Karadağ’da 32 yıllık iktidarın sonu: Geriden gelen muhalefet ikinci turu aldı

Karadağ'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda muhalefetin adayı Jakov Milatovic galip geldi. Böylelikle Milo Djukanovic'in 32 yıllık iktidarı sona erdi. Hükümetin düştüğü Karadağ'da bundan sonra nasıl bir politika izleneceği merak konusu.

Dünya 4 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İlk turda geriden gelen muhalefetin adayı Milatovic, ikinci turda yüzde 60 oy aldı. Fotoğraf: AA

Balkan ülkesi Karadağ’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda sonuçlar açıklandı. Muhalefetin aday olarak gösterdiği Avrupa Hareketi’nden Jakov Milatovic, mevcut Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic’in 32 yıllık iktidarına son verdi.

Ülkede 19 Mart’ta düzenlenen seçimin ilk turunda oyların yüzde 35,3’ünü Djukanovic, yüzde 28,9’unu ise Milatovic almıştı. Hiçbir adayın yüzde 50’nin üzerinde oy çıkaramamasından dolayı seçim ikinci tura kalmıştı. İlk turda seçmenlerin yüzde 63,1’i oy kullanırken, ikinci turda oy kullananların oranı yükselerek yüzde 70,5’e ulaştı.

Bağımsız İzleme ve Araştırma Merkezi (CeMI) tarafından yapılan açıklamaya göre, sayılan oyların yüzde 60’ını alan Milatovic, ülkenin 8’inci cumhurbaşkanı olurken, Karadağ Sosyalistleri Demokratik Partisi’nden (DPS) Djukanovic ise oyların yüzde 40’ını aldı. Milatovic’in galibiyetini tebrik eden Djukanovic, yeni cumhurbaşkanının başarılı olmasını dilediğini söyledi.

Ülke siyasi buhranda

Karadağ’da Sırp kilisesine ‘resmi statü kazandırma’ adımları atan hükümet, çıkan tartışmalar üzerine ağustos ayında güvenoyu alamayarak düşmüştü. Aylarca siyasi sürüncemede kalan ülkede, Djukanovic’in yenilmesinin Karadağ’daki güç dengelerini tamamen değiştireceği düşünülüyor. Milatovic’in zaferiyle partisi Europe Now, haziran ayında yapılacak parlamento seçimlerinin ardından kurulacak yeni hükümette baskın bir konuma gelebilir.

Analistler, ülkede değişim isteyen çok sayıda seçmen olduğu için Milatovic’in cumhurbaşkanı seçilmesinin daha iyi olacağını dile getiriyor. Djukanovic döneminde Karadağ 2006’da NATO’ya katılmış, 2017’de ise Avrupa Birliği için müzakere sürecine girmiş ve Rusya’nın etkisinden uzaklaşmıştı. Ancak 32 yıllık iktidarı döneminde ‘yolsuzlukla mücadele’ için adımlar atacağını söylese de kendisinin ve hükümetinin adı yolsuzluklara karışmıştı.

Öte yandan Milatovic’in cumhurbaşkanı adaylığı, Sırbistan ve Rusya ile daha yakın bağlar kurulmasını savunan siyasi partilerden destek aldı. Çiçeği burnundaki cumhurbaşkanı bu yeni koalisyonun Karadağ’ı tekrardan Sırbistan’ın etkisi altına sokacağı yönündeki iddiaları reddediyor.

Türklerin Karadağ’a emlak yatırımları patlama yapmış durumdaTürklerin Karadağ’a emlak yatırımları patlama yapmış durumda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.