bakanlığı’na bağlı bölge savcısı Marc Pilotin yaptığı bir açıklamada, “Bu işverenin çalışanlara yönelik alçak girişimleri işçileri susturmayı, soruşturmayı engellemeyi ve ödenmemiş ücretlerin alınmasının önüne geçmeyi amaçlıyordu” dedi.

Öte yandan sahte rahibin kimliği henüz tespit edilemedi. Kilise Sözcüsü Bryan J. Visitacion, yerel kilise yetkililerinin söz konusu kişinin Sacramento Piskoposluğu’na bağlı bir rahip olmadığından emin olduklarını söyledi.

Güney Kore'nin MZ kuşağıyla tanışın: Fazla mesai saatlerine savaş açtılarGüney Kore’nin MZ kuşağıyla tanışın: Fazla mesai saatlerine savaş açtılar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.