Katar’a göre İsrail ve Hamas ateşkese onay verdi ama doğrulayan yok

Gazze'deki savaşta arabuluculuk yapan Katar, İsrail ve Hamas'ın esir takasını içeren ateşkese onay verdiğini duyurdu. Bir Hamas yetkilisi ise "Görüşmelerde ilerleme var ancak henüz imza yok" dedi.

Dünya 2 Şubat 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları / Fotoğraf: AA

Gazze’de 7 Ekim’de başlayan savaş 26 binden fazla Filistinlinin ölümüne neden olurken taraflar arasında esir takası görüşmeleri uzun süredir gündemde. Savaşta arabuluculuk yapan Katar, Hamas’ın rehinelerin serbest bırakılmasını ve Gazze’deki çatışmaların bir süreliğine durdurulmasını öngören bir anlaşma önerisine onay aldıklarını duyurdu.

İsrail’in öneriyi kabul ettiğini belirten Katar Dışişleri Bakanlığı Tel Aviv’in pazar günü Paris’teki görüşmelerde anlaşmayı onayladığı haberlerini doğruladı. İsrail tarafından ise teyit gelmedi.

Fransa’nın başkentinde Katar, ABD, İsrail ve Mısırlı yetkililer arasında yapılan görüşmelere atıfta bulunan Katar Dışişleri Bakanı Macid El Ensari “Paris’teki toplantı önerilerin birleştirilmesinde başarıya ulaştı. Öneri İsrail tarafından onaylandı, şimdi de Hamas tarafından ilk olumlu onayı aldık” dedi.

Esir takası ile geçici ateşkesi görüşmek üzere toplanan İsrail Savaş ve Güvenlik Kabinesi’nin toplantısı ise sürüyor. Toplantı devam ederken İsrail medyasından Kanal 13 üst düzey bir İsrailli yetkilinin Tel Aviv tarafından anlaşmaya ilişkin herhangi bir şeyin onaylandığı haberlerini yalanladığını aktardı. Kanal 12 de haberinde İsrail tarafından önerilen anlaşmaya Katar’dan henüz resmi bir yanıt almadığını belirtti.

Savaş Kabinesi toplantısının sona ermesinin ardından Güvenlik Kabinesi üyeleri bir araya geldi. Her iki toplantıda da Hamas ile olası esir takası ve geçici ateşkes konusunun ele alındığı kaydedildi.

Hamas: Görüşmelerde ilerleme var ancak henüz imza yok

Reuters’a konuşan bir Hamas yetkilisi İsrail ile ateşkes anlaşması görüşmelerinde ilerleme kaydedildiğini ancak henüz son aşamaya gelinmediğini söyledi. Yetkili “Şu anki müzakere aşamasının sıfır olduğunu söyleyemeyiz ve aynı zamanda bir anlaşmaya vardığımızı da söyleyemeyiz” dedi.

Adı belirtilmeyen Hamas yetkilisi konunun hâlâ incelendiğini ve herhangi bir tarafa cevap verilmediğini söyledi.

Ateşkes arayışı sürerken: İsrailli komandolar hemşire kılığında hastane bastıAteşkes arayışı sürerken: İsrailli komandolar hemşire kılığında hastane bastı

İsrail ordusu Gazze'deki tünellere su pompaladığını kabul ettiİsrail ordusu Gazze’deki tünellere su pompaladığını kabul etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.