Kahraman ilan edilmişti: Güney Koreli papaz ‘kurtardığı’ Kuzeylilere tecavüz etmiş

Bir zamanlar yüzlerce Kuzey Koreliyi yurtdışına kaçırdığı için kahraman ilan edilen Güney Koreli papaz, genç sığınmacılara cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle hapse atıldı.

Dünya 17 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Güney Kore merkezli sığınmacı yardım kuruluşu Durihana'nın kurucusu papaz Chun Ki-won / Fotoğraf: Durihana

67 yaşındaki Güney Koreli papaz Chun Ki-won, Seul’deki yatılı okulunda küçükleri taciz ettiği gerekçesiyle beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Papaz onlarca yıldır bir kahraman olarak lanse ediliyordu ve insanlar onu “Asyalı Schindler”, faaliyetlerini de Kuzey Kore’deki Kim Jong Un yönetiminden memnun olmayanları yurtdışına kaçırdığı için “Yeraltı Demiryolu” olarak adlandırıyordu.

Batı medyası tarafından adeta kahraman ilan edilen papaz Eylül ayında Seul’de tutuklandı. Güney Kore yargı makamları Chun’u “Durihana misyonu”nda kurduğu alternatif okulun yatakhanelerinde uyuyan sığınmacılar da dahil olmak üzere altı Kuzey Koreli genci taciz etmekle suçladı. Papaz ise suçlamaları reddetmişti ancak çarşamba günü görülen duruşmada mahkeme mağdurların kanıtlarının reddedilemez olduğuna karar verdi.

Seul Merkez Bölge Mahkemesi Yargıcı Seung-jeong Kim “Mağdurlar tutarlı ifadelerde bulunuyorlar ve bu ifadeler olaylarla ilgili ilk elden deneyim olmadan ifade edilemeyecek içerikler barındırıyor” dedi. Yargıç ayrıca Chun’un söz konusu suçları “mutlak nüfuz sahibi olduğu bir konumdan” işlediğini de sözlerine ekledi.

Chun, bazıları tek başına, bazıları ise misyonunun rehberliğinde aileleriyle birlikte kaçan küçüklere yönelik altı istismar vakasından beşinde suçlu bulundu.

STK kurdu, Çin’de hapis yattı, Batı medyasınca şişirildi

Güneyli papaz, Kuzey Korelilerin Çin’deki güzergahlardan kaçmalarına yardımcı olan ve aynı zamanda Güney Kore’nin en önde gelen Hristiyan sivil toplum kuruluşlarından biri olan Durihana’yı kurmuştu. Faaliyetlerini de bu kuruluş aracılığıyla icra ediyordu.

Papazın son 25 yılda binden fazla Kuzey Korelinin ülkeden kaçmasına yardımcı olduğu iddia ediliyor. Papaz faaliyetleri nedeniyle aynı zamanda Pyongyang yönetiminden kınama da aldı.

2002 yılında bir kaçırma operasyonu sırasında yedi ay boyunca Çin’de hapsedildikten sonra dünya basınında manşetlerde boy göstermişti. Kuzey Koreli sığınmacıların çocukları için alternatif bir okul kurmayı da içeren çalışmaları BBC, CNN, New York Times ve National Geographic de dahil olmak üzere belgesellere ve haber makalelerine konu olmuştu.

Basında çıkan haberlerde papaz Chun sık sık Holokost sırasında 1100’den fazla Yahudiyi Nazi rejiminden kurtaran Alman iş insanı Oskar Schindler ile mukayese edilmiş, ona benzetilmişti.

Tutuklanması ve mahkumiyet haberi ise Güney Kore’yi şok etti. Televizyon bültenlerinde beyaz kıyafetli kır saçlı papazın elleri kelepçeli bir şekilde polis ordusu eşliğinde mahkemeye getirildiği görüntüler servis edildi.

Ekşi Sözlük’te korkunç iddia: Bebeğe cinsel istismar paylaşımıEkşi Sözlük’te korkunç iddia: Bebeğe cinsel istismar paylaşımı

Adını doğru koyalım: Epstein Tarikatı!Adını doğru koyalım: Epstein Tarikatı!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.