Kamala Harris, Trump’la farkı kapattı bile

Joe Biden'ın adaylıktan çekilmesinden sonra yerine gelen Kamala Harris'in fırtınası sürüyor. New York Times'ın araştırması bütün uzmanları da şaşırttı, Kamala Harris Cumhuriyetçi aday Trump'la arasındaki farkı kapattı, durum yüzde 48'e 47 oldu.

Dünya 26 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Amerika’da başkanlık seçimlerine 100 günden biraz fazla zaman kala büyük bir siyasi sürpriz yaşanıyor. Daha bir hafta öncesine kadar Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump’ın Demokrat Parti’nin adayı mevcut başkan Joe Biden’ı ağır bir yenilgiye uğratacağı ve yeniden Beyaz Saray’a yerleşeceğine kesin gözle bakılıyordu. Ama son bir haftanın gelişmeleri bu beklentiyi kökünden sarsmış durumda.

Önce Joe Biden haftalardır devam eden adaylıktan çekilmesi baskılarına boyun eğdi ve Demokrat Parti’nin başkan adaylığını bıraktı, hemen ardından da kendi yardımcısı Kamala Harris’i yerine aday olarak önerdi.

Bu öneri ilk saatlerde tereddütle karşılandı ve pek çok önde gelen Demokrat Partili isim partinin adayını belirlemek için bir serbest yarışma olması gerektiğini ima etti ama bir büyük zorluk vardı: Seçime 110 gün kalmıştı ve parti bu süreyi bir ön seçimde değil seçim kampanyasında harcamak istiyordu.

Nitekim ilk saatlerin tereddütleri kısa süre içinde sona erdi, Demokrat Parti’nin aslında Joe Biden’ı seçmek için belirlenmiş delegeleri eyalet eyalet Kamala Harris’e destek açıklamaya başladı. Tabii önde gelen Demokrat Partililer de bu desteği ilan etmeye başladı. Joe Biden’ın Kamala Harris’i aday olarak önermesinin üzerinden 24 saat geçmemişti ki Demokrat Parti delegelerinin çoğunluğu Harris’e destek açıklamış, yani bir anlamda onun adaylığını kesinleştirmişti bile. Partinin aday belirleme kongresi 11 Ağustosta yapılacak, Harris’in adaylığı o zaman resmiyet kazanacak.

Ancak fiili aday Kamala Harris gerçekten Amerikan siyasetinde daha önce görülmemiş türden bir fırtına ve heyecan yaratmış gözüküyor. Bunu, Harris’in ismi aday olarak telaffuz edildikten sonraki ilk 36 saat için 1,5 milyondan fazla kişinin ona 150 milyon dolara varan bağışta bulunmasından da görüyoruz. Bu hızda bu miktarda para daha önce hiç toplanmamıştı; üstelik bağışlar hala hız kesmiş de değil, Harris kampanyası ABD’de seçim kazanmak için en önemli unsurlardan biri olan rahatça TV ve sosyal medya reklamlarına para harcama konusunda elini oldukça rahatlatmış durumda.

Son sürpriz, The New York Times gazetesinin Siena College ile ortaklaşa düzenlediği anketten geldi. Biden’ın adaylığı devam ederken Donald Trump anketlerde mutlak liderdi ve Haziran ayı sonunda yapılan meşhur TV münazarasından sonra Trump Biden’la olan oy farkını giderek açmaya başlamıştı.

Ama NYT ve Siena College’in anketi bu durumun değiştiğini söylüyor. Buna göre Trump hala önde ama Harris farkı 1 puana kadar indirmiş durumda, yüzde 48-47 gözüküyor. Anketin kayıtlı seçmenler üzerinden yapılmış versiyonunda da fark azalmış durumda ama bu kez sonuç 48’e 46 Trump lehine.

Obama destek açıklayacak

Kamala Harris’in Joe Biden tarafından aday olarak önerilmesi sonrası pek çok Demokrat Partili önde gelen isim ona desteklerini açıkladı. Ama henüz desteğini ilan etmemiş bir isim dikkat çekiyor: Eski başkan Barack Obama.

Ancak bugünkü The New York Times’ta yer alan bir habere göre başkan Obama başından beri Harris ile temas halinde ve pek yakında ona desteğini ilan edecek.

