Kennedy ailesinden bir Cumhuriyetçi mi doğuyor: RFK Jr Trump’a destek için yarıştan çekilmeyi düşünüyor

ABD'de başkanlık yarışı hız kazanırken Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasında başa baş giden yarışta belki de bağımsız RFK Jr. etkili olacak. Ama şimdilerde Kennedy'nin aklında yarıştan çekilip Trump'a destek olmak var.

Dünya 21 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Robert Kennedy F. Jr. Fotoğraf: Shutterstock

ABD’de seçim yarışı hız kazandı. Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump bulduğu her fırsatta Demokrat rakibi Kamala Harris’i eleştirirken Harris anketlerde yükselmeye devam ediyor. Neredeyse başa baş ilerleyen süreçte iki partiden bağımsız olarak seçime giren isimlerin çekilip bir partiye destek vermesi etkili olabilir. Bu durumun adayı da Harris ve Trump’tan ayrı olarak öne çıkan Robert F. Kennedy Jr. Çünkü Kennedy kampanyasından vazgeçerek Trump’ı desteklemeyi düşünüyor.

Bu açıklamayı Kennedy’nin başkan yardımcısı adayı olarak belirlediği Nicole Shanahan katıldığı Impact Theory With Tim Bilyeau podcastinde yaptı. Shanahan’a göre Kennedy’nin bu düşüncesinde kampanyalarının devam etmesinin Harris’in başkan seçilmesine yardımcı olacağı endişesi etkili oldu.

Shanahan podcast sırasında bu açıklamasıyla Kennedy’nin kampanyasının Harris’ten ziyade Trump ile ortak yönleri olduğunu ima etmiş oldu. Oysa Kennedy bağımsız adaylığını ilan etmeden önce Demokrat Parti’nin üyesiydi. Bağımsız olmadan önce de partinin adayı olarak yarışmaya çalışmıştı.

Google’ın kurucularından Sergey Brin’le evliliği sayesinde milyarder olan Silikon Vadisi avukatı Shanahan “İlgilendiğimiz iki seçenek var. Biri partide kalıp yeni bir yapı oluşturmak. Ancak Trump’ın oylarını çektiğimiz için Kamala harris ve Tim Walz’ın başkan olması riskini göze alıyoruz. İkinci seçenek de şimdi çekip giderek Trump ile güçlerimizi birleştirmek. Böylece tabanımıza neden böyle bir karar verdiğimizi açıklayabiliriz” dedi.

Shanahan bu ikilemde karar vermenin kolay olmadığını söylese de gönlünün Trump ve zengin destekçilerinden yana olduğunu sözlerine ekledi: Eğer kılı kırk yaracaksak bu ülkenin Trump ve (PayPal’ın kurucusu ve Trump’ın önde gelen destekçilerinden) Thiel ile JD Vance’in öncülüğünde daha güvende olacağına inanıyorum. En azından Harris ve (Demokratları destekleyen mega bağışçılardan) Reid Hoffmanlar’dan daha çok.”

Trump Kennedy’ye kucak açmaya dünden razı

Shanahan’ın yorumunun kamuoyuna yansımasından kısa süre sonra Trump CNN’den Kristen Holmes’e konuşarak gelecekte Kennedy’ye kendi yönetimi altında rol vermeye “kesinlikle açık olacağını” söyledi ve “Onu severim, saygı da duyarım. Parlak bir adam o, çok zeki. Çok uzun zamandır da tanırım. Adaylıktan çekilmeyi düşündüğünü bilmiyordum ama eğer çekilmeyi düşünüyorsa bunu kesinlikle desteklerim” diye ekledi.

Analistler Kennedy’nin adaylığının Demokratları mı yoksa Cumhuriyetçileri mi daha çok etkileyeceği konusunda uzun zamandır kararsız. Eldeki veri Kennedy’nin şimdilik anketlerin çoğunda oyların yaklaşık yüzde beşini aldığı yönünde. Ancak Kennedy’nin aşı karşıtı komploları desteklemesi Demokratlardan ziyade Cumhuriyetçileri daha çok etkiliyor gibi görünüyor.

Geçen ay Milwaukee’deki Cumhuriyetçi Ulusal Kongre’de Trump ve Kennedy yan yana gelmişti. O dönemde Trump’ın Kennedy’nin desteğini istediği ve ikilinin Kennedy’ye gelecekteki Trump yönetiminde iş verilmesi olasılığını konuştuğu iddia edilmişti.

Demokratlar Kennedy’den yüz çevirdi

Kennedy kısa süre önce Harris ile benzer bir görüşme yapmak istemişti, ancak talep reddedilmiş gibi görünüyor. Demokratların Ulusal Komitesi’nden bir kaynak New York Post’a “Kimsenin destek karşılığında Donald Trump’tan iş isteyen, MAGA tarafından finanse edilen uç bir adayla pazarlık etmeye niyeti yok” demişti.

Hem Trump hem de Kennedy Amerika’nın en ünlü bankacı ailelerinden birinin varisi olan Timothy Mellon’dan yüklü miktarda bağış almıştı. Trump’ın destekçisi olarak bilinen Mellon, Kennedy’nin başkanlık kampanyasını destekleyen American Values 2024 fonuna 25 milyon dolar bağış yapmıştı. Bu bağışların sonuncusu nisan ayında beş milyon dolar olmuştu.

Bu arada Kennedy’nin adaylığına kendi ailesi içinden de pek destek geldiği söylenemez. Kız kardeşleri Rory Kennedy, Kerry Kennedy, Kathleen Kennedy Townsend ile erkek kardeşi Joseph P. Kennedy II geçen ekim ayında “Kardeşimiz Bobby’nin Biden’a karşı üçüncü aday olarak yarışmaya karar vermesi ülkemiz açısından tehlikelidir. Bobby babamızla aynı ismi paylaşıyor olabilir ama aynı değerleri, vizyonu ya da zihniyeti paylaşmıyor. Adaylığını kınıyor ve ülkemiz için tehlikeli olduğuna inanıyoruz” dedi.

Kennedy de ayrı telde oynuyor: Cinsel taciz suçlamasına 'Kilise çocuğu değilim' yanıtı verdiKennedy de ayrı telde oynuyor: Cinsel taciz suçlamasına ‘Kilise çocuğu değilim’ yanıtı verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.