Gazze’de 4 günlük ateşkes başladı: Savaş henüz bitmedi

İsrail ve Filistinli örgütler arasında 7 haftadır devam eden savaşta, ertelenen ateşkes bugün başlıyor. İsrail, ateşkese dakikalar kala bile Gazze'yi hedef almayı sürdürdü. Endonezya hastanesine yapılan baskında, yaralı bir kadın öldürüldü

Dünya 24 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Hamas’ın Aksa Operasyonu ile başlayan ve yedi haftadır aralıksız süren Filistinli örgütler ile İsrail arasındaki savaşta 4 günlük ateşkes bugün başladı. Bugün silahların susmasının beklendiği Gazze’de, İsrail ordusunun saldırıları son dakikaya kadar devam etti. İsrail ordusundan yapılan açıklamada da “savaş henüz bitmedi” denildi.

Hamas ve İsrail’in anlaştığı ateşkes anlaşması dört gün sürecek ve rehine takası da bugün gerçekleşecek. Türkiye saatiyle sabah 8’de başlayan ateşkes kapsamında Gazze’ye 200 yardım kamyonu ve dört yakıt tankerinin de giriş yapması bekleniyor.

‘Savaş henüz bitmedi’

İsrail askeri sözcüsü Avichay Adraee, Gazze’deki Filistinli sivillere yönelik yayınladığı Arapça mesajda, “Savaş henüz bitmedi” uyarısında bulundu. Adreee, “Savaş henüz bitmedi. İnsani duraklama geçicidir. Gazze Şeridi’nin kuzeyi tehlikeli bir savaş bölgesi ve kuzeye hareket etmek yasaktır. Güvenliğiniz için güneydeki insani bölgede kalmalısınız. Şeridin kuzeyinden güneye doğru ilerlemek ancak Selahaddin Yolu üzerinden mümkündür. Bölge sakinlerinin Şeridi’nin güneyinden kuzeyine doğru hareketine izin verilmiyor ve tehlikeli” dedi.

Bugün başlayan ateşkesin tam anlamıyla uygulanıp uygulanmadığını ifade etmek zor. IDF, ateşkes başladıktan 40 dakika sonra (08:40 civarı) Gazze yakınlarındaki iki İsrail yerleşim sirenlerin çaldığını açıkladı. Ancak herhangi bir saldırının gerçekleşip gerçekleşmediğine dair açıklama yapılmadı. Bu arada İsrail’in güneyindeki Sderot kentinde bulunan bir CNN ekibi, ateşkesin yürürlüğe girmesinden 15 dakika kadar sonra İsrail topçu ateşinin Gazze’ye düştüğü izlenimini veren “yüksek patlama sesleri” duyduğunu bildirdi. Ekip, Gazze’den kaynağı bilinmeyen dumanların da yükselmeye devam ettiğini kaydetti. Çatışmaların son ana kadar devam ettiği görülürken, İsrail güçlerinin gece boyunca Gazze’nin kuzeyindeki Endonezya hastanesine saldırdığı ve Gazze’nin merkezindeki Nuseirat mülteci kampında bir konutu vurduğu bildirildi.

Gözler 17’deki esir takasında

İlk rehinelerin öğleden sonra Türkiye saatiyle 17:00’da bırakılması bekleniyor. Gazze’den öncelikle 13 sivil rehine serbest bırakılacak.

Hamas tarafından serbest bırakılacak esirlerin listesinin; İsrail, Katar ve Mısır’a iletildiği açıklanmıştı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun ofisi de bırakılacak ilk rehinelerin listesinin kendilerine iletildiğini açıklayarak serbest bırakılacak esirlerin aileleriyle temasa geçildiğini ifade etmişti.

Ateşkesin süreceği dört gün boyunca 50 rehinenin serbest bırakılması bekleniyor.

Katar Dışişleri Sözcüsü Hamas’ın bırakacağı rehinelere karşılık İsrail hapishanelerinden kaç Filistinlinin bırakılacağına dair ise dün yaptığı açıklamada net bir bilgi vermemişti. Ensari “Ama size şunu söyleyebilirim, anlaşma karşılıklı” ifadelerini kullanmıştı.