Son günlerde çıkan bazı haberlerde Obama’nın Harris’e destek vermekte mütereddit olduğu, çünkü onun Trump’ı yeneceğine inanmadığı öne sürülmüştü. New York Times Obama’nın yakın çevresine dayandırdığı haberinde eski başkanın çıkan bu haberlere çok şaşırdığını aktarıyor. Habere göre Obama hızlı bir destek açıklamak istememiş, çünkü Harris’i dayatıyor gibi görünmekten uzak durmuş. Yine habere göre Obama ile Harris sık sık görüşüyorlarmış.

Black Lives Matter ön seçim istiyor

Öte yandan Kamala Harris’in hızla ve tartışmasız Demokrat Parti adayı olmasına beklenmedik bir yerden itiraz geldi. Afrika kökenli Amerikalıların hak mücadelesinin örgütü olan Black Lives Matter hareketi, Demokrat Parti içinde yarışmasız aday belirlenmesini eleştirdi.

Black Lives Matter açıklamasında “Demokrat Parti elitleri ve milyarder bağışçılar, Kamala Harris ve tanınmayan bir başkan yardımcısını halk tarafından bir önseçim yapılmaksızın yeni Demokrat aday olarak atayarak Siyah seçmenleri manipüle etmeye çalışıyorlar” dendi.

“Demokratik ilkelere yönelik bu bariz saygısızlık kabul edilemez” denen açıklama şöyle devam etti:

“Harris’in başkanlığının potansiyel sonucu tarihi olduğu kadar bu sonuca ulaşma süreci de gerçek demokratik değerlerle uyumlu olmalıdır. Biz bir diktatörlükte yaşamıyoruz. Delegeler oligark değildir. Aday ne kadar tarihi olursa olsun, önseçim sistemimizde seçmenlerin iradesinden her türlü kaçma ya da onu geçersiz kılma girişimi kınanmalıdır. Görevdeki başkan artık yarışta olmadığı için gayriresmi, sanal bir ön seçim talep ediyoruz.”

ABD'de gözler, başkanlık yarışından çekilen Biden'ın desteklediği Kamala Harris'e çevrildi

Trump’ın ekibinden şikayet: Harris Biden’ın bağışlarına konmaya çalışıyor

CNN’e göre Trump’ın seçim kampanyasından baş müşavir David Warrington Harris, Biden ve Biden’ın kampanyasına karşı Federal Seçim Komisyonuna (FEC) şikayet dilekçesi verdi.

Warrington şikayetinde Harris’in Biden başkanlık yarışından çekilmeden önce seçim kampanyasında toplanan 91.5 milyon doları “ele geçirmeye çalıştığını” iddia etti.

Harris’in bu bağışları kullanma çabasını “hile” olarak niteleyen Warrington “Kamala Harris’in, Biden’dan adaylığı devralmasına ve Biden’ın kampanyasının kontrolünü eline almasına” yönelik federal kampanya mali kanununda bir hüküm bulunmadığını öne sürdü.

Harris’in ekibi: Cumhuriyetçiler kıskanıyor

Harris’in seçim kampanyası sözcüsü Charles Lutvak şikayeti “temelsiz” olarak nitelendirdi. Lutvak Harris’in ekibinin çok sayıda ofis ve çalışanla bağış toplamaya devam edeceğini söyledi, “Demokratların Trump’ı ve müttefiklerini yenme konusundaki kararlılığı ve Cumhuriyetçilerin bu durumu kıskandığı” değerlendirmesi yaptı.

New York Post’a göre Harris’in kampanyasından başka bir yetkili Biden için bağış toplama komitelerinin hem Biden hem de Harris adına yetkilendirildiğini belirtti.

Harris geldi, oyunun kuralı değişti, şimdi Trump savunmadaHarris geldi, oyunun kuralı değişti, şimdi Trump savunmada

Kıskandıran şeffaflık: Kamala Harris ve kocasının paralarını nasıl değerlendirdiğini bile biliyoruzKıskandıran şeffaflık: Kamala Harris ve kocasının paralarını nasıl değerlendirdiğini bile biliyoruz

Bir günde muazzam yükseliş: Harris adaylığına yetecek kadar delegenin desteğini aldıBir günde muazzam yükseliş: Harris adaylığına yetecek kadar delegenin desteğini aldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.