Kazakistan’da pedofiller hadım edilecek

Pedofillere kimyasal hadım uygulanan Kazakistan'da bu cezanın yeterli gelmemesi üzerine cerrahi hadım yöntemine başvurulacak. Mecliste kabul edilen tasarı yakın zamanda yürürlüğe girecek.

Dünya 7 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Kazakistan kimyasal hadımın yeterince sert olmadığı şikayetlerinin ardından yeni yasa hazırlığında. Bu yasaya göre pedofillerin cinsel organları ameliyatla alacak. Karar milletvekillerinin dünyadaki en sert sistemlerden biri olan kimyasal hadım sisteminin pedofilleri caydırmadığı yönündeki şikayetlerinin ardından geldi.

İktidardaki Amanat Partisi milletvekili ve partinin genel sekreteri Elnur Beisenbaev katı yasalara rağmen çocukları hedef alan cinsel saldırı ve istismarın arttığını söyledi. “Ne yazık ki çocuklara yönelik cinsel suçlar giderek daha sık işlenir hale geldi” diyen Beisenbaev suçlulara enjekte edilen anti-androjen ilaçlarla libido düşüren kimyasal hadım yönteminin etkili olmadığını ileri sürdü. Kazak vekil “Bir tecavüzcüyü serbest bırakarak yeniden suç işlemesine izin vermiş oluyoruz” diye ekledi.

‘Pedofiller insan değil’

Bu tartışmalara sebep olan yakın tarihteki olayda beş yaşındaki Erkezhan Nurmakhan dondurma ve para teklif edilerek bir pedofilin evine çekilmişti. Önceden de sabıkası olan 48 yaşındaki Saidolim Gayibnazarov ömür boyu hapis ve kimyasal hadım cezasına çarptırıldı.

Dört çocuk babası milletvekili Beisenbaev yeni yasa için baskı yapmaya devam edeceğini belirterek “Hükümet pedofillerin cerrahi hadım edilmesini öngören yasa değişikliğimizin insan haklarını ihlal ettiğini söylüyor” dedi. Beisenbaev ‘Tüm pedofillere uygulanmasını önermiyoruz ancak mahkemelere cerrahi hadım seçeneği sunmak istiyoruz. Bir pedofil saldırısı özellikle zalimceyse cerrahi hadım gerektiğine inanıyorum” dedi.

Hükümetle ters düşme pahasına yasada ısrarcı olan Kazak vekil şöyle devam etti:

“Son zamanlarda çocuklarımıza karşı bu türden yaklaşık 430 suç işlendi. Hükümetimiz sanki pedofillerin haklarını ihlal ediyormuşuz gibi cerrahi hadımı onaylamayarak omurgasızlığını gösteriyor çünkü pedofiller de insan. Ben onların insan olmadığına inanıyorum.” 

Beisenbaev ayrıca Almatı’da iki yıldır kızına tecavüz eden bir babanın sadece 20 yıl hapis cezasına çarptırıldığı başka bir davadan bahsetti ve şöyle dedi: “Bu saçmalık. Onun gibi suçlular ömür boyu hapis ve tıbbi kastrasyonla karşı karşıya kalmalıdır. Bu cerrahi hadım önleyici bir tedbirdir. Tüm pedofillere ve benzer türdeki diğer suçlulara, bu iğrenç suçun mahkeme kararıyla fiziksel hadımla sonuçlanacağı mesajını vermektedir.”

İnsan hakları örgütleri tepkili: Çözüm bu değil

Ancak bunu eleştirenler de var. İnsan hakları aktivisti Dina Tansari pedofillerin kimyasal hadımdan sonra bile serbest bırakıldıklarında tehlikeli olmaya devam ettiğini belirtti ve “Cezasızlık yeni suçlara yol açıyor, hiçbir hadım yöntemi bu konuda yeterli olmaz” dedi.

“Bu prosedürde kullanılan ilacın vücuttan atılmasının çok kolay olduğu gerçeğini göz önünde bulundurmalıyız” diyen Tansari’ye göre doktorlar ilacın etkisinin alkol tarafından nötralize edilebileceğini söylüyor.

İçişleri Bakanı: Zaten müebbet veriyoruz, hadımın anlamı yok

İçişleri Bakan Yardımcısı Igor Lepikha ise cerrahi kastrasyonun tartışmalı olduğunu söyledi ve “Etik ve konunun insani yönü açısından bu gerçekten çok karmaşık” diye ekledi.

Bakan Lepikha “Dahası, bu suçluların ömür boyu hapse mahkum edilmesinden bahsediyoruz. O halde hadım etmenin de bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin en ilginç cinsel fantezi davası sonuçlandıTürkiye’nin en ilginç cinsel fantezi davası sonuçlandı

Çocuğa cinsel istismara 18 yıl hapis: Küçük olduğu ilk bakışta anlaşılıyorÇocuğa cinsel istismara 18 yıl hapis: Küçük olduğu ilk bakışta anlaşılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.