Karadeniz’de gerginlik: Rusya, ABD’nin İHA’sı nedeniyle savaş uçağı kaldırdı

Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz üzerinde Rusya sınırına yaklaşmakta olan ABD’ye ait MQ-9A Reaper tipi insansız hava aracını tespit etmeleri üzerine Su-30 savaş uçağı kaldırdıklarını bildirdi.

Dünya 6 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Açıklamada, "Rus savaş uçağının mürettebatı, hava hedefini ABD Hava Kuvvetlerine ait MQ-9A Reaper tipi keşif İHA’sı olarak belirledi" denildi.

Rusya’nın devam eden Ukrayna savaşının yanında ABD’yle gerginliği de gittikçe tırmanıyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz üzerinde Rus hava sahası kontrol araçlarının Rusya Federasyonu devlet sınırına yaklaşan bir hava hedefi tespit ettiği belirtildi.

Bu hedefi belirlemek ve Rusya devlet sınırlarının ihlalini önlemek amacıyla hava savunma görevi yapan Rusya Hava ve Uzay Kuvvetleri’ne ait Su-30 savaş uçağının kaldırıldığına dair bilgi paylaşılan açıklamada, “Rus savaş uçağının mürettebatı, hava hedefini ABD Hava Kuvvetlerine ait MQ-9A Reaper tipi keşif İHA’sı olarak belirledi” ifadeleri kullanıldı.

Rus uçağının yaklaşması üzerine Amerikan İHA’sının Rusya sınırından dönüş yaptığı belirtilen açıklamada, “Rus uçağı güvenli bir şekilde üssüne döndü, Rusya Federasyonu devlet sınırının ihlal edilmesine izin vermedi. Rus savaş uçağının uçuşu, güvenlik önlemlerine uygun olarak tarafsız sular üzerinde hava sahası kullanımına yönelik uluslararası kurallara sıkı sıkıya bağlı kalınarak gerçekleştirildi” denildi.

Mart ayında ABD İHA’sı taciz sonucu düşmüştü

14 Mart’ta ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM), iki Rus Su-27 uçağının, Karadeniz’de ABD’ye ait MQ-9 tipi İHA’yı taciz ettiğini, uçaklardan birinin çarptığı MQ-9’un uluslararası sulara düştüğünü duyurmuştu. Rusya Savunma Bakanlığı ise ABD’ye ait MQ-9 İHA’nın Ukrayna’daki “özel askeri operasyon” nedeniyle uluslararası standartlara uygun olarak tüm hava sahası kullanıcılarına bildirilen geçici durum alanını ihlal ettiğini açıklamıştı.

Rusya’da muhalif Navalni’ye 19 yıl daha

Tutuklu Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni’ye aşırılık yanlısı örgüt kurmak, finanse etmek ve eylemde bulunmak suçlamasıyla 19 yıl daha hapis cezası verildi. Halihazırda şartlı tahliye ihlali, dolandırıcılık ve mahkemeye saygısızlık suçlarından 9 yıllık hapis cezasını çekmekte olan Navalni suçlamaları reddediyor. Navalni, 2021’den bu yana ücra bir bölge olan Moskova’nın 240 kilometre doğusundaki Melekhovo’daki bir cezaevinde tutuluyor.

Rusya'nın iddiası: Ukrayna, haziran ve temmuzda 43 binden fazla askerini kaybettiRusya’nın iddiası: Ukrayna, haziran ve temmuzda 43 binden fazla askerini kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.