Kanarya Adaları yakınlarında en az 300 göçmen denizde kayboldu

Walking Borders adlı göçmen yardım örgütü, dün yaptığı açıklamada Senegal'den İspanya'nın Kanarya Adaları'na giden üç göçmen teknesinde seyahat eden en az 300 kişinin kaybolduğunu bildirdi.

Dünya 10 Temmuz 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Senegal'den yola çıkan üç teknedeki toplam 300 göçmenden haber alınamıyor. Fotoğraf: EPA

Göçmen yardım grubu Walking Borders’den Helena Maleno, İngiliz haber ajansı Reuters’e yaptığı açıklamada biri yaklaşık 65, diğeri de 50 ila 60 kişiyi taşıyan iki teknenin, İspanya’ya ulaşmak üzere Senegal’den yola çıktığını, ancak 15 gündür teknelerden haber alınamadığını söyledi.

Maleno’ya göre üçüncü bir tekne de 27 Haziran’da yola çıkmış ve yaklaşık 200 kişiyi taşıyormuş. Tekneler yola çıktığından beri ailelerin yakınlarından haber alamadığını belirten Maleno, “Aileler çok endişeli. Senegal’in aynı noktasından yaklaşık 300 kişi ayrıldı. Senegal’den ayrılmalarının sebebi ülkedeki istikrarsızlıktı” dedi.

Her üç tekne de Senegal’in güneyinde, Kanarya Adaları’ndan biri olan Tenerife’ye yaklaşık 1700 kilometre uzaktaki Kafountine’den ayrıldı. Batı Afrika kıyılarına yakın olan Kanarya Adaları, İspanya’ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin ana varış noktası haline gelmeye başladı.

Dünyanın en tehlikeli rotalarından biri olarak görülen Atlantik göç yolu, genellikle Sahra altı Afrika’dan gelen göçmenler tarafından kullanılıyor. Birleşmiş Milletler Göç Örgütü’nün verilerine göre 2022 yılında Kanarya Adaları’na ulaşmaya çalışan 22’si çocuk en az 559 kişi hayatını kaybetti.

Öte yandan yakın zamanda Yunanistan’ın Mora Adası yakınlarında yaklaşık 750 göçmeni taşıyan balıkçı teknesi batmış, sadece 104 kişinin kurtarıldığı kazada, kayıtlara resmi olarak 82 kişinin ölümü geçmişti.

Yunanistan'daki tekne faciası: Kurtulanlar Yunan sahil güvenliğini suçluyorYunanistan’daki tekne faciası: Kurtulanlar Yunan sahil güvenliğini suçluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.