Anlaşma kapsamında Hamas elindeki yaklaşık 250 esirin 50’sini serbest bırakacak. İsrail de hapishanelerindeki 150 Filistinliyi salıverecek. Dört günlük ateşkes sırasında esir takasının yanı sıra Gazze Şeridi’ne her gün 200 yardım kamyonu ve dört yakıt tankerinin girecek.

Saldırılar sürüyor: Dün okul, bugün hastane

Ateşkese saatlere kala İsrail, Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdürmüş, dün akşam saatlerinde zorla yerinden edilenlerin sığındığı BM’ye ait bir okula saldırı düzenleyerek 27 kişinin ölümüne neden olmuştu. 93 kişinin yaralandığı saldırıda hedef alınan okulun Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) bağlı Ebu Hüseyin Okulu olduğu bildirilmişti

Ateşkese dakikalar ise İsrail, Gazze’de bulunan Endonezya Hastanesine baskın düzenledi. Baskında yaralı bir kadın öldürülürken, 3 kişi de yaralandı.

Öte yandan 7 haftadır süren savaşta ölü ve yaralı sayısı da arttı. İsrail’in 48 gündür yoğun saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi’nde öldürülenlerin sayısı 322 artarak 14 bin 854’e yükseldi. Gazze Medya Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, İsrail saldırılarında Gazze’de 7 Ekim’den bu yana öldürülenlerin sayısı 6 bin 150’den fazlası çocuk, 4 binden fazlası kadın olmak üzere 14 bin 854’e yükseldi. Saldırılarda yüzde 75’i kadın ve çocuk olmak üzere yaralananların sayısı da 36 bini aştı. İsrail, Gazze’de Filistinli ailelere karşı 1400’den fazla katliam gerçekleştirdi. İsrail saldırılarında yıkılan binaların enkazında veya cenazeleri sokaklarda kalan, 4 bin 700’den fazlası kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 7 bin kişi ise kayıp durumda.

İsrail Savunma Bakanı: Savaş iki ay daha sürebilir

Gözler dört günlük ateşkes ardından kalıcı bir çözüm arayışında olsa da taraflardan gelen açıklamalar pek umut verici değil. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, savaşın esir takası anlaşmasından sonra iki ay daha devam etmesinin beklendiğini söyledi.  Gallant, Hamas ile varılan dört günlük ateşkes ve esir takası anlaşmasını da bir “kısa bir mola” olarak nitelendirdi.

Gallant, “Bunun sonunda çatışmalar yoğun bir şekilde devam edecek ve daha fazla rehinenin geri getirilmesi için baskı yaratacağız” diye konuştu. İsrailli yetkililer, esirlerin serbest bırakılmasının ardından çatışmaların devam edeceğini ifade ediyor.

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde de ateşkes başlamadan saatler önce yaptığı açıklamada Gazze’ye saldırı devam ettiği sürece çatışmanın da tırmanacağını söyledi.

Ateşkes ertelenmişti

Katar’ın arabuluculuğuyla yapılan kısa süreli ateşkes ve esir takası anlaşması aslında dün  sabah saat 10’da başlayacaktı. Ancak gece ilerleyen saatlerde gelen bir son dakika gelişmesiyle anlaşmanın “Cumadan önce yapılamayacağı” belirtilmişti. Ertelenme konusunun nedenleri merak edilirken Hamas’ın hangi rehineleri serbest bırakacağına dair tartışmaları sürdürdüğü ifade edilmişti. Ancak ertelenmenin, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Hamas liderlerinin hedef alınması için Mossad’a talimat verdiğini açıklaması ardından gelmesi de dikkat çekmişti.

Netanyahu 'Hamas liderlerini hedef alın' dedi, ateşkes de esir takası da ertelendiNetanyahu ‘Hamas liderlerini hedef alın’ dedi, ateşkes de esir takası da ertelendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